Linkuri accesibilitate

2021 | Boomul din domeniul imobiliar și de ce piața va crește și anul viitor


Un ansamblu de locuințe aflat în construcții în Brașov, în septembrie 2021. Brașov este orașul cu cea mai mare creștere procentuală a prețului locuințelor din ultimul an.
Un ansamblu de locuințe aflat în construcții în Brașov, în septembrie 2021. Brașov este orașul cu cea mai mare creștere procentuală a prețului locuințelor din ultimul an.

Piața imobiliară rezidențială din România și-a continuat expansiunea și în 2021. Numărul tranzacțiilor imobiliare a crescut cu 65% față de anul trecut. Prețul locuințelor a explodat în marile orașe, iar autorizațiile de construcții emise în ultimele luni arată că tendința va continua și în 2022.

În ciuda incertitudinilor economice provocate de pandemie, numărul românilor care și-au achiziționat o locuință nouă în 2021 a continuat să crească.

Piața imobiliară rezidențială a explodat în Capitală și în marile orașe, cererea continuă de noi apartamente sau case făcând ca prețul locuințelor să crească.

În decembrie 2021, prețul mediul la nivel național al unui apartament este de peste 1.550 de euro pe metru pătrat. Acesta a crescut față de 2020 în toate marile orașe din România. În unele cazuri, cum este cel al Brașovului, și cu 17 procente.

Influența pandemiei

Un raport din decembrie 2021 întocmit de Banca Națională a României arată că, față de aceeași perioadă a anului trecut, numărul de tranzacții de pe piața imobilizară rezidențială a crescut cu 65%.

Accelerarea activității din piața rezidențială a fost determinată atât de cerere, cât și de ofertă, arată specialiștii de la BNR.

„În ceea ce privește cererea, modificarea comportamentului de economisire și muncă pe perioada pandemiei (reducerea timpului petrecut la locul de muncă), nivelul redus al dobânzilor la credite, așteptările privind creșterea în perioada următoare a prețurilor rezidențiale, în condițiile anunțării modificării pragului de aplicare a cotei reduse de TVA pentru achizițiile de imobile, au susținut deciziile populației de cumpărare a unei locuințe”, se arată în raport.

Sectorul imobiliar și-a continuat și în 2021 ascensiunea, în ciuda pandemiei.
Sectorul imobiliar și-a continuat și în 2021 ascensiunea, în ciuda pandemiei.

Constructorii s-au adaptat și au turat și ei motoarele.

Numărul locuințelor finalizate în 2021 a crescut cu 15% față de 2020, în timp ce indicele activității de construcții a crescut cu 18 la sută în aceeași perioadă.

Un indicator care arată că piața imobiliară își va continua ascensiunea și în 2022 este dat de numărul de autorizații de construcții emise în ultimele luni în România. Cu 14% mai multe în trimestrul III din 2021 față de anul trecut.

Evoluția prețurilor

Valoarea medie a locuințelor a crescut de la lună la lună în 2021, ajungând la o medie națională de 1.551 de euro pe metru pătrat util în cazul apartamentelor, potrivit Imobiliare.ro. Pe fondul pandemiei, nu doar prețul cerut de vânzători a crescut, ci și așteptările pe care clienții le au de la o locuință nouă.

Bucureștiul nu mai este cel mai scump oraș din țară din punct de vedere al prețurilor la imobiliare. În zona centrală, însă, locuințele rămân inaccesibile pentru majoritatea populației.
Bucureștiul nu mai este cel mai scump oraș din țară din punct de vedere al prețurilor la imobiliare. În zona centrală, însă, locuințele rămân inaccesibile pentru majoritatea populației.

„Un factor important care a contribuit la creșterea susținută a prețurilor apartamentelor în 2021 este reprezentat de scumpirea materialelor de construcție, în contextul dificultăților generate de pandemie, dar și de o cerere susținută. Au fost afectate, în mod indirect, și locuințele deja finalizate, noi sau chiar vechi. Avansul-record consemnat în Brașov, mai accentuat pe segmentul locuințelor nou-construite, atestă menținerea unui interes crescut pentru proprietățile din orașele cu o calitate a vieții ridicată, în condițiile în care munca de la distanță rămâne o practică răspândită”, arată Daniel Crainic, director de marketing la Imobiliare.ro.

Situația în marile orașe:

  • București. În Capitală, prețul locuințelor a crescut la final de 2021 cu aproape 14% față de perioada similar a anului trecut. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 15,9%, de la 1.343 la 1.557 de euro pe metru pătrat, în timp ce apartamentele nou cu 12,1%, de la 1.445 de euro la 1.620 de euro pe metro pătrat util. Calculul a fost realizat de Imobiliare.ro.
  • Brașov. Prețul mediu a ajun în noiembrie 2021 la 1.445 de euro pe metru pătrat, cu 17,4% mai mult decât în 2020. Procentual, în Brașov este cea mai mare creștere dintre toate marile orașe.
  • Cluj-Napoca continuă să aibă cele mai scumpe locuințe din țară. Prețul mediul a ajuns la finele anului 2021 la 2.051 de euro pe metru pătrat util, cu 11,5% mai mult decât în perioada similară din 2020.
  • Constanța. Prețul mediu al locuințelor din orașul de la malul mării a ajuns la 1.385 de euro pe metru pătrat, cu 9,6% mai mult decât anul trecut.
  • Iași. În orașul din inima Moldovei prețul mediu este de 1.192 de euro per metru pătrat, față de 1.080 de euro cât era anul trecut. O creștere de 10,4%, potrivit Imobiliare.ro.

Situația creditelor

Două treimi din valoarea totală a creditelor acordate populației sunt reprezentante de împrumuturile imobiliare, arată BNR. Valoarea totală împrumutată de populație pentru locuințe a ajuns în decembrie 2021 la 107 miliarde de lei.

Specialiștii BNR arată în raportul privind situația financiară a României că cifrele actuale privind împrumuturile realizate de populație nu sunt la un nivel care să stârnească îngrijorări.

„Gradul de îndatorare pentru creditele ipotecare aflate în stoc este de 41 la sută, respectiv de 37 la sută pentru împrumuturile noi. Rata de neperformanță a acestor credite a continuat tendința descendentă observată în ultima perioadă (1,5 la sută, în scădere cu 0,1 puncte procentuale în septembrie față de iunie 2021)”, se arată în raportul BNR.

Doar 1,4% din românii care și-au cumpărat cu credit un apartament sau o casă și care locuiesc efectiv în ele au avut probleme cu plata împrumutului. Un procent mult mai vulnerabil este cel al creditelor acordate pentru achiziționarea de locuințe în scop investițional.

Un apartament aflat în construcție în zona Vitan din Capitală.
Un apartament aflat în construcție în zona Vitan din Capitală.

„Debitorii care au contractat credite în scop nelocativ au fost cei mai vulnerabili în contextul șocului cauzat de pandemia COVID-19, înregistrând creșteri ale ratelor de neperformanță în perioada iunie – septembrie 2020. Acest episod demonstrează o capacitate mai scăzută a acestora de a absorbi impactul unor șocuri negative”, arată BNR.

  • 16x9 Image

    Ionuț Benea

    A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

    S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

    Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

XS
SM
MD
LG