Linkuri accesibilitate

Guvern cu 20 de ministere. PSD vrea modificarea cotei unice; PNL, nu


PSD și PNL au avut prima rundă de negocieri pentru formarea noului guvern.
PSD și PNL au avut prima rundă de negocieri pentru formarea noului guvern.

Nici nu au început discuțiile concrete și deja apar diferende între cele două partide: în timp ce PSD cere modificarea cotei unice de impozitare, reintroducerea impozitării progresive și impozitarea marilor averi, PNL respinge total orice creștere de taxe și modificarea cotei unice.

Cu toate acestea, viitorul guvern ar putea intra deja la votul Parlamentului pe 17 noiembrie, a anunțat liderul UDMR, Kelemen Hunor.

„Am făcut un calendar ca să finalizăm discuțiile până la începutul săptămânii viitoare, ca să venim în Parlament pe 17-18 noiembrie. Am spus că mâine dimineață încep discuțiile pe programul de guvernare pe fiecare capitol separat”, a declarat marți Kelemen, la finalizarea discuțiilor cu PSD și PNL.

În următorul guvern PNL – PSD ar putea exista cel mult 20 de ministere, spune liderul PNL, Florin Cîțu, dar cele două partide nu au început încă discuțiile aplicat, pe fiecare subiect de negociere, au dat asigurări cei doi lideri de partid.

„Sunt de acord cu orice majorare, așa cum am făcut și până acum, că doar am crescut pensiile și salariile și anul acesta, în funcție de cât ne putem permite. Dacă există surse de finanțare, bineînțeles că ele se pot face, dacă nu, vom vedea ce poate să-și permită economia”, a spus premierul interimar.

Discuțiile pe programul de guvernare încep miercuri, dar PNL a anunțat deja că „nu vom crește taxele în perioada următoare”.

Marcel Ciolacu a susținut, și luni seară, și în declarațiile date la ieșirea de la negocierile cu PNL că vrea rediscutarea cotei unice și să fie reintrodusă impozitarea progresivă. Marți, liderul PSD a detaliat și a spus că pentru modificarea cotei unice discuțiile ar trebui purtate pe un program care să aibă legătură cu bugetul pe anul viitor.

Mai mult, PSD nu vrea să fie majorată vârsta de pensionare, nici să fie eliminată pensionarea anticipată și cere, de asemenea, să fie eliminați banii prevăzuți în PNRR pentru consultanță. În schimb, vrea impozitarea marilor averi, pentru că „este o discrepanță imensă în societate între cei bogați și cei săraci”.

Florin Cîțu spune însă, că din „PNRR nu se poate modifica nimic pentru o perioadă foarte lungă de timp. Acolo putem să discutăm dar nu se poate face nimic”.

PSD: Ministere după „ponderea” la vot

Cât privește numărul de ministere și alocarea lor pe fiecare partid în parte, Florin Cîțu spune că vor fi maximum 20, dar că nu au început discuțiile privind repartizarea lor, detaliu confirmat de Marcel Ciolacu. Liderul PSD a completat, însă, cu subînțeles, că fiecare partid va primi tot atâtea ministere pe câtă „pondere” a primit la vot, din partea cetățenilor. „Nu am intrat în niciun detaliu dacă se mărește sau micșorează numărul de ministere. Vom avea ponderea pe care ne-au dat-o românii”, a spus Ciolacu.

În schimb, Cîțu spune că s-a discutat despre „posibilitatea de a crește numărul de ministere la 20”.

„Vom vedea și în funcție de ministere, pentru că este vorba de discuții, cine are premierul poate avea mai puține ministere și așa mai departe, deci se poate discuta”, a spus Cîțu.

PSD propune o structurare a programului de guvernare pe două niveluri: cu măsuri pe termen scurt și mediu. „Pentru creșterea nivelului de trai până în martie și depășirea iernii și pe urmă, restul până la finalul anului 2024”, a spus Marcel Ciolacu.

El a refuzat să spună explicit dacă PSD va fi sau nu de acord cu desființarea Secției pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ), dar a răspuns printr-o meditație filosofică menită să sugereze că Justiția funcționează mult mai bine de când fosta guvernare PSD a înființat Secția, a cărei desființare este cerută insistent de organismele internaționale pentru că pune presiune pe magistrații incomozi puterii politice.

„Am văzut cum funcționează justiția fără siiju (sic!) și cum funcționează cu siiju (sic!)”, a spus sibilinic Marcel Ciolacu. El a refuzat să spună explicit la ce se referă.

De altfel, o discuție pe capitolul de Justiție va avea loc miercuri între cele două partide la care vor participa din partea PSD Robert Cazanciuc, Titus Corlățean și Maia Teodoroiu. Florin Cîțu nu a dat niciun răspuns cu privire la acest subiect.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG