Linkuri accesibilitate

Guvernul prelungește valabilitatea voucherelor de vacanță pentru bugetari


Pentru ședința de Guvern de vineri, Secretariatul general al Guvernului a anunțat un proiect de OUG cu titlu misterios, care ascunde o măsură cu impact bugetar major: prelungirea tichetelor de vacanță pentru bugetari. Din întâmplare, programul a expirat fix înainte de campanie.

Documentul se numește „PROIECT DE ORDONANȚĂ DE URGENȚĂ privind modificarea și completarea unor acte normative, precum și pentru prorogarea unor termene”.

Cine a avut curiozitatea să-l citească, a putut afla că „Guvernul a luat decizia ca această măsură să fie prelungită și pentru perioada 1 ianuarie 2021 – 31 decembrie 2021”.

Pare imoral: unii își pierd joburile, alții primesc vouchere

„Această măsură” este acordarea de vouchere de vacanță pentru tot personalul bugetar din România, în cuantum de 1.450 de lei, pentru întregul an viitor.

Executivul scrie în motivarea proiectului de ordonanță că acordarea de vouchere „s-a dovedit a fi o măsură cu efecte benefice asupra industriei turismului din România”.

Conform datelor oficiale menționate, circa 1 milion de bugetari au folosit aceste tichete pentru vacanțe în România în perioada 1 iulie 2017 - 1 noiembrie 2020.

Ionel Dancă, șeful cancelariei primului-ministru, a anunțat sâmbătă, că Guvernul a adoptat această măsură. „Așadar, voucherele de vacanță acordate în această perioadă, care nu au putut fi utilizate ca urmare a restricțiilor sanitare, vor putea fi utilizate până la sfârșitul anului viitor, mai ales în contextul în care așteptările sunt ca în primul trimestru al anului viitor efectele acestei pandemii să înceteze”, a spus Ionel Dancă.

„În principiu, da, este o măsură bună. Aceste vouchere nu pot fi folosite decât în România, așa că mai ajută puțin turismul grav afectat în această perioadă”, explică la Europa Liberă analistul economic Adrian Bența.

El subliniază însă că „pare imoral: unii își pierd joburile, alții primesc vouchere să meargă în vacanță. Dar trebuie să spunem că acești bani de la buget sunt cheltuiți de bugetari și încasați de privat”.

Așa că „oricare din interpretare e corectă: atunci când au fost introduse reprezentau o recompensă pentru un vot pe o anumită culore politică, deci reprezentau o formă de creștere a veniturilor în sectorul public”, spune Bența.

Despre moment, analistul economic afirmă că nu crede că a fost ales intenționat. „E bine ales. În primul rând, expiră valabilitatea programului. În al doilea rând, se întâmplă să fie în campanie”.

Două probleme apar în acest context: creșterea prețurilor și impactul bugetar.

Formă de creștere a veniturilor la bugetari, în final încasată tot de privați

Adrian Bența afirmă că una dintre consecințele nefaste pentru ceilalți turiști români, non-bugetari, este creșterea artificială a prețurilor din cauza acestor vouchere.

„A crescut cererea, Apoi, fiind cu titlu gratuit, oamenii le cheltuie în integralitate. Așa că operatorii au fixat prețurile exact la plafonul voucherelor. Și nimeni nu poate interveni în prețurile practicate de un privat”, subliniază Adrian Bența.

În vara acestui an, prețurile în stațiunile de la Marea Neagră, de pildă, au fost mai mari decât cele din 2019. Motivul invocat deseori de operatori a fost costul materialelor de curățenie / dezinfecție și faptul că sezonul ar fi fost impredictibil.

Despre impactul bugetar al acestor vouchere, Bența spune că e foarte important ca acesta să fie cunoscut. „Având în vedere că intră în vigoare la 1 ianuarie, ele vor intra obligatoriu în legea bugetului pe 2021. Trebuie să știm cât vor costa”, spune analistul economic.

În 2017, de exemplu, acordarea voucherelor, deși fusese decisă la începutul anului, nu fusese bugetată de nicio instituție publică. Așa s-a făcut că ele au ajuns la angajații din sistemul public abia după rectificarea bugetară din luna iulie.

Un calcul simplu ar arăta, conform cifrelor citate de Guvernul PNL, că între iulie 2017 și noiembrie 2020, impactul bugetar a fost de 1 miliard 450 de milioane de lei.

La cursul actual al monedei euro, asta ar însemna aproape 300 de milioane de euro în trei ani de zile.

Nu reiese clar din proiectul de OUG câte vouchere de vacanță mai sunt valabile - și vor fi prelungite - și câte vor fi emise noi, în limita cărui buget.

Vouchere emise în perioada martie - decembrie 2019 au fost prelungite ca valabilitate până pe 31 mai 2021.

OUG stabilește că aceleași tichete vor fi prelungite din nou până la 31 decembrie 2021 pentru că „numărul cazurilor de infectați cu virusul SARS-CoV-2 este foarte crescut în continuare”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG