Linkuri accesibilitate

Interviu | Ambasadoarea SUA la NATO: Vom continua să cerem Chinei să nu sprijine Rusia


Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, spune că nu există motive de a pune la îndoială angajamentul aliaților NATO față de sprijinirea Ucrainei. Imagine din 12 iulie 2022, Ambasada SUA, București
Ambasadoarea Statelor Unite la NATO, Julianne Smith, spune că nu există motive de a pune la îndoială angajamentul aliaților NATO față de sprijinirea Ucrainei. Imagine din 12 iulie 2022, Ambasada SUA, București

Ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith, declară într-un interviu pentru Europa Liberă că nu are vreun motiv să se îndoiască de unitatea aliaților NATO în a oferi Ucrainei ajutorul de care are nevoie odată cu venirea iernii, pe fondul atacurilor rusești asupra infrastructurii esențiale.

Aflată la București, unde are loc marți și miercuri reuniunea miniștrilor de Externe din țările NATO, ambasadoarea Julianne Smith spune în interviul pentru Europa Liberă că asistența neletală acordată odată cu venirea iernii (echipamente, generatoare, combustibil) și sprijinul pentru apărarea antiaeriană sunt printre prioritățile de sprijin pentru Ucraina în acest moment.

Ea a adăugat că SUA vor continua să adauge la sprijinul acordat deja Ucrainei, atât financiar, cât și militar și vor face același lucru pentru asigurarea securității la Marea Neagră.

Potrivit ambasadoarei Julianne Smith, reuniunea de la București ar urma să confirme hotărârea aliaților de a face față provocărilor pe care le reprezintă China.

NATO va cere în continuare Beijingului să nu sprijine Rusia în războiul din Ucraina, spune ea, precizând că protestele din ultimele zile din China nu vor avea, probabil, un rol proeminent în discuțiile din cadrul reuniunii, dar ele sunt urmărite cu interes, iar cei care protestează dau dovadă de curaj.

Reuniunea NATO la București: cele mai importante evenimente ale zilei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Europa Liberă: Din perspectiva Statelor Unite, care ar trebui să fie rezultatul acestei reuniuni ministeriale cu privire la sprijin suplimentar, concret pentru Ucraina?

Julianne Smith: Cred că ceea ce veți vedea în următoarele două zile este că toți miniștrii NATO exprimă împreună solidaritatea continuă și unitatea în a sprijini poporul ucrainean și forțele militare ucrainene.

Fiecare membru al alianței NATO oferă o formă de asistență. Unii aliați oferă asistență umanitară și economică. Unele țări le oferă pe acestea, dar și asistență de securitate. Vom lăsa la latitudinea fiecărui aliat să determine cum dorește să ajute.

Dar unul dintre rezultatele majore ale reuniunii va fi această hotărâre constantă de a continua să sprijinim poporul Ucrainei. Cred că veți auzi mult despre asistența neletală pe care o oferă Alianța NATO, lucruri precum echipament de iarnă, generatoare și combustibil.

Aceste lucruri sunt deosebit de importante în acest moment, deoarece Rusia atacă infrastructura critică din Ucraina. Așadar, pe tema Ucraina - Rusia, cred că veți vedea unitate continuă și câteva noi modalități prin care Alianța își poate duce mai departe sprijinul.

SUA: Țările NATO sunt hotărâte și unite în sprijinirea Ucrainei
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:02 0:00

Dar vom vorbi și despre conceptul strategic [al NATO] și despre faptul că aliații caută acum modalități de a implementa acel document.

Vom vorbi despre modalități prin care alianța se poate uni pentru a aborda provocarea reprezentată de China. Și vom vorbi despre lucruri precum securitatea energetică și reziliența.

În fine, vom căuta modalități de a îmbunătăți parteneriatele noastre cu cele trei țări invitate: Georgia, Moldova și Bosnia și Herțegovina.

Europa Liberă: Ați menționat ajutorul pentru poporul ucrainean, iarna este deja la Kiev, care ar trebui să fie rezultatul reuniunii pentru civilii din Ucraina?

Julianne Smith: Ne dorim ca aliații să facă un pas înainte și fie să ofere asistență financiară suplimentară Alianței, astfel încât NATO să poată cumpăra acele articole care sunt utile atunci când ucrainenii se găsesc în întuneric, în frig, sau țările pot oferi contribuții specifice în natură, deoarece au lucruri pe care doresc să le doneze.

Și vrem ca aliații să arunce o nouă privire, în capitalele lor, la ce sprijin bilateral pot oferi Ucrainei. Remarcăm că Bulgaria a luat recent decizia de a oferi asistență de securitate Ucrainei și salutăm acest efort. Și cu siguranță Bulgaria servește drept exemplu de țară care caută constant noi modalități de a sprijini Ucraina.

Europa Liberă: Ucraina are, de asemenea, nevoie de arme din ce în ce mai sofisticate pe măsură ce războiul avansează, în iarnă. Consideră SUA că Europa face suficient din acest punct de vedere?

Julianne Smith: Ei bine, a fost un efort remarcabil. SUA conduce Grupul de Contact pentru Apărarea Ucrainei, care se întâlnește lunar. Aici se reunesc nu doar aliații NATO, ci, de fapt, 50 de națiuni separate care discută despre asistența suplimentară de securitate pe care o pot oferi.

În acest moment, grupul de contact este foarte concentrat pe apărarea antiaeriană și sunt sigură că asta nu va fi nicio surpriză pentru public, dat fiind ce Rusia în interiorul Ucrainei în acest moment. Deci cred că veți vedea un accent pus pe acest lucru.

Vom continua să ne încurajăm prietenii din Europa să caute modalități de sprijin în zona apărării antiaeriene. Dar am fost foarte impresionați de ceea ce au făcut țările europene și de contribuția lor la acest efort de sprijinire a Ucrainei.

Europa Liberă: Au existat în Europa voci care au spus că SUA ar beneficia economic de pe urma războiului, prin vânzarea de arme, de exemplu. Ar putea astfel de declarații să pună piedici unității pe care dorește să o arate NATO și eforturile Washingtonului de a furniza mai mult armament?

Julianne Smith: Nu. Cred că în acest moment simțim că partenerii transatlantici s-au unit cu adevărat pentru a sprijini Ucraina. Și SUA sunt foarte mândre de măsurile de sprijinire a poporul ucrainean. SUA au oferit peste 19 miliarde de dolari în asistență de securitate forțelor militare ucrainene. Și nu ne oprim aici.

În plus, Statele Unite au adăugat încă 20.000 de militari în Europa Centrală și de Est pentru a consolida Flancul Estic al NATO. Așadar, Statele Unite continuă să fie un lider atât în consolidarea Flancului Estic al NATO, cât și în sprijinul acordat Ucrainei. Și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu partenerii și aliații noștri.

De asemenea, colaborăm strâns cu prietenii noștri din Europa pentru a exercita presiuni asupra Moscovei prin sancțiuni și control asupra exporturilor, iar această activitate va continua, de asemenea.

Europa Liberă: Suntem în România, aș dori să vă întreb despre securitatea Mării Negre. Înainte de război, nu a fost o prioritate majoră pentru NATO. Acum lucrurile se schimbă, e parte a conceptului strategic. Având în vedere prezența rusă, ce ar trebui făcut cu prioritate pentru a face din Marea Neagră un loc mai sigur pentru NATO?

Julianne Smith: Aveți dreptate să menționați că Marea Neagră a apărut în noul Concept Strategic care a fost lansat în această vară. Și cred că a fost o decizie pe care toată lumea a salutat-o în întreaga alianță, chiar și în acele țări care nu sunt aproape de Marea Neagră.

Am crezut că este decizia corectă. Și așteptăm cu nerăbdare să lucrăm cu partenerii noștri din Marea Neagră pentru a găsi modalități de a spori securitatea Mării Negre în viitor.

În momentul de față, totuși, eforturile se concentrează cu adevărat pentru ca Rusia să oprească războiul din Ucraina, care a avut un impact major asupra securității regiunii Mării Negre. Vrem să îndepărtăm nave rusești de porturile ucrainene. Vrem să oprim atacurile. Vrem ca Putin să oprească războiul. Ar putea face asta astăzi, dacă ar vrea. Deci asta rămâne principala prioritatea.

Odată ce războiul se va fi încheiat, știu că aliații NATO se vor reuni pentru a căuta modalități creative de a spori securitatea Mării Negre. Ați observat că am adăugat batalioane multinaționale pe flancul estic, inclusiv în două națiuni ale Mării Negre, Bulgaria și România. Și cred că acele batalioane multinaționale suplimentare din Europa de Est au fost un mod esențial prin care NATO a reușit să întărească flancul estic.

Julianne Smith: Odată ce războiul se va fi încheiat, aliații NATO vor căuta modalități creative de a spori securitatea Mării Negre
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:50 0:00

Europa Liberă: China a devenit parte a planurilor strategice ale NATO după summitul de la Madrid. Luna trecută, Casa Albă și-a publicat Strategia de securitate națională care vorbește despre competiția cu China, o țară care își dorește și are mijloacele de a remodela ordinea internațională. Perspectiva NATO este încă doar la nivelul de a descrie China drept o provocare, despre care se discută, și, clar, nu un adversar. Cum pot fi reunite cele două strategii?

Ambasadoarea Julianne Smith: Ei bine, cred că cele două strategii funcționează foarte bine împreună. Statele Unite vorbesc despre investiții, aliniere cu aliații și concurență în strategia noastră. Deci investiții în Statele Unite, în oamenii noștri, în inovare, în propria noastră infrastructură critică.

Vorbim despre alinierea cu aliații și partenerii noștri în fața provocării reprezentate de China. Și vorbim despre concurență, să ne asigurăm că concurăm în mod adecvat cu China și că concuram pentru a câștiga, în esență.

Și cred că asta se potrivește foarte bine cu munca pe care o facem în cadrul alianței NATO. Lucrăm și ne aliniem cu partenerii noștri din Asia-Pacific. Lucrăm mai mult cu Australia, Noua Zeelandă, Japonia și Coreea de Sud.

Vorbim despre moduri prin care putem concura și ne putem proteja infrastructura critică și avansul nostru tehnologic. Și vorbim, de asemenea, despre construirea rezilienței pentru a ne asigura că putem rezista și supraviețui oricăror eforturi ale Republicii Populare Chineze sau ale Rusiei de a ne submina valorile sau de a ne dezbina.

Deci aceasta va continua să fie o caracteristică cheie pentru Statele Unite și pentru tot ceea ce facem în domeniul securității naționale. Dar din ce în ce mai mult, China devine un subiect de conversație în cadrul alianței NATO.

Europa Liberă: NATO are în mod clar nevoie ca China să vorbească cu domnul Putin, cel puțin împotriva utilizării armelor nucleare, ceea ce s-a întâmplat după întâlnirea președintelui Biden, din Indonezia, cu președintele Xi Jinping. Această „nevoie” va determina în vreun fel un ton mai temperat împotriva Beijingului la reuniunea de la București?

Julianne Smith: Cred că veți vedea un limbaj similar. Am cerut Chinei și președintelui Xi să se distanțeze, atât el, cât și guvernul chinez de ceea ce face Rusia. Le-am cerut să condamne ceea ce face Rusia. I-am îndemnat să voteze cu noi toți în Națiunile Unite pentru a condamna referendumurile false privind încercarea de anexare în interiorul Ucrainei.

Cred că veți continua să auziți aceste apeluri de la aliați, nu vrem să vedem China sprijinind Rusia în acest război, nici politic, nici cu sprijin material direct pentru armata rusă. Cred că aceste apeluri nu se vor schimba în viitor.

Ambasadorul SUA la NATO: „China devine un subiect de conversație în cadrul alianței NATO”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:00 0:00

Europa Liberă: Ar trebui să își definească NATO atitudinea față de China și uitându-se la protestele care au loc zilele acestea în China?

Ambasadoarea Julianne Smith: Este cu siguranță ceva ce urmărim cu mare interes. Este nevoie de mult curaj pentru ca oamenii din Republica Populară Chineză să iasă în stradă și să exprime ceea ce cred fie despre restricțiile Covid, politica „zero-Covid”, fie pentru orice altă măsură pe care o implementează guvernul. Dar nu cred că protestele vor fi o parte proeminentă a discuțiilor de la reuniunea ministerială.

  • 16x9 Image

    Carmen Valică

    A început să lucreze în presă în 2000, când studia încă jurnalismul la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca. Pasionată de radio, Carmen s-a mutat la București în 2004, când s-a alăturat redacției în limba română a BBC World Service. După închiderea acesteia a lucrat la Radio România Actualități iar apoi, timp de cinci ani, s-a dedicat comunicării și relațiilor publice. A revenit în presă în 2020 iar din ianuarie 2021 s-a alăturat echipei Europa Liberă România.

    valican@rferl.org

XS
SM
MD
LG