„Principala provocare [cu care se confruntă NATO] este că acest război a devenit acum un război de uzură, ceea ce înseamnă că provocarea logistică se referă la obținerea de muniție, arme, provizii pentru primele linii”.
Stoltenberg a oferit interviul la Bruxelles, înaintea reuniunii de pe 4 aprilie, la care erau așteptați miniștrii de Externe ai statelor membre ale alianței.
El a spus că, la începutul războiului - care a început în februarie 2022 cu invazia neprovocată pe scară largă a Rusiei – unele țări NATO care au ajutat Kievul cu provizii de arme „și-au epuizat propriile stocuri”.
„Acum lucrăm din greu pentru a crește producția, astfel încât să ne putem asigura că putem continua să sprijinim Ucraina, deoarece este extrem de important să continuăm să facem acest lucru”.
El a spus că ar fi „o tragedie pentru Ucraina dacă președintele [rus] [Vladimir] Putin va câștiga, dar este și periculos pentru aliații NATO”.
Stoltenberg a spus că mesajul său pentru membrii alianței a fost: „Ar trebui să sprijinim Ucraina, deoarece este în interesul nostru de securitate să demonstrăm că președintele Putin [nu va] câștiga în Ucraina”.
„Susținem dreptul Ucrainei la autoapărare”
Vorbind despre situația actuală pe câmpul de luptă, șeful NATO a spus că „întreaga lume” a fost impresionată de „calitatea, curajul, hotărârea” forțelor ucrainene.
„Ceea ce vedem este că trupele ruse au moralul scăzut, echipamentul este adesea prost, antrenamentul nu este foarte impresionant.”
„Conducerea nu funcționează cu adevărat în multe dintre operațiuni... Dar ceea ce trupelor ruse le lipsește din punct de vedere calitativ, încearcă să compenseze în cantitate. Așa că aruncă în luptă mii și mii de militari, mulți dintre ei prost echipați, prost antrenați. Dar, desigur... sunt capabili să provoace victime și pe partea ucraineană”.
Pe măsură ce războiul se prelungește, Stoltenberg a spus că este „responsabilitatea noastră” să ne asigurăm că războiul nu se prelungește.
„Ceea ce ne-am dori să vedem este, desigur, ca Ucraina să poată elibera mai multe teritorii, să-i respingă pe soldații președintelui Putin, iar asta ar putea crea condițiile pentru un fel de negocieri”, a spus el.
El a subliniat că „Ucraina trebuie să decidă care sunt condițiile acceptabile pentru negocieri”.
„Ce știm este că ceea ce se întâmplă la masa negocierilor este indisolubil legat de forța de pe câmpul de luptă. Deci, dacă vrem o soluție negociată, în care Ucraina să prevaleze mâine ca națiune suverană independentă, atunci trebuie să oferim sprijin militar astăzi”, spune Stoltenberg.
Întrebat dacă crede că Occidentul va continua să sprijine Kievul pe măsură ce războiul se prelungește, șeful NATO a spus că „suntem gata să sprijinim Ucraina atâta timp cât este nevoie”.
„Susținem dreptul Ucrainei la autoapărare [și de a-și proteja] teritoriul. Acesta este un drept consacrat în Carta ONU. Nu există nicio îndoială că ceea ce vedem acum este un război de agresiune împotriva Ucrainei și sprijinim dreptul Ucrainei la autoapărare și vom face asta atâta timp cât va fi nevoie”, a spus Jens Stoltenberg.