Linkuri accesibilitate

Deschiderea școlilor | Cinci întrebări fără răspuns înaintea începerii anului școlar


La o rată de infectare de 6/1.000 de locuitori, școlile vor trece în sistemul online.
La o rată de infectare de 6/1.000 de locuitori, școlile vor trece în sistemul online.

Cu doar două săptămâni înainte de începerea cursurilor, întrebări vitale pentru sănătatea elevilor și profesorilor din România rămân, în continuare, fără răspuns: cineva va asigura măștile, cum se va face ventilația în clase, cine va face testarea elevilor și profesorilor?

Cu toate că școlile au trecut prin aproape doi ani de pandemie, Ministerul Educației împreună cu cel al Sănătății vor anunța abia miercuri la ora 10:00 ce va conține ordinul comun pentru deschiderea și funcționarea școlilor.

Potrivit epidemiologilor, varianta Delta a coronaviruslui pune în pericol elevii și profesorii din cauza gradului mare de contagiozitate și răspândirii rapide la vârste mici. În paralel, în România, gradul de vaccinare este mult prea mic pentru a asigura o protecție relevantă în fața acestei variante.

Copii vaccinați:

  • 34.709 elevi la categoria de vârstă 12 – 15 ani, (5% dintre aceștia);
  • 153.000 la categoria de vârstă între 16 - 19 ani, (>20% dintre aceștia);

În rândul profesorilor, numărul celor vaccinați se ridică la 60%, potrivit ultimelor date de la Ministerul Educației și de la sindicatele din învățământ. Procentul a rămas la fel încă din luna mai, înainte de vacanța de vară.

Expertul în politici publice de sănătate, Răzvan Cherecheș, consideră că Ministerul Educației a lăsat „greutatea” deschiderii școlii asupra comunității, profesorilor și părinților. În opinia lui, gradul scăzut de vaccinare din sistemul de educație are legătură cu faptul că mesajele transmise dinspre autorități către profesori și elevi, dar și către medicii de familie au avut un caracter general.

În Israel, de exemplu, s-au făcut nenumărate întâlniri online cu medicii de familie în care acestora li s-a explicat cum e cu vaccinarea, care sunt caracteristicile infecției, lucruri pe care nu le-au învățat în școală. Ceea ce a dus la o rată foarte mare de vaccinare a medicilor de familie și i-au transformat pe medicii de familie în multiplicatori de informație către profesori și părinți. La noi nu s-a întâmplat”, spune la Europa Liberă Răzvan Cherecheș, care consideră că autoritățile ar fi trebuit să organizeze informări speciale pentru profesori.

Întrebări fără răspuns

Pe lângă vaccinarea care stagnează, apropierea începerii anului școlar vine cu o serie de neclarități:

  • 1. Măștile de protecție

Atât Ministerul Educației, cât și Ministerul Sănătății susțin că masca de protecție va fi purtată în interior, mai puțin de elevii de la școlile speciale și de copiii de creșă și grădiniță. Câte măști va asigura școala pentru fiecare copil în parte și la ce interval orar ar trebui schimbate măștile nu este însă clar deloc.

La fel de neclar este câte măști de protecție vor avea profesorii. Autoritățile spun, deocamdată, doar că primăriile vor asigura materialele sanitare, iar măștile de protecție vor fi asigurate pentru copiii care vin fără mască la școală. Oficial, sunt pe stoc 13 milioane de măști, care ar urma să fie distribuite prin inspectoratele școlare.

  • 2. Distanțarea din clase

Cum varianta Delta se răspândește mai ușor, băncile ar trebui să se afle la o distanță de cel puțin 1,5 metri. Din cauză că unele clase au un număr mai mare de 25 de elevi și dimensiuni mici, regula nu poate fi respectată mai ales în școlile mari cu peste 1.000 de elevi.

  • 3. Testarea elevilor și profesorilor.

Până acum, ce se știe clar este că profesorii nevaccinați vor trebui să se testeze la 72 de ore. Dar nu știe nimeni cine va plăti pentru testare: DSP-urile, Ministerul Educației sau profesorii?

Ministerul Educației va trebui, împreună cu ceilalți reprezentanți ai Guvernului, să vină cu un punct de vedere”, a spus Ioana Mihăilă, luni, la finalul ședinței de guvern. În privința testării elevilor, nu este clar dacă acest lucru va avea loc periodic sau numai atunci când va apărea un nou caz de infectare cu coronavirus.

În anul școlar trecut, foarte puțini părinți și-au dat acordul pentru testarea copiilor, iar din cele 1,15 milioane de teste cumpărate de Ministerul Sănătății numai 2% au fost folosite.

Testare înseamnă testare săptămânală, sau de două ori pe săptămână, a tuturor elevilor și profesorilor. Ținând cont de tulpina Delta și faptul că expunere înseamnă sub un minut expunere la o persoană potențial infectată, geamurile ar trebui ținute permanent deschise”, arată Răzvan Cherecheș.

Expertul consideră că în acest caz tot Ministerul Educației nu a rezolvat problema. „Nu s-a pus la punct logistica pentru testarea săptămânală cu teste rapide. Aici ar fi trebuit o campanie de informare a populației privind testarea și beneficiile testării”, a spus Răzvan Cherecheș.

  • 4. Ventilația în clase

Studiile arată că ventilarea spațiilor închise este esențială în cazul coronavirusului. Însă școlile care au aparate de ventilat și de măsurare a calității aerului sunt extrem de puține. Metoda clasică folosită este deschiderea ferestrelor, dar „ventilația înseamnă ventilarea tuturor spațiilor interioare cu un sistem care schimbe aerul de mai multe ori pe oră sau ventilație cu geamurile deschise în permanență”, susține Răzvan Cherecheș.

  • 5. Școala online

Eu nu am nicio îndoială, mai ales acolo unde rata de vaccinare e mică, că școlile vor ajunge să fie închise, pentru că școala concentrează interacțiunea socială din comunitate și în același timp transmiterea comunitară”, arată expertul în politici de sănătate Răzvan Cherecheș.

În cazul în care unele școli sau clase vor fi nevoite să treacă în online, nu este clar în ce măsură autoritățile au luat măsuri care să evite problemele din anul școlar trecut: accesul la dispozitive, neadaptarea unor profesori la condițiile digitale, soluțiile pentru părinții care vor trebui să își supravegheze copiii mici.

Deocamdată, precizări au fost făcute doar cu privire la scenariile posibile în cazul unei incidențe de peste 6 cazuri de Covid-19 la mia de locuitori:

  • învăţământ online integral sau
  • scenariu hibrid cu învăţământ online (pentru elevii nevaccinaţi şi netrecuţi prin boală) și învăţământ faţă în faţă (pentru elevii vaccinaţi sau trecuţi prin boală în ultimele 180 de zile).

Ministerul Educației a fost într-un dulce concediu până acum și o să vedeți că de acum o să înceapă să spună: 'nu vă așteptați ca noi în câteva zile să asigurăm distanțarea în clase' - care e o discuție din primăvară și nu s-a făcut absolut nimic, să asigurăm ventilația în clase – pentru că e prea scump, nu s-a făcut o campanie pentru adolescenți și părinții lor, pentru că acest grup țintă e foarte diferit de celelalte”, conchide Răzvan Cherecheș.

În alte țări europene, cursurile au început deja. În Anglia, elevii de liceu și profesorii lor se vor testa de două ori pe săptămână. În Franța, atunci când un elev este depistat pozitiv, ceilalți stau acasă 7 zile, dar dacă sunt vaccinați pot veni la școală.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG