Linkuri accesibilitate

România: Summit-ul International contra antisemitismului


Cimitirul evreiesc din Huși după vandalizarea de la începutul acestui an
Cimitirul evreiesc din Huși după vandalizarea de la începutul acestui an

În fața creșterii urii antievreiești în lume, prima întâlnire a oficialilor guvernamentali pentru lupta împotriva antisemitismului a reunit peste 12 țări.

Această întâlnire a fost organizată pe fondul sporirii numărului de incidente antisemite recenzate în Statele Unite, în Germania, în Regatul Unit, în Franța, în Austria, în România.

Recent în România a fost profanat cimitirul evreiesc din Huși, iar autoritățile nu i-au găsit încă pe adevărații vinovați

„Și noi am clădit România” - S-a redeschis Muzeul Culturii și Istoriei Evreilor din România
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:36 0:00

Elan Carr, din Statele Unite, și Katharina von Schnurbein, prima coordonatoare a luptei contra antisemitismului din Uniunea Europeană, au luat parte la acest summit care a fost organizat de Congresul evreiesc mondial și de guvernul român.

Reprezentanții Bulgariei, Poloniei, Rusiei și Azerbaidjanului, printre alte țări, s-au putut întâlni cu oficialii comunităților evreiești din toată lumea la această Reuniune internațională a trimișilor speciali și a coordonatorilor pentru lupta împotriva antisemitismului, potrivit The Times of Israel, citat de Rador.

Discuțiile s-au concentrat pe schimburile privind practicile de muncă și pe eforturile ce trebuie făcute pentru ca alte guverne să adopte definiția antisemitismului pusă la punct de IHRA, International Holocaust Remembrance Alliance.


În ciuda creșterii urii antievreieşti în multe țări, au fost obținute rezultate importante în ultimii trei ani, a declarat von Schnurbein: “Am trecut de la recunoașterea problematicii la acțiuni variate pentru a o combate”.

Von Schnurbein a amintit codul de conduită semnat în 2016 de Facebook, Twitter, YouTube și Microsoft și de Comisia Europeană, care le cere acestor companii să suprime postările care conțin instigarea la ură sau discurusul urii în decurs de 24 de ore. Conformarea la această cerere se ridică la 72% in luna februarie față de 28% în 2017, a continuat ea.


Von Schnurbein a arătat că o altă reușită este adoptarea, în 2016, de către Comisia Eropeana, a definiției antisemitismului, care a fost preluată de la IHRA, care se distinge prin includerea anumitor retorici anti-israeliene.


Von Schnurbein a mai subliniat că eforturile UE împotriva urii antievreiesti s-ar măsură prin numărul de evrei europeni care vor constata o scădere a antisemitismului: "noi trebuie să facem în așa fel încât următorul nostru sondaj de opinie să arate că evreii se simt mai în siguranță, că ei își văd viitorul în Europa”, unde au libertatea “de a-și exprima identitatea și în special de a susține Israelul”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG