Linkuri accesibilitate

Guvernul propus de Dacian Cioloș a fost respins de Parlament. Președintele reia, joi, consultările cu partidele


Dacian Cioloș le ceruse parlamentarilor în deschiderea ședinței de miercuri, să dea dovadă de responsabilitate și să voteze pentru învestirea guvernului pe care l-a propus.
Dacian Cioloș le ceruse parlamentarilor în deschiderea ședinței de miercuri, să dea dovadă de responsabilitate și să voteze pentru învestirea guvernului pe care l-a propus.

Lista de miniștri și programul de guvernare propuse de premierul desemnat Dacian Cioloș au fost respinse în plenul Parlamentului României. Guvernul Cioloș a primit 88 de voturi „pentru", cu puțin mai multe decât numărul parlamentarilor USR, dar, pentru învestire, erau necesare 234 de voturi.

*Actualizare ora 15:00. Președintele Klaus Iohannis a chemat din nou partidele pentru consultări la Palatul Cotroceni, în cursul zilei de joi, 21 octombrie.

Rezultatul a confirmat luările de poziție formulate încă de după desemnarea lui Dacian Cioloș drept candidat la funcția de premier, precum și declarațiile din ședința de miercuri. Majoritatea reprezentanții PNL și ai UDMR au fost în sală, dar nu au votat, iar PSD a anunțat că votează împotrivă. Premierul Florin Cîțu nu era în sală în momentul în care a fost chemat la vot.

În urma respingerii învestirii guvernului Cioloș, președintele Klaus Iohannis urmează să reia procedura de desemnare a unui candidat pentru funcția de premier.

Principala problemă a coaliției care a guvernat din decembrie 2020 până la demisia miniștrilor USR, în septembrie, este refuzul USR de a-l mai accepta pe Florin Cîțu ca prim-ministru, variantă exclusă de Partidul Național Liberal.

Una dintre soluțiile pe care președintele Iohannis le are este desemnarea unui alt premier din partea PNL. Desemnarea lui Florin Cîțu riscă să ducă la o nouă respingere și ar ridica semne de întrebare, în condițiile în care președintele a criticat, marți, autoritățile pentru lipsa măsurilor care ar fi permis evitarea crizei actuale din sănătate.

Majoritatea pozițiilor exprimate în ședința de plen au pus accent pe criza sanitară și au subliniat faptul că ministrul propus pentru Sănătate, Ioana Mihăilă, este același ministru care a gestionat domeniul timp de mai mult luni, fără a fi luat măsuri pentru prevenirea actualei situații și fără a fi demisionat dacă ar fi fost împiedicată să o facă.

„Nu putem să depășim această criză cu oameni care au decredibilizat în mod repetate sistemul medical și corpul medical", a spus deputatul Alexandru Rafila, din partea PSD.

Tocmai rezolvarea actualei crize a fost invocată de USR și Dacian Cioloș în cererea de acordare a unui vot pentru învestirea guvernului.

UDMR a transmis că USR e așteptat la reluarea dialogului cu foștii parteneri chiar dacă, a spus liderul UDMR Kelemen Hunor, USR este cel care a renunțat la coaliția de guvernare și a dorit să se răzbune prin dărâmarea guvernului Cîțu.

Din partea AUR, co-președinții George Simion și Claudiu Târziu l-au acuzat pe președintele Klaus Iohannis pentru desemnarea unui premier care nu avea o majoritate parlamentară. AUR a anunțat că nu votează pentru învestirea unui guvern Cioloș.

Dacian Cioloș a deschis ședința de dezbatere și vot insistând că România are nevoie de construirea unui consens pentru măsurile de urgență. „Fac apel către parlamentari să treacă peste orgolii politice şi să voteze acest Guvern. /.../ E un Guvern gata să-şi asume soluţii pentru această situaţie de criză, dacă primim votul”, a spus acesta.

„Folosirea certificatului verde pentru angajații din sectorul public și privat care intră în contact cu publicul este necesară”, a spus Dacian Cioloș. „70% din populația eligibilă poate fi imunizată până în martie, dacă punem în aplicare măsurile”, a adăugat el. Dacian Cioloș a cerut mandat din partea Parlamentului pentru „un guvern de criză, în baza mandatului acordat de președintele Klaus Iohannis. Suntem într-o criză profundă ce nu poate fi negată sau ignorată".

Premierul desemnat a semnalat și problemele generate de prețurile mari la energie. El a propus ca soluție pentru majorările facturilor eliminarea accizei și reducerea taxei pe valoarea adăugată de la 19% la 5%. „Putem să ajungem să scădem facturile cu 30%", a spus Dacian Cioloș.

În privința programului de guvernare pe care l-a propus, Dacian Cioloș a spus că acesta include reformele vitale din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), pe care România s-a angajat să le aplice pentru folosirea celor 29,1 de miliarde de euro, bani europeni.

Marți, cu o excepție cauzată de o eroare de procedură, toți miniștrii propuși de Dacian Cioloș au primit avize negative în comisiile de specialitate.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG