Linkuri accesibilitate

Cine este Răzvan Ionescu, prim-adjunctul SRI care preia interimar șefia serviciului. Ce spune legea despre numirea unui nou director


Gen. Razvan Ionescu este prim-adjunctul șefului SRI. Conform legii, îl înlocuiește automat pe șeful SRI.

Conform legii, prim-adjunctul șefului SRI, gen. Răzvan Ionescu, va prelua automat conducerea instituția. E nevoie, însă, de confirmarea demisiei, venită de la Președinție, și de un decret al președintelui Klaus Iohannis de numire a unui interimar.

Numirea, eliberarea din funcție sau demisia șefului SRI sunt stabilite de Legea 14/1992.

Demisia trebuie acceptată de președinte care numește, prin decret prezidențial, un interimar, până la parcurgerea procedurii de numire a unui nou șef.

Cine este prim-adjunctul directorului SRI, general Răzvan Ionescu

General Răzvan Ionescu are 47 de ani și o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București, scrie pe pagina de internet a instituției.

Generalul Maior Răzvan Ionescu este căsătorit. Soția sa, Cristina Elena Ionescu este angajată la ANCOM. Presa a scris, în 2020, că aceasta a ajuns consilier de specialitate la ANCOM, candidând singură pe post. Anterior, fusese angajată la Loteria Română.

Răzvan Ionescu - descrierea SRI

„Domnul general Răzvan Ionescu are o experiență de peste două decenii în munca operativă a Serviciului. De profesie este fizician, absolvent al Facultății de Fizică din cadrul Universității București. A urmat cursurile postuniversitare cu specializarea Geopolitică și Geostrategie din cadrul Academiei de Studii Economice, a absolvit masterul NATO Senior Executive din cadrul SNSPA, a absolvit cursurile seminarului Combaterea Armelor de Distrugere în Masă și Terorismului din cadrul Centrului European pentru Studii de Securitate George C. Marshall din Germania.

De-a lungul carierei în SRI, domnul general Răzvan Ionescu a ocupat mai multe funcții, atât în cadrul unităților centrale, cât și teritoriale, unde a avut succese operaționale de anvergură, în parteneriat cu servicii de intelligence din spațiul euroatlantic, pe problematici privind criminalitatea organizată transfrontalieră, respectarea regimurilor internaționale privind proliferarea sistemelor de armament, fluxuri financiare internaționale, migrație și terorism.

A fost încadrat în SRI cu gradul de locotenent și a absolvit ca șef de promoție cursurile de inițiere. A fost avansat la gradul de general-maior la 1 decembrie 2017. Anterior numirii în funcția de prim-adjunct al Directorului SRI, a condus o unitate centrală cu activitate în combaterea amenințărilor transfrontaliere. În activitatea sa a colaborat excelent cu partenerii instituționali ai SRI, atât interni, cât și externi. ”

Sursa: sri.ro

Familia Ionescu este bogată. Are în proprietate 3 păduri și un teren agricol în județul Galați, 3 apartamente în București și o casă de vacanță de 141 mp, construită pe un teren de peste 1100mp, la Nuci, în județul Ilfov.

Soții Ionescu au în conturi 204.465 de lei, dar și un împrumut bancar de 55.409 euro.

În 2022, gen. mr. Răzvan Ionescu a câștigat 203.534 lei iar soția sa, ceva mai mult 213.356 lei.

Cine sunt ceilalți adjuncții ai șefului SRI - date oficiale

 • Adjunct al directorului SRI - general-locotenent Cristian Bizadea

Anterior numirii ca adjunct al directorului SRI, general-locotenentul Cristian Bizadea a ocupat poziția de șef al Cabinetului Directorului SRI, potrivit paginii de internet a instituției.

„De la angajarea în Serviciu, în anul 2001, a deținut diferite funcții în Direcția Generală Contraspionaj: locțiitor al șefului Direcției, șef de departamente de analiză, operațiuni și planificare. În această calitate, a participat la operațiuni derulate în cooperare cu parteneri interni și externi ai SRI.

A coordonat și contribuit la o bună parte din procesele de transformare instituțională a SRI.

În anul 2013 a obținut titlul de doctor în sociologie la Universitatea din București, cu teza intitulată «Orientul Mijlociu Extins - o perspectivă demopolitică».

Este lector universitar și a predat cursuri de analiză a informațiilor și analiză de risc la Universitatea din București și la Academia Națională de Informații Mihai Viteazul.

Este licențiat în drept al Universității "Lucian Blaga" Sibiu și are un master în comunicare și relații publice, obținut la Școala Națională de Studii Politice și Administrative din București.

Vorbește fluent limba engleză. S-a născut în anul 1976, în București. Are un copil.

 • Adjunct al directorului SRI - general-locotenent Adrian Ciocîrlan

„General-locotenent Adrian Ciocîrlan, anterior numirii, până în anul 2010, a ocupat diverse funcții de conducere în cadrul Direcției Generale Contraspionaj. În perioada 2010-2013, a fost șeful Direcției de Informații a Municipiului București. Între 2013-2016, a condus Direcția Generală Apărarea Constituției.

În anul 2020 i-a fost acordat gradul de general-maior.

A participat la misiuni, acțiuni și operațiuni complexe derulate în special pe profil contraspionaj, în cooperare cu parteneri externi ai SRI.

Adrian Ciocîrlan a absolvit cursuri de pregătire în domeniul intelligence și studii de securitate desfășurate în țară și străinătate.

A urmat cursurile Facultății de Psihosociologie din cadrul Academiei Naționale de Informații Mihai Viteazul, pe care le-a absolvit în anul 1996.

Vorbește fluent limba engleză și limba franceză. S-a născut la 25 mai 1974, în București. Este divorțat și are doi copii”, scrie pe pagina de internet a SRI.

 • Adjunct al directorului SRI – general-locotenent Gheorghe-Stancu Răducu

„General-locotenent Gheorghe-Stancu Răducu, anterior numirii, a ocupat funcția de șef al Direcției Logistică.

În anul 2020 i-a fost acordat gradul de general-maior.

La data de 20 octombrie 2009 a fost numit șef al Direcției Logistică (prevăzută cu gradul de general-locotenent).

La data de 01 iulie 2008 ofițerul a fost numit în funcția de locțiitor al șefului Direcției Înzestrare și Patrimoniu.

Începând cu anul 2002, ca urmare a rezultatelor obținute în activitatea profesională, a fost promovat în funcția de șef birou, iar la data de 15 mai 2006 în funcția de șef sector.

În anul 1992, a fost admis pe locurile SRI la cursurile de zi ale Academiei Tehnice Militare. La finalizarea anului III de studii i s-a acordat gradul de locotenent, iar la 25 mai 1998 a fost repartizat la Serviciul Român de Informații și numit în funcție la Direcția Logistică.

Vorbește fluent limba engleză.

S-a născut la 5 aprilie 1973 în orașul Târgu-Secuiesc, județul Covasna. Este căsătorit și are doi copii”, potrivit SRI.

Directorul SRI - Legea 14/1992

ART. 23:

 • Serviciul Român de Informaţii este condus de un director, cu rang de ministru, numit de Camera Deputaţilor şi Senat în şedinţă comună, la propunerea Preşedintelui României, în urma audierii celui propus de către comisia însărcinată să exercite controlul parlamentar asupra activităţii Serviciului Român de Informaţii, care va prezenta un raport în fața celor două Camere ale Parlamentului. /.../
 • Eliberarea din funcţie a directorului Serviciului Român de Informaţii se face de Parlament, în şedinţă comună a celor doua Camere, la propunerea Preşedintelui României sau a cel puţin o treime din numărul total al deputaţilor ori al senatorilor

ART. 24:

 • Directorul Serviciului Român de Informaţii are un prim-adjunct, care este şi înlocuitorul legal al acestuia, precum şi 3 adjuncţi. Prim-adjunctul directorului Serviciului Român de Informaţii şi adjuncţii directorului au rang de secretari de stat şi sunt numiţi de Preşedintele României, la propunerea directorului Serviciului Român de Informaţii.

Sursa: Legea 14/1992 privind organizarea și funcționarea SRI

Europa Liberă România e pe Google News. Vă puteți abona AICI.
 • 16x9 Image

  Simona Cârlugea

  A intrat în echipa Europa Liberă România în mai 2023. Lucrează în presă din 1994, și a trecut prin radio, televiziune și presă scrisă.

  A condus echipa de știri de la TVR Craiova mai bine de 10 ani, apoi, alți șase ani, pe cea de la Digi24 Craiova. A colaborat cu BuletindeBucurești.ro și Factual.ro. Este specializată în investigații și urmărirea banului public.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG