Linkuri accesibilitate

Începerea școlii | Elevii și părinții sunt nemulțumiți de regulile cu privire la testarea pentru Covid-19


Unii elevi și părinți sunt nemulțumiți că nu au fost consultați în elaborarea noilor reguli pentru începerea școlii.
Unii elevi și părinți sunt nemulțumiți că nu au fost consultați în elaborarea noilor reguli pentru începerea școlii.

După ce ministrul Educației și al Sănătății au anunțat măsurile pentru începerea anului școlar 2021-2022, reprezentanții părinților și elevilor se plâng că nu au fost consultați cu privire la reguli care îi afectează direct și cu care nu sunt de acord în totalitate.

Reprezentanți ai părinților și ai organizațiilor de elevi cer ca atunci când apare un caz de Covid-19 într-o clasă, toată lumea din școală să fie testată, nu numai persoanele nevaccinate.

Reprezentanții Federației Naționale a Asociațiilor de Părinți spun că, pe lângă faptul că nu au fost consultați deloc cu privire la acest ordin, au două mari nemulțumiri:

  • reglementările cu privire la testare;
  • organizarea învățământului online pentru copiii cu boli cronice, sau care au în familie persoane vulnerabile;

La o rată de infectare de 6/1000 de locuitori, toți elevii vor trece la cursurile online. Excepție vor face elevii de la școlile speciale, potrivit ordinului comun prezentat, miercuri, la Ministerul Educației. Părinții spun că ordinul nu prevede clar ca școlile să organizeze obligatoriu învățământ online pentru elevii care nu pot fi prezenți fizic în cazul în care au boli asociate.

Atunci când ne referim la obligativitatea învățământului online, nu e normal ca acei copii care au boli asociate să nu beneficieze de dreptul la educație, garantat de Constituție. Ordinul nu face referire clară la acest lucru, și nici la familiile în care sunt persoane vulnerabile”, arată Iulian Cristache, președintele FNAP. Acesta spune că pot fi unele cazuri în care adeverințele se obțin fără ca elevul să aibă boli cronice. Însă, medicii care dau adeverințe elevilor fără ca aceștia să aibă vreo boală gravă ar trebui trași la răspundere.

Președintele FNAP vorbește și despre riscul discriminării unor elevi -„​Atâta timp cât acest vaccin nu garantează că cei vaccinați nu transmit și nu primesc virusul, nu văd de ce nu ar trebui să-și facă și ei teste atunci când vor să revină la școală. Mai ales că tulpina Delta se răspândește mult mai ușor”, consideră Iulian Cristache.

Elevii cer testarea tuturor elevilor, nu doar a celor nevaccinați

Aceeași nemulțumire legată de testare o au și elevii. Consiliul Național al Elevilor (CNE) susține că ordinul a fost întârziat nejustificat.

Astăzi este 1 septembrie. În 12 zile, milioane de elevi din România se reîntorc în bănci mai mult sau mai puțin pregătiți, din cauza tergiversării excesive a asumării unui ordin comun. Această întârziere nejustificată nu va face altceva decât să adâncească lacunele în pregătirea unităților de învățământ pentru debutul noului an școlar, moment în care elevii vor fi prinși între incertitudine și nesiguranță”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

CNE susține și că testarea ar trebui făcută tuturor elevilor, „nu doar celor nevaccinaţi" atunci când apar cazuri de infecție cu coronavirus, astfel încât riscul de răspândire comunitară „să se limiteze cât mai mult".

Știind că şi persoanele vaccinate pot fi infectate cu COVID-19 şi pot prezenta forme uşoare sau asimptomatice, considerăm esenţial ca autorităţile să asigure testarea tuturor contacţilor direcţi ai persoanei infectate", susțin reprezentanții CNE.

La fel ca părinții, elevii susțin și ei că Ministerul Educației ar trebui să asigure protecţia tuturor elevilor aflaţi în situaţii de risc medical, adică și a celor diagnosticaţi cu diverse boli cronice care nu pot fi vaccinați, prin organizarea de cursuri online pentru aceștia.

Ordinul comun al ministrul Educației și al ministrului Sănătății prevede că școlile vor funcționa după două scenarii​:

  • Scenariul 1 atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate mai mică sau egală cu 6/1000 de locuitori. În acest caz vin toți copiii de grădiniță și elevii la școală, caz în care vor respecta toate normele de igienă și protecție.
  • Scenariul 2 atunci când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate este mai mare de 6/1000 până la instituirea stării de carantină la nivelul localității. În acest caz, vor veni la școală sau grădiniță numai antepreșcolarii, preşcolarii și elevii din învățământul special, cu respectarea şi aplicarea tuturor normelor de protecţie. Toți ceilalți elevi vor învăța online.

Dacă atunci când vin la școală apare un caz de Covid-19 într-o clasă, în cazul elevilor de până la clasa a VI-a, aceștia trec în online 14 zile, cu posibilitatea testării la opt zile şi a reîntoarcerii la cursuri, dacă testele sunt negative.

În cazul elevilor din clasele mai mari, adică de la 12 ani în sus, copiii vaccinaţi sau care au trecut prin boală pot continua să înveţe faţă în faţă.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG