Linkuri accesibilitate

A fost identificată și a opta victimă din incendiul de la Ferma Dacilor. Patronul pensiunii a depus plângere penală


Opt oameni au murit în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani, județul Prahova.
Opt oameni au murit în incendiul de la pensiunea Ferma Dacilor, din satul Tohani, județul Prahova.

Anchetatorii au reușit vineri să identifice și cea de-a opta victimă de la incendiul de la Ferma Dacilor, care a izbucnit pe 26 decembrie, în a doua zi de Crăciun. Ultima victimă identificată este un copil de 11 ani. Patronul de facto ale pensiunii a depus plângere penală.

Vineri a fost confirmată identitatea celei de a opta victime, un copil în vârstă de 11 ani, afirmă surse apropiate anchetei pentru News.ro.

Procurorii anunțau la finalul anului trecut că „la faţa locului au mai fost identificate mai multe fragmente osoase, şi cu privire la acestea fiind dispusă efectuarea unei expertize genetice judiciare”.

Anchetatorii au reușit între timp identificarea pe baza probelor ADN, la fel ca în cazul celorlalte victime. Bilanțul total este de trei minori și cinci adulți morți în incendiu.

Copilul de 11 ani face parte dintr-o familie care a pierdut alți doi membri în incendiu, tată și fiu. Mama și un alt fiu au au fost răniți din cauza arsurilor la nivelul feţei şi braţelor.

Procurorii care instrumentează cazul spun că pensiunea Ferma Dacilor a funcționat prin încălcarea sistematică a legii.

Într-un răspuns pentru Europa Liberă, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova – care putea închide Ferma Dacilor încă din 2019 – spune că nu a avut timp să verifice complexul fără autorizații din cauza pandemiei, războiului, dar și a altor tragedii.

Cornel Dinicu, cel care administra Ferma Dacilor, se află în arest preventiv de miercuri seară. Ceilalţi doi administratori în acte ai firmei, Adrian Ristin şi Adelina Elena Ilie, au primit mandate de arest la domiciliu.

Cei trei administratori au fost acuzați de ucidere din culpă și distrugere din culpă cu consecința producerii unui dezastru.

Toţi au contestat măsurile preventive care îi vizează. Tribunalul Prahova a stabilit pentru 9 ianuarie termenul la care va fi judecată contestaţia acestora.

Cornel Dinicu a depus plângere penală

Avocatul Iancu Toader, care îl reprezintă pe omul de afaceri Cornel Dinicu în dosarul în care acesta este arestat preventiv, declară că Dinicu a formulat, în urma incendiului, o plângere penală.

Apărătorul susţine că între reprezentanţii pensiunii de la Tohani şi compania de electricitate a existat o corespondenţă bogată, însă documentele au dispărut în incendiu.

„Plângerea penală a fost făcută recent de colegul meu care este cu mine în echipă (...) din partea societăţii, evident, legat de circumstanţele producerii acestui accident. Nu este o plângere îndreptată împotriva unei persoane”, a afirmat avocatul la Digi24.

Avocatul Iancu Toader a precizat că reclamaţia „este subsumată tezei” conform căreia nu se putea ajunge la acest incendiu „decât ca urmare a unui act criminal”.

Întrebat dacă plângerea se referă, în mod explicit, la compania de electricitate sau la ANRE, avocatul a răspuns: „Dat fiind faptul că această plângere a fost înregistrată, ea a primit ordonanţă de reunire, acel dosar se va analiza împreună cu cel principal, făcând obiect al unei cercetări penale eu nu pot să dau mai multe amănunte pentru că aş încălca o obligaţie legală, aceea care se numeşte caracterul nepublic al urmăririi penale”.

Potrivit HotNews, Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) afirmă că a primit reclamaţii de la reprezentanţii pensiunii Ferma Dacilor, în luna mai, cu privire la existenţa unor fluctuaţii de tensiune în reţea şi a cerut distribuitorului de energie din zonă, DEER (fosta Electrica Distribuţie) să verifice situaţia.

„DEER a descoperit că, de fapt, pensiunea se alimenta de la un punct de consum aflat la 650 de metri depărtare, care avea aviz pentru o pompă de apă şi certificat de racordare pentru o casă de locuit cu panouri fotovoltaice, când de fapt avea nevoie de un întreg post de transformare pentru a-şi acoperi consumul”, relatează Hotnews.

Avocatul lui Cornel Dinicu a vorbit și la postul de televiziunea Antena 3, unde a declarat că clientul său „a formulat o plângere penală” și că „se va constitui şi parte vătămată, pentru a putea, în primul rând – şi aceasta a fost şi o strategie de-a noastră, în apărare - pentru a putea avea acces şi la materialul dosarului, pentru că nu avem nici acum acest acces”.

Întrebat împotriva cui se îndreaptă clientul său, în contextul în care se consideră parte vătămată, avocatul Iancu Toader a făcut referire la compania furnizoare de energie electrică.

Întrebat de ce nimeni nu a sunat timp de jumătate de oră la 112, în condiţiile în care incendiul a izbucnit între ora 5:00 şi 5:15, iar apelul care anunţa incendiul la 112 a fost dat la ora 5:46, avocatul Iancu Toader a spus că există la dosar o declaraţie a unuia dintre martori care spune că a încercat să sune dar apelul a eşuat.

El a explicat că Dinicu a încercat, în prim fază, să „se implice încât să preîntâmpine propagarea acestui incendiu”.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG