Linkuri accesibilitate

Consulul general al ambasadei americane: Nu e nimic garantat pentru 2025 în privința vizelor. Sunt multe lucruri de făcut


Consul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel, spune că termenul de eliminare a vizelor în 2025 este un termen de un optimist nefondat.
Consul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel, spune că termenul de eliminare a vizelor în 2025 este un termen de un optimist nefondat.

1 decembrie 2025 ca dată pentru eliminarea vizelor de călătorie în SUA pentru români este o dată de un optimism nefondat, spune consulul general al Ambasadei SUA la București pentru Europa Liberă. România trebuie să ajungă la un procent de refuz sub 3% pentru a intra în Visa Waiver, iar decizia de acceptare în program nu este una politică.

România a avut o rată de respingere a celor care aplică pentru vize în SUA de sub 10% în anul fiscal american 2023, lucru care este îmbucurător, dar mai sunt multe de făcut pentru un succes într-un termen relativ scurt, spune consulul general al Ambasadei SUA la București, John Gimbel.

Ambasada SUA, în parteneriat cu autoritățile române, vrea să ajute la eliminarea vizelor și le trimite invitații românilor care deja au viză, pe email, pentru ca aceștia să o reînnoiască fără interviu.

„Îmi cer scuze în avans dacă oamenii primesc acest email de mai multe ori”, menționează diplomatul american.

„Dar suntem cu adevărat interesați să apelăm la acei oameni cu care am discutat deja, despre care știm că au aplicat cu succes pentru viză. Să vină și să-și reînnoiască anul acesta viza pentru că fiecare reînnoire va ajuta cu adevărat”, explică John Gimbel în interviul pentru Europa Liberă.

Consulul general american spune că, atunci când românii merg să ceară viză pentru SUA, trebuie să fie sinceri și calmi, să nu dea dovadă de nervozitate pentru că ofițerii de la vize intră la bănuieli.

„Nu este un interviu doar de formă, este un interviu adevărat. Să fie pregătit să răspundă la întrebări despre ceea ce intenționează să facă în Statele Unite, cu cine plănuiește să se întâlnească”, exemplifică John Gimbel.

Diplomatul spune „a fost un optimism nefondat” cu privire la decembrie 2025 ca dată de intrare în programul Visa Waiver. „Speranța nu este un plan bun. Acțiunea este un plan foarte bun”, adaugă el.

„Dacă românii vor să se alăture Visa Waiver în 2025, acțiunea pe care o pot întreprinde este să-și reînnoiască viza, pentru că fiecare dintre aceștia va ajuta să se apropie cu un pas”, fac apel John Gimbel.

Cu toate că România are un parteneriat strategic cu SUA, eliminarea vizelor nu va fi o decizie politică, ci trebuie să țină cont de toate procedurile tehnice: cea mai importantă este de scădere a refuzului sub 3%.

Puteți urmări interviul integral în video de mai jos sau să-l citiți în textul de dedesubt.
Consulul general John Gimbel despre vizele pentru SUA: Nu e nimic garantat în privința anului 2025
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:48 0:00

Europa Liberă: Ultimele informații oficiale arată că România a înregistrat o rată de refuz de 8,79% a celor care aplică pentru obținerea vizei, este vorba despre vizele B1/B2 pe anul fiscal american din 2023. E o scădere importantă, dar nu suficientă pentru ca România să intre în visa Waiver. De unde vine această scădere a ratei de refuz?

John Gimbel: După cum ați menționat, Departamentul de Stat al SUA a publicat rata de refuz pentru ultimul an fiscal, în care România a înregistrat o scădere destul de semnificativă, la 8,79%. Anul precedent a fost de peste 12%.

Credem că este o combinație de multe lucruri. Credem că scăderea ratei de refuz este o reflectare a numărului tot mai mare de solicitanți cu adevărat buni care aplică.

De asemenea, credem că ratele mai mari de refuz au fost legate de „o mahmureală post-Covid”. Am descoperit că solicitanții buni și-au cam luat concediu de la călătorie și de la cererea de viză, iar cei slabi au fost cei care au vrut să abuzeze de viză sau să nu călătorească corect. Așa că au continuat să aplice.

Cred că o mică parte din asta a fost „o mahmureală post- Covid” și credem că acum tendința este în direcția corectă.

Europa Liberă: De ce credeți că România nu e încă în programul Visa Waiver?

John Gimbel: Să vă explic mai întâi cum funcționează programul Visa Waiver. Pentru ca o țară să poată adera, trebuie să îndeplinească un anumit număr de criterii exact așa cum sunt.

O mare parte din acestea sunt de tip guvernamental, legate de acordurile care se încheie. Cel mai important, care cred că ține prima pagină a ziarelor, se referă la rata de refuz a vizelor.

Ea trebuie să fie sub 3% și, după cum puteți vedea, de la 8,79% la 3%, este mult de lucru.

După cum am spus, cred că tendința (n.r. de descreștere a ratei de refuz) este în direcția corectă, dar mai e de lucru.

Știu că am văzut recent la știri data de 1 decembrie 2025. Nu spun că este imposibil să se întâmple în cel mai scurt termen.

Dar în acest moment, cred că este un optimism nefondat. Asta pentru că trebuie să ajungem la acel procent de refuz sub 3%.

Europa Liberă: Zeci de mii de români care au deja vize pentru SUA au primit invitație de reînnoire a documentelor, fără interviu. De ce trimite ambasada SUA astfel de invitatii?

John Gimbel: Unul dintre lucrurile pe care vreau să le clarific este că facem acest lucru pentru că suntem parteneri cu România, iar în acest an încercăm să facem eforturi și să îndeplinim aceste criterii.

Unul dintre lucrurile pe care le-am făcut este că am trimis e-mailuri oamenilor pentru a le reînnoi vizele.

Îmi cer scuze în avans dacă oamenii primesc acest email de mai multe ori, dar suntem cu adevărat interesați să apelăm la acei oameni cu care am discutat deja, despre care știm că au aplicat cu succes pentru viză. Să vină și să-și reînnoiască anul acesta viza pentru că fiecare reînnoire va ajuta cu adevărat.

Europa Liberă: Ca să scadă acea rată de refuz...

John Gimbel: Ei bine, oamenii cărora le-am eliberat deja vize, au o rată de aprobare mult mai mare.

Este o ecuație matematică simplă: încercăm să îi convingem pe cei despre care știm că sunt solicitanți de viză serioși să-și reînnoiască viza anul acesta pentru a reduce acest procent sub 3%. După cum am spus, încercăm să colaborăm cu România.

Europa Liberă: Ne puteți spune câți români au răspuns invitației și și-au reînnoit vizele, din septembrie anul trecut până acum?

John Gimbel: Am văzut o creștere. Vedem câteva roade ale muncii noastre, e o creștere cu aproximativ 30% față de ceea ce era anul trecut.

Dar cred că marele meu mesaj este că nu este suficient. Dacă românii vor să se alăture programului Visa Waiver în 2025, există lucruri pe care le pot face, există acțiuni pe care le pot întreprinde.

După cum am spus, a fost un optimism plin de speranță, nefondat. Speranța nu este un plan bun. Acțiunea este un plan foarte bun.

Dacă românii vor să se alăture Visa Waiver în 2025, acțiunea pe care o pot întreprinde este să-și reînnoiască viza pentru că fiecare dintre ei va ajuta să se apropie cu un pas.

Consulul general John Gimbel, în studioul Europa Liberă.
Consulul general John Gimbel, în studioul Europa Liberă.

Europa Liberă: Informațiile oficiale arată că 300.000 de români sunt eligibili să își reînnoiască vizele. Dacă am viză, dar nu plănuiesc să merg în SUA o perioadă, de ce m-aș duce să o reînnoiesc? Numai să ajut la descreșterea ratei de refuz? Ce ar trebui să mă motiveze?

John Gimbel: În primul rând, nu e nimic garantat în privința anului 2025. În momentul de față, România nu ar avea succes. Dacă anul fiscal se încheie astăzi, România nu ar avea succes. Avem nevoie de oameni care să-și reînnoiască vizele, astfel încât să putem face acești pași către succes.

Un alt lucru este că vizele sunt valabile 10 ani. Așadar, chiar dacă nu ai niciun plan să călătorești anul viitor, pentru a pleca în vacanță sau pentru o călătorie de afaceri, dacă ai viza în pașaport, poți lua în ultimul moment decizia de a pleaca.

Dacă ai o călătorie de afaceri de ultim moment, cineva te invită la New York pentru o întâlnire, ai viza în pașaport și poți pur și simplu să mergi. Nu trebuie să faci o programare și să vii să iei viză.

Europa Liberă: Ce trebuie să facă un cetățean român pentru a-și spori șansele de a obține viza pentru Statele Unite?

John Gimbel: Cred că cel mai bun lucru este să fie sincer. Să vină pregătit pentru interviu. Nu este un interviu doar de formă, este un interviu adevărat. Să fie pregătit să răspundă la întrebări despre ceea ce intenționează să facă în Statele Unite, cu cine plănuiește să se întâlnească.

