Linkuri accesibilitate

ISU dă vina pe pandemie și război pentru lipsa controalelor de la Ferma Dacilor, despre care știa din 2019 că n-are avize


ISU Prahova confirmă că Pensiunea Ferma Dacilor putea fi închisă după controlul din 2019.
ISU Prahova confirmă că Pensiunea Ferma Dacilor putea fi închisă după controlul din 2019.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova – care putea închide Ferma Dacilor încă din 2019 – spune că nu a avut timp să verifice complexul fără autorizații din cauza pandemiei, războiului, dar și a altor tragedii.

Trei persoane sunt cercetate penal, în prezent, în legătură cu incendiul de la Ferma Dacilor, complex turistic din Tohani/jud. Prahova care a ars pe 26 decembrie 2023.

Este vorba de cei doi administratori din acte, Adrian Vitomir Ristin şi Adelina Elena Ilie, și proprietarul de facto, Cornel Dinicu.

Primii doi sunt în arest la domiciliu pentru 30 de zile, în timp ce Dinicu este încarcerat preventiv. Cei trei sunt acuzați de distrugere din culpă care a avut ca urmare un dezastru.

Opt persoane au murit în urma incendiului, care a cuprins pensiunea ce funcționa fără autorizație de securitate la incendiu.

La Inspectoratul Județean de Urgență (ISU) Prahova – instituția care ar fi trebuit să verifice Ferma Dacilor – au fost câteva mișcări după incendiu.

Demiteri: șeful departamentului prevenție. Demisii: șeful ISU Prahova.

Există există și o sesizare penală, depusă la Parchet de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat.

„Sesizarea organelor de cercetare penală cu privire la unele aspecte rezultate din parcurgerea documentelor prezentate și din discuțiile avute la nivelul IGSU și care pot fi circumscrise sferei penale”, arată DSU.

Și Direcția Națională Anticorupție a anunțat că va redeschide un dosar care vizează modul în care s-au făcut controlul ISU Prahova din 2019 și petrecerea cu pompieri care a urmat controlului, la Ferma Dacilor.

De ce ISU Prahova n-a mai controlat Ferma Dacilor timp de patru ani

Europa Liberă a cerut ISU Prahova să explice de ce, din 2019, data singurului control făcut vreodată la Ferma Dacilor, și soldat doar cu avertismente, pompierii n-au mai călcat pe acolo.

În răspuns, ISU Prahova dă vina pe pandemie, criza refugiaților, controalele desfășurate la azile/centre de plasament și la stațiile GPL, după explozia de la Crevedia.

Un alt motiv, spun cei de la ISU Prahova, este și numărul mic de inspectori raportat la operatorii economici din județ.

În același răspuns pentru Europa Liberă, ISU Prahova confirmă că pensiunea putea fi închisă după controlul din 2019. De ce nu a și fost închisă vor stabili, însă, anchetatorii.

Ferma avea branșament electric calibrat pentru o pompă de apă

„Sursa probabilă a incendiului este «efectul termic al curentului electric», în condițiile în care societatea comercială era racordată la rețeaua de alimentare cu energie electrică în baza unui contract încheiat în anul 2014, pentru un consumator noncasnic tip persoană fizică, loc de consum cu denumirea «pompă de apă» având o putere de 8.00 Kw, insuficientă pentru susținerea consumatorilor electrici ai unei pensiuni”, arată într-un comunicat Parchetul de pe lângă Tribunalul Prahova, care instrumentează acest caz.

Tot procurorii spun că, de fapt, o serie lungă de ilegalități comise în cazul Fermei Dacilor a condus spre incidentul tragic din a doua zi de Crăciun, în care au murit opt oameni.

  • imobilul a fost construit fără autorizație de construcție,
  • mansarda a fost realizată din material lemnos, ușor inflamabil, neprevăzut cu căi de evacuare optime, construcția fiind încadrată în gradul V (cinci) de rezistență la foc (cel mai defavorabil grad),
  • imobilul a fost intabulat cu încălcarea prevederilor legale, în baza unui certificat de constatare a edificării construcției emis fără verificarea îndeplinirii tuturor cerințelor fundamentale,
  • imobilul a fost edificat fără solicitarea/obținerea vreunui aviz/autorizație de la I.S.U. Prahova,
  • a fost dotat cu o centrală de detectare, semnalizare și alarmare la incendiu nefuncțională la momentul producerii incendiului, montată în baza unui proiect neavizat, precum și
  • cu o instalație electrică certificată, subdimensionată (putere de 8 kw) în raport de nevoile reale ale unui astfel de consumator.


Ultimele informații primite de presă de la anchetatori dau ca sursa probabilă a focului un televizor aflat la mansarda pensiunii.

Intervenția pompierilor la Ferma Dacilor

Pe 26 decembrie 2023, a doua zi de Crăciun, la ora 5:46, un apel la 112 anunța un incendiu la Ferma Dacilor din localitatea Tohani, Prahova.

În următoarele două ore, la fața locului au ajuns mașinile pompierilor: zece autospeciale de stingere, cisterne, autoscări și mai multe ambulanțe și mașini SMURD.

26 persoane erau în Ferma Dacilor când a izbucnit incendiul.

18 oameni au ieșit singuri din clădirea în flăcări. Doi au fost transportați la spital cu arsuri minore. Șapte au murit. O persoană este încă dispărută.

Tragedia de la Ferma Dacilor s-ar putea repeta

Cu două zile înainte de petrecerea de Revelion, Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că peste 3.000 de obiective turistice din toată țara nu au autorizație de securitate la incendiu.

Adică, multe dintre acelea care se pregăteau de petrecerile de la trecerea dintre ani.

Adjunctul șefului IGSU, Benone Duduc, a precizat la conferința de presă legată de controlul făcut la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) Prahova, în urma incendiului de la Ferma Dacilor, că numai în județul Prahova sunt peste 1.000 de pensiuni care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

Totuși, susținea generalul Benone Duduc, lipsa autorizației nu presupune neapărat o stare de pericol.

  • 16x9 Image

    Simona Cârlugea

    A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

    A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

XS
SM
MD
LG