Fostul procuror general Tiberiu Nițu și fostul procuror-șef al DIICOT, Felix Bănilă, au trecut de prima etapă a concursului pentru ocuparea unuia dintre cele 15 posturi vacante la Inspecția Judiciară, la care mai candidează și Oana Schmidt-Hăineală, care a fost inclusiv șef al CSM, precum și Adina Florea, de la Secția specială de anchetare a magistraților.
Inspecția Judiciară a anunțat, miercuri, numele candidaților admiși să continue procedura de selecție pentru ocuparea unui post de inspector. Inspectorii judiciari sunt cei care efectuează controale și propun sancționarea judecătorilor și procurorilor.
Pentru cele șase posturi de inspectori în Direcția pentru judecători sunt în cursă 12 candidați, jumătate dintre ei venind de la instanțe din Capitală.
La Direcția de inspecție pentru procurori, concurența este mai mică – sunt 13 candidați admiși pentru cele 9 posturi libere, dar unii dintre ei au ocupat funcții importante în unitățile de parchet.
Tiberiu Nițu a fost procuror general aproape trei ani de zile, între 2013 și 2016, și și-a dat demisia pe 2 februarie 2016, fiind vizat de un dosar penal. DNA l-a acuzat că a beneficiat în mod ilegal de coloană oficială. Nițu a scăpat de acuzație în urma unei decizii a CCR privind abuzul în serviciu.
Un alt candidat pentru Inspecția Judiciară este Felix Bănilă, care a ocupat mai bine de un an de zile funcția de procuror-șef al DIICOT, iulie 2018-octombrie 2019.
Felix Bănilă a demisionat pe 2 octombrie de la conducerea DIICOT, pe fondul nemulțumirilor legate de modul în care a fost gestionată ancheta privind crimele din Caracal.
Înainte să-și dea demisia din funcția de șef al DIICOT, Felix Bănilă a cerut încetarea delegării pe funcție a Oanei Schmidt Haineală, procuror șef adjunct la DIICOT.
Oana Schmidt-Hăineală dorește și ea să ocupe un post de inspector, după ce a candidat pentru funcția de procuror șef adjunct al DIICOT la concursul organizat de ministrul Cătășin Predoiu, dar nu a fost selectată.
Oana Schimdt-Hăineală a ocupat mai multe funcții de conducere, cum ar fi cea de președintă a CSM, secretar de stat în Ministerul Justiției, adjunct la DIICOT.
La Ministerul Justiției, Oana Schmidt-Hăineală a fost secretar de stat la momentul adoptării OUG 13 care a declanșat proteste ample. Ea a spus recent că nu a lucrat la redactarea OUG 13 și că a fost „la locul nepotrivit'', apreciind că poziția din Ministerul Justiției a fost cel mai „nefast episod'' al carierei sale.
Adina Florea, de la Secția specială de investigare a magistraților, urmărește, de asemenea, un post de inspector. La sfârșitul anului 2019, fosta șefă a CSM, Lia Savonea, a încercat de șapte ori să o impună pe procuroarea Adina Florea în fruntea Secției Speciale, însă s-a lovit de opoziția majorității membrilor CSM, nefiind asigurat cvorumul de ședință.
Deciziile Adinei Florea, ca procuror în Secția specială, au fost criticate, de-a lungul timpului, de magistrați și asociații ale acestora, precum și de CSM. Pe 17 februarie, Adina Florea a fost acuzată de CSM că face presiuni și încearcă decredibilizarea instituției, după ce a decis să îi cheme la audieri, la Secția specială, pe doi procurori din CSM, la scurt timp după ce unele propuneri pentru funcții de conducere în marile parchete au primit aviz negativ.
Concursul pentru posturile vacante de la Inspecția Judiciară ar urma să se finalizeze pe 21 mai 2020.