Și știți, dacă inversați mintal rata de refuz, chiar și la o rată de refuz de 8,79%, asta înseamnă că ceilalți 91% din oameni au obținut viza.

Cred că oamenii nu sunt refuzați pentru greșeli de scriere sau lucruri de genul acesta în aplicație.

Motivul pentru care invităm oamenii să vină la un interviu este că obținerea vizei se bazează aproape exclusiv pe acel interviu. Deci oamenii ar trebui să fie pregătiți pentru interviu. Nu există niciun motiv să fie nervoși. Trebuie să fie ei înșiși și sinceri și astfel lucrurile ar trebui să iasă bine.

Europa Liberă: Dar când aplic pentru viză, angajații de la Ambasadă caută informații despre mine sau despre cetățeanul român care dorește aceea viză?

John Gimbel: Oricine a completat cererea de viză știe că întrebările sunt destul de cuprinzătore.

Punem întrebări care încearcă să determine eligibilitatea oamenilor pentru a primi o viză. Citim toate informațiile pe care oamenii le completează în aplicații, trecem prin toate.

Iar ofițerii de la vize, atunci când fac interviul, s-au uitat deja la cerere și au văzut răspunsurile la toate aceste întrebări.

Europa Liberă: Cum îi detectează pe cei care mint, care nu sunt sinceri în aplicația lor?

John Gimbel: Până acum am avut un succes destul de bun. Facem asta în mai multe moduri.

Avem o întreagă echipă care își petrece timpul căutând și cernând solicitările pentru a le găsi pe acelea despre care credem că sunt „mere stricate”.

Cred că avem un succes destul de bun cu asta. Cred că echipa noastră face o treabă grozavă.

Europa Liberă: Care sunt cele mai frecvente greșeli pe care românii le fac atunci când solicită o viză?

John Gimbel: Nu cred că sunt neapărat multe greșeli care se fac. Dacă e să mă gândesc unde oamenii greșesc este că nu sunt pregătiți pentru interviu, ei îl văd ca pe un fel de lucru de formă.

Știu că multe alte țări care eliberează vize au interviuri mai mult formale sau se bazează doar pe formulare. Al nostru nu este așa, al nostru este un interviu real.

Ofițerii de la vize vor pune întrebări și vor încerca să stabilească scopul călătoriei. Așa că îi găsesc pe oameni fie că nu sunt pregătiți, fie că sunt nervoși.

Consul general John Gimbel spune că, la interviul pentru viză de SUA, românii trebuie să fie relaxați.
Consul general John Gimbel spune că, la interviul pentru viză de SUA, românii trebuie să fie relaxați.

Europa Liberă: Nu trebuie să fii nervos acolo, dar poate ai o zi proastă și ești puțin nervos...

John Gimbel: Nu există niciun motiv. Cum am spus, majoritatea oamenilor obțin viza, dacă sunt sinceri și motivul călătoriei este clar.

Se întâmplă (să ai o zi proastă n.r) și de asta refuzul la viză este foarte rar permanent. Sunt niște cazuri în care decizia este permanentă, dar oamenii care sunt refuzați în acest fel au probleme cu legea.

Europa Liberă: Așadar, ca România să aibă succes în privința eliminării vizelor în 2025 trebuie să ca vizele să fie reînnoite până pe 30 septembrie 2024?

John Gimbel: Da, până pe 30 septembrie anul acesta, când se termină anul fiscal american.

Anul nostru fiscal începe pe 1 octombrie și durează până pe 30 septembrie. Da, ne-am bucura foarte mult să vedem un val de cereri de reînnoire.

Europa Liberă: Ar putea fi o decizie politică intrarea României în programul Visa Waiver având în vedere parteneriatul strategic cu SUA?

John Gimbel: SUA apreciază parteneriatul strategic cu România. Dar asta nu se aplică programului Visa Waver, deoarece nu va fi o decizie politică.

Există criterii care sunt stabilite și pe care țările trebuie să le îndeplinească pentru a putea fi admise în programul Visa Waver. Și e simplu: dacă îndeplinești criteriile intri, dacă nu îndeplinești criteriile nu intri. Și aveți nevoie de mai multă muncă de făcut.

Și cred că puterea de a avea succes este în mâinile românilor. Dacă destui români iau măsuri anul acesta și își reînnoiesc viza, cred că șansele sunt mari.

Dacă românii se bazează pe speranță și pe vecini să-și reînnoiască vizele sau pe prieteni, nu iau nicio măsură și doar speră, atunci șansele nu sunt foarte mari. Deci balanța succesului stă în mâinile românilor.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG