Linkuri accesibilitate

Hans Klemm despre înființarea Muzeului Holocaustului: „România a făcut un pas important”


România a făcut un pas important, în ultima săptămână, prin promulgarea de către șeful statului a Legii privind înfiinţarea Muzeului Naţional al Evreilor şi al Holocaustului, a declarat joi ambasadorul SUA la Bucureşti, Hans Klemm.

„Acest eveniment important este rezultatul anilor de muncă neobosită a Institutului 'Elie Wiesel', a deputatului Vexler, a comunităţilor evreieşti şi a tuturor susţinătorilor lor. Acest muzeu va fi un simbol al dezvoltării continue a României ca naţiune şi societate democratică, un simbol de care toţi cetăţenii români pot fi mândri", a spus diplomatul american la ceremonia de comemorare şi depunere de coroane de la Memorialul Victimelor Holocaustului din Bucureşti, citat de Agerpres.

Diplomatul american a subliniat încă că în ciuda acestei „realizări istorice”, „retorica antisemită şi antiroma continuă să fie prezentă în discursul public, iar comemorarea unor figuri istorice antisemite şi fasciste încă are loc în oraşele şi satele României”.

Hans Klemm a amintit că, în continuare, „mai multe străzi ale unor oraşe poartă numele dictatorului Antonescu, iar diferite busturi şi imagini aduc omagiu unor persoane care poartă responsabilitatea pentru crimele comise în Holocaust. Politicieni şi persoane publice instrumentalizează în mod nepotrivit Holocaustul pentru a-şi ataca adversarii şi minimizează gravitatea persecuţiilor şi crimelor îndreptate împotriva evreilor şi romilor. Provocatorii colportează teorii antisemite ale conspiraţiei, în timp ce locurile sacre ale evreilor sunt în mod periodic vandalizate, aparent în condiţii de impunitate. Toate acestea sunt îngrozitoare”.

Diplomatul a amintit, în acest sens, distrugerea, la Huşi, de către „nişte vandali a mai multor pietre funerare" şi „profanarea Casei memoriale 'Elie Wiesel' din Sighetu Marmaţiei, prin scrierea unor mesaje antisemite profund ofensatoare”.

Hans Klemm a precizat însă că „antisemitismul nu este specific doar României”, iar înfiinţarea Muzeului Holocaustului poate servi drept un punct de cotitură pentru România, drept o nouă temelie pentru educaţia naţională şi dialogul public”.

Organizat de Institutul Naţional pentru Studierea Holocaustului din România "Elie Wiesel", evenimentul a avut loc cu prilejul împlinirii a 78 de ani de la începerea deportării evreilor din România în Transnistria şi a 75 de ani de la deportarea evreilor din Ardealul de Nord la Auschwitz.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Echipele de salvare montană din Bulgaria se bazează în mare măsură pe voluntari
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:19 0:00
XS
SM
MD
LG