Linkuri accesibilitate

3 Minute | Interesul superior al elevului român și de ce e supărat Vestul pe Est


Elevii români au fost cobaii unui sistem nepregătit pentru un șoc precum pandemia. Primul an de „școală online” a fost un rateu cu efecte imprevizibile, iar repetarea sa ar fi o greșeală, cred părinții. Este, însă, Școala în stare să asigure siguranța celor mici?

Bună dimineața,

Cele mai importante știri ale dimineții, pe scurt

 • Școlile rămân deschise și după ce localitățile din care fac parte vor depăși incidența de 6/1.000;
 • Moțiunea de cenzură a PSD va fi citită astăzi în Parlament. Votul este programat pentru săptămâna viitoare;
 • Mai multe țări din Vest sunt nemulțumite de regimul vizelor acordate cetățenilor din Balcani și Estul Europei. Un caz special este cel al Moldovei;

Autoritățile de la București au decis ieri ca școlile să rămână deschise indiferent de incidența din localitatea de care aparțin. Măsura a venit pe fondul creșterii rapide a cazurilor de Covid din ultima săptămână, în ziua în care incidența din București a ajuns la 6,33 la mie.

Cu experimentul eșuat al „școlii online” încă întipărit în memorie, măsura îi mulțumește deopotrivă pe majoritatea părinților și profesorilor din România. Mulți sunt însă îngrijorați de numărul mare de îmbolnăviri din rândul copiilor și sunt neîncrezători în capacitatea școlii de a-i proteja pe cei mici.

Socializarea este una dintre cele mai importante lecții pe care școala le oferă elevilor.
Socializarea este una dintre cele mai importante lecții pe care școala le oferă elevilor.

310 minori infectați cu Covid erau internați ieri în spitalele din România. 20 la terapie intensivă, acolo de unde, la Iași, un bebeluș de două luni a murit zilele trecute. Europa Liberă a discutat cu pediatri și a realizat un profil al copilului român bolnav de Covid. Am aflat că simptomele sunt diferite față de cele din precedentele valuri pandemice și, spre deosebire de trecut, acum cazurile grave apar mai des.

Rămânem, așadar, cu o dilemă: ce e mai importantă, siguranța sau educația copilului?

Vestul, supărat pe Est

O analiză din august a Comisiei Europene, bazată pe răspunsurile delegaților unor țări membre, scoate la iveală frustrarea unor țări vestice față de liberalizarea regimului vizelor.

Țări ca Germania, Franța sau Italia sunt nemulțumite de modul în care cetățeni din afara spațiului comunitar folosesc aceste vize. Statele vestice invocă presupuse abuzuri ale cetățenilor din afara spațiului UE.

Republica Moldova este printre cele mai criticate țări, potrivit unui document obținut de EUObserver. Italia, de exemplu, se plânge că vizele sunt folosite de traficanți de persoane, în timp ce Germania și Belgia reclamă o creștere exponențială a numărului de cereri de azil venit de la cetățeni moldoveni.

„Este o mișcare tactică din partea unor țări membre care trebuie să joace dur în fața publicului de acasă. Dar este, de asemenea, un mesaj adresat guvernelor din diferite țări terțe să facă ceva în legătură cu această problemă. Reacția de la Chișinău, Kiev și Tbilisi va fi urmărită cu atenție acum”, scrie într-o analiză pe subiect Rikard Jozwiak, corespondentul Europei Libere.

„Străinătatea” a fost pentru mulți moldoveni - la fel ca și în cazul românilor - singura șansă de a scăpa de sărăcie. Reintroducerea vizelor ar fi o lovitură puternică pentru Basarabia.
„Străinătatea” a fost pentru mulți moldoveni - la fel ca și în cazul românilor - singura șansă de a scăpa de sărăcie. Reintroducerea vizelor ar fi o lovitură puternică pentru Basarabia.

Știrea a venit în ziua în care președintele Germaniei, Frank-Walter Steinmeier, se afla la Chișinău. Acesta a dezmințit că Germania ar putea reintroduce vize de călătorie pentru cetățenii moldoveni. Colegii noștri de la Chișinău au scris mai multe despre acest subiect.

Economia Chinei a fost legată ombilical de domeniul construcțiilor în ultimii ani, iar o eventuală prăbușire a acestui sector ar putea avea reverberații majore în economia mondială. Industria are datorii totale de 2,8 trilioane de dolari, iar probleme recente ale companiei Evergrande îi îngrijorează pe economiști. O analiză detaliată pe acest subiect puteți citi în The Economist.

Dl Cîțu și analfabeții funcționali

Premierul României, dl Florin Cîțu, consideră că există o legătură între persoanele care nu s-au vaccinat și testele Pisa. Prim-ministrul îi numește astfel, indirect, „analfabeți funcționali” pe două treimi din români, care nu s-au vaccinat până acum.

Florin Cîțu va trebui să meargă în Parlament pentru a-i convinge pe parlamentari să nu-l demită. Pare o misiune imposibilă, având în vedere aritmetica parlamentară actuală.
Florin Cîțu va trebui să meargă în Parlament pentru a-i convinge pe parlamentari să nu-l demită. Pare o misiune imposibilă, având în vedere aritmetica parlamentară actuală.

Nu e primul derapaj al premierului. Marți, acesta a plecat din fața jurnaliștilor care îl asaltau cu întrebări despre moțiunea de cenzură, supărat că răspunsurile sale nu au mulțumit reprezentanții presei.

Și mai sunt încă 5 zile până la votul din Parlament al moțiunii...

Astăzi, parlamentarii se reunesc pentru prezentarea moțiunii „Stop sărăciei, scumpirilor şi penalilor. Jos Guvernul Cîţu!”, depusă de PSD.

Alte știri internaționale

 • 16x9 Image

  Ionuț Benea

  A intrat în presă dintr-un pariu și a rămas aici din convingere. A debutat în jurnalism în 2008 și a trecut prin redacții locale sau naționale importante, precum Ziarul de Iași sau Adevărul. A fost implicat în mai multe proiecte editoriale independente coordonate de Freedom House și Centrul pentru Jurnalism Independent.

  S-a alăturat echipei în 2021 ca senior-correspondent, funcție pe care o ocupă și în prezent. Din iulie 2021 până în ianuarie 2023 a fost redactor-șef al Europei Libere România.

  Din ianuarie 2023 ocupă poziția de senior-correspondent.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Explozie la o navă civilă străină în portul Sulina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:28 0:00
XS
SM
MD
LG