Linkuri accesibilitate

Guvernul francez demisionează. Gabriel Attal rămâne premier interimar


France Politics
France Politics

Premierul centrist francez Gabriel Attal și guvernul său au demisionat marți, dar vor asigura interimatul până când va fi numit un nou cabinet.

Guvernul interimar va conduce afacerile curente în cea de-a doua economie ca mărime a zonei euro, dar nu poate depune noi legi în parlament și nici nu poate face modificări majore.

Rolul său va fi, printre altele, să se asigure că Jocurile Olimpice, care încep pe 26 iulie, se desfășoară fără probleme.

„Tratarea problemelor curente înseamnă implementarea măsurilor deja decise și gestionarea urgențelor care apar. Nici mai mult nici mai puțin", a spus Mathieu Disant, profesor de drept la universitatea Panthéon-Sorbonne din Paris.

„Un guvern care demisionează este privat de toate puterile sale. Acest lucru îl privează complet - și destul de logic - de orice marjă de acțiune politică".

Au mai existat guverne interimare în Franța, dar niciunul nu a stat vreodată mai mult de câteva zile. Nu există o limită stabilită pentru cât timp poate rămâne un guvern în exercițiu. Parlamentul nu îl poate forța să renunțe.

Normele stricte privind separarea puterilor nu permit, de obicei, miniștrilor din Franța să fie parlamentari simultan.

Dar demisiile lor, chiar dacă rămân în calitate de interimar, îi vor permite lui Attal și altor membri ai guvernului să stea în parlament și să participe la alegerea președintelui Adunării, când aceasta se va întruni joi, spun experții.

Cine devine președinte al adunării, echivalentul unui speaker care organizează agenda camerei și conduce dezbateri, este crucial într-un moment în care încă nu este clar cine va conduce guvernul, deoarece niciun partid sau grup nu are majoritate absolută.

„Niciodată până acum alegerea președintelui adunării nu a avut o asemenea semnificație politică”, spun analiștii Eurointelligence citați de Reuters.

Pentru stânga, spun ei, scopul este să arate că „are ceea ce este necesar pentru a comanda o majoritate în adunare. Pentru centriști, este să demonstreze contrariul”.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.
  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG