„Acţiunile de distrugere a Cimitirului Evreiesc din Huşi reprezintă atacuri împotriva demnităţii umane”, a declarat ambasadorul SUA în România, Hans Klemm, în cadrul unei vizite la Huși.
La începutul lunii, după profanarea a 73 de morminte evreiești de la Huși, ambasada Statelor Unite de la București a solicitat aducerea în faţa justiţiei a celor responsabili de atac.
Ambasadorul SUA în România a fost vineri într-o vizită în judeţul Vaslui. Însoţit de vicepremierul Ana Birchall, de parlamentari de Vaslui, şi de autorităţile judeţene, diplomatul american a avut o întrevedere cu primarul municipiului Huşi, după care a mers să vadă Cimitirul Evreiesc din localitate, devastat în urmă cu trei săptămâni, când 73 de monumente funerare au fost vandalizate. „Nu este primul incident de acest fel din România. În ultimii doi ani au fost acte similare de vandalism în Bucureşti, în Reghin, în Zalău. Acestea nu sunt doar atacuri împotriva evreilor, ca o expresie a antisemitismului, ci sunt atacuri împotriva demnităţii umane”, a afirmat Klemm, citat de Agerpres.
Întrebat, în cadrul vizitei de la Huși, despre declaraţiile autorităţilor judeţene care au condamnat cele întâmplate, dar au exclus ipoteza conform căreia actele respective ar avea vreo legătură cu anumite acţiuni antisemite, ambasadorul SUA în România a spus că nu vede alte motive pentru care actele de vandalism au avut loc. „Mi-e greu să găsesc altă explicaţie, altceva decât nişte acte anisemite”, a spus Hans Klemm.
Radu Ioanid se teme că vinovații profanărilor de la Huși, la fel ca în mai multe cazuri precedente vor fi niște "adolescenti care doar s-au distrat" sau indivizi bolnavi psihic în așa fel încât „să nu existe nici un fel de responsabilitate reală."
Într-un recent interviu acordat Europei Libere de directorul diviziei de programe arhivistice internaționale a Muzeului Holocaustului din Statele Unite, Radu Ioanid, s-a declarat îngrijorat de creșterea antisemitismului în România, ca și în Europa.
„Asistăm la o creștere a antisemitismului în Europa, dar și în România. Recenta dezbatere privind Muzeul Național a Istoriei Evreilor și al Holocaustului din România este simptomatică în acest sens. Când un primar adjuct al Bucurestiului dorește să trimită acest muzeu într-un "cartier evreiesc", când un alt primar adjunct trimite în acest context evreii "acolo de unde au venit", când un judecator emite o opinie ostila acestui muzeu alaturându-se de jure unui ultra-nationalist există clar o problemă în societatea românească. Ea îi afectează atât pe evreii români foarte reduși numeric, dar și sănătatea țesutului democratic românesc. În ceea ce privește vandalismul antisemit de la Huși care dacă am înleles bine nu reprezintă prima devastare de cimitir evreiesc din acest an, îmi este teamă că la fel ca în mai multe cazuri precedente vor fi "descopertiți" ca făptași "adolescenti care doar s-au distrat" sau indivizi bolnavi psihic în așa fel încât să nu existe nici un fel de responsabilitate reală", a spus Radu Ioanid într-un dialog cu Sabina Fati.