Linkuri accesibilitate

Guvernul Orban a trecut de votul Parlamentului, cu 240 de voturi


Ludovic Orban este noul premier.
Ludovic Orban este noul premier.

Cabinetul liberal condus de Ludovic Orban a fost votat de 240 parlamentari. Președintele Klaus Iohannis urmează să cheme guvernul la Cotroceni, pentru semnarea decretelor de numire în funcție.

Ludovic Orban și cei 16 miniștri din cabinetul său au fost votați de 240 parlamentari. Printre ei s-au numărat și câțiva de la PSD și Pro România.

PSD și Pro România au boicotat ședința, însă 6 parlamentari din partidul lui Victor Ponta au anunțat că susțin guvernul lui Orban la vot.

„România are un guvern legitim care a obținut votul de încredere al Parlamentului, în ciuda unui boicot penibil și rușinos. Le mulțumesc partenerilor noștri, formațiunilor politice care au fost alături de noi. Le mulțumesc parlamentarilor care au luat decizia, în ciuda boicotului PSD și Pro România, au ascultat de propria conștiință și au pus pe primul loc binele României, decizând să voteze învestirea guvernului”, a spus Ludovic Orban.

„Suntem pregătiți să începem în forță activitatea, imediat după depunerea jurământului vom avea o ședință informală la Palatul Victoria. Vom avea un plan de instalare pentru fiecare minister”, a mai spus noul premier.

Orban a anunțat că vor fi situații în care guvernul său va recurge la asumarea răspunderii guvernamentale, una fiind amânarea termenului de intrare în vigoare a pensionării anticipate a magistraților.

O altă prioritate anunțată de Orban este numirea procurorilor șefi ai parchetelor, actualmente conduse de interimari. „Va fi o procedură transparentă”, a spus Orban.

„De 6 luni, fostul guvern în frunte cu Viorica Dăncilă, a refuzat să audă toate somațiile pe care i le-am transmis să nu depună candidatura Rovanei Plumb, a lui Nica, pentru că au probleme. Suntem ultima țară care nu are candidat. Vom lua cât mai repede decizia, cu consultarea președintelui și audierea candidatului în Parlament”, a mai spus Orban.

Orban a amintit că nu a mai existat o situație în care președinții celor două camere ale Parlamentului să refuze să prezideze o ședință în care se votează învestirea unui guvern. „Să le fie rușine”, a spus Ludovic Orban.

PSD nu crede în „baletul” Pro România

Eu nu cred în baletul acesta dintre liderii Pro România. Cred că este un joc de imagine, prin care încearcă să salveze aparențele, de fapt aceștia votând învestirea guvernului Orban, dar spunând că nu și-au dorit acest lucru. Responsabil pentru învestirea guvernului Orban, dacă acest lucru se va întâmpla, dar și pentru dezastrul în care va fi dusă țara de viitorul prim-ministru și cabinet, dacă va trece de învestire, sunt cele 6 partide – PNL, USR, Pro România, UDMR, ALDE, PMP, și minoritățile naționale”, a declarat înainte de vot liderul deputaților PSD, Alfred Simonis.

„Vreau să felicit parlamentarii USR, ALDE, PMP, UDMR și vreau să felicit în mod special parlamentarii care au decis, deși nu fac parte din niciuna din formațiunile politice care au anunțat că susțin acest guvern, care au decis să fie prezenți și să susțină învestirea guvernului. O mulțumire specială deputaților grupului minorităților naționale și garanția că tot ce am discutat rămâne bătut în cuie”, a spus Ludovic Orban, înaintea votului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG