Linkuri accesibilitate

Béla Markó: Autodenunț. Revista presei maghiare


„Cineva a greșit grav”, scrie fostul președinte al UDMR, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Johannis.
„Cineva a greșit grav”, scrie fostul președinte al UDMR, într-o scrisoare deschisă adresată președintelui Klaus Johannis.

Béla Markó, autodenunț: Scrisoare deschisă către Președintele Johannis. Codul nebunelor maniere. Cel mai amplu documentar despre istoria post-Trianon a maghiarilor din România. Cineva și-a uitat mănușa!

CODUL NEBUNELOR MANIERE // Într-un text postat pe platforma de bloguri a portalului de știri Transindex din Cluj, cunoscutul filosof și disident ardelean Tamás Gáspár Miklós (TGM), stabilit de mulți ani la Budapesta, publică un text plecând de la declarațiile de miercuri ale președintelui Johannis, pe marginea proiectului de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc.

„A te amuza pe seama figurilor fonetice ale unei limbi străine denotă maniere dezonorant de proaste, chiar dacă avem de-a face cu o practică străveche, așa cum o arată și proveniența expresiei de barbar. Cutumele acestea arhaice – în general disprețul fățis față de persoanele de statut inferior (femei, sclavi, heloți, meteci, pribegi) – trebuiesc depășite treptat de către civilizație, ea întemeindu-se (cel puțin în principiu) tocmai pe demnitatea egală a tuturor persoanelor. Astăzi vedem din ce în ce mai mulți șefi de state – și nu numai în Europa de Est – care nu mai sunt dispuși nici măcar la ipocrizia de a mima aparența civilizației. […]

A vorbi pe acest ton despre populația maghiară din România, despre locul ei în structura politică a României, constituie un act politic deosebit de grav – nemaivorbind despre faptul că este și o prostie dezgustătoare, un compliment politic josnic la adresa naționalismului extremist, o manipulare de rea-credință. Ar fi tragic, dacă n-ar fi ridicol.”, scrie TGM, într-un text pe care îl puteți citi și în română.

AUTODENUNȚ // Pe aceeași platformă de bloguri a Transindex și pe aceeași temă scrie și Béla Markó. Fostul președinte al Uniunii Democrate a Maghiarilor din România i-a adresat ieri lui Klaus Johannis o scrisoare deschisă cu titlul: Autodenunț (UDMR & Asociații). Textul cuprinde 11 păcate comise de liderul UDMR în ultimii 30 de ani, împreună cu colegi săi din Uniune și o mână de politicieni care au condus România: de la Emil Constantinescu, Victor Ciorbea și Radu Vasile, la Adrian Năstase, Călin Popescu Tăriceanu și Traian Băsescu.

Lista de păcate, scrie Markó, nu e nici pe de parte completă. Ea semnalează mai curând stațiile importante ale unei trădării continue: legi și inițiative legislative, susținerea de către UDMR a unor candidați români la postul de președinte al țării, gesturi ale politicienilor români de apropiere față de comunitatea maghiară, întâlniri între guvernele României și Ungariei ș.a.m.d. Markó recunoaște, cu ironia de rigoare, că probabil toți cei în cauză au comis aceste păcate din interes: România trebuia integrată în NATO și în Uniunea Europeană, relațiile dintre statul român și statul ungar trebuiau reglementate, iar maghiarii din România trebuiau să se simtă în țara lor asemeni românilor majoritari.

„Am vrea să trăim într-o țară în care interesele românilor sunt și ale maghiarilor și interesele maghiarilor sunt și ale românilor. Deci, într-o țară în care interesul statului coincide cu interesul cetățenilor. Într-un astfel de stat, stimate domnule președinte, ați putea fi președintele nostru, al tuturor, chiar dacă nu v-au votat toți, deși, din câte știu, mulți maghiari tocmai de la dumneavoastră au așteptat - și prin votul lor - promovarea unui altfel de model de conviețuire. Ultimele dumneavostră declarații nu confirmă această speranță. Se pare că cineva a greșit grav”, încheie scrisoarea fostul lider al UDMR, Marko Bela.

CINEVA ȘI-A UITAT MĂNUȘA! // Premierul Ungariei, întrebat care e poziţia sa cu privire la cele declarate miercuri de președintele Klaus Iohannis legat de proiectul de lege privind autonomia Ținutului Secuiesc, a spus, în interviul săptămânal de la postul naţional de radio Kossuth, că observă cu nedumerire cele întâmplate, pentru că asemenea fraze nu a mai auzit venind din România „nici măcar în cele mai tulburi perioade antidemocratice”.

Orbán a precizat că a cunoscut în persoana preşedintelui Johannis un om demn de respect, care îşi susţine principiile, prin urmare, Ungaria respectă România şi preşedintele ei. Tocmai din acest motiv, el aşteaptă „să se clarifice situaţia, să înţelegem ce s-a întâmplat. […] Bineînţeles, dacă vom fi nevoiţi, vom ridica mănuşa aruncată, dar deocamdată nu recomand să ne aplecăm după ea”, remarcând că nu ştie dacă e vorba de provocare, de un „accident” sau de primele mişcări ale unei noi strategii naţionale româneşti, informează agenția de presă ungară MTI.

În cadrul aceleeași emisiuni, Orbán a vorbit și despre situația epidemiei la vecinii noștri: virusul nu a plecat, „doar că acum suntem pregătiţi să răspundem următorului său atac”, deoarece specialiştii spun că, după o perioadă de încetinire pe timpul verii, „va exista un al doilea val” , cam prin octombrie-noiembrie.

Cât priveşte perspectiva economică a Ungariei după epidemie, premierul a spus că imaginea de ansamblu nu este una încurajatoare, dar, la fel ca în cazul crizei economice din 2008-2009, cel mai important lucru de luat în seamă este problema locurilor de muncă. Pentru fiecare loc de muncă desfiinţat din cauza virusului va fi înfiinţat un nou loc de muncă. Pentru asta, Viktor Orbán garantează personal, scrie MTI.

TRIANON 100 // Pe blogul Bibliotecii Naţionale Széchényi (OSZK) din Budapesta va fi prezentat un serial nou despre monumente, sculpturi şi opere de artă maghiare aflate peste graniţele Ungariei, distruse după Tratatul de la Trianon, se arată într-un comunicat OSZK, remis MTI. Potrivit comunicatului, după Primul Război Mondial a început distrugerea, mutilarea şi profanarea sistematică a monumentelor maghiare de pe teritoriile pierdute de Ungaria, în multe cazuri fiind distruse opere de artă inestimabile. Cu ocazia împlinirii a o sută de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, aceste monumente vor fi prezentate săptămânal, de două ori, marţi şi joi, începând din 5 mai, pe blogul OSZK.

ISTORII // O echipă de istorici și de jurnaliști din Ungaria și România a realizat un serial în opt părți despre istoria post-Trianon a maghiarilor din România. O sută de ani, cu bune și rele. Este cea mai importantă producție de până acum pe această temă. Așadar, dacă vreți să cunoașteți și altfel istoria maghiarilor transilvăneni, puteți urmări toate episoadele, subtitrate în română, la linkurile de mai jos:

I. https://bit.ly/2VpQryu

II. https://bit.ly/2VnkhU7

III. https://bit.ly/3boMDmB

IV. https://bit.ly/2VHKUSK

V. https://bit.ly/3boM645

VI. https://bit.ly/2VlEDwU

VII. https://bit.ly/34QDQHr

VIII. https://bit.ly/3alAiyg

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG