Linkuri accesibilitate

Aderarea la UE: puterea de cumpărare a românilor a ajuns la un nivel similar cu al maghiarilor


Intrarea în UE a crescut puterea de cumpărare a românilor, arată statisticile.
Intrarea în UE a crescut puterea de cumpărare a românilor, arată statisticile.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru alte țări din Europa Centrală și de Est. De la statutul de „cele mai sărace” țări europene, statele din estul continentului au recuperat decalajul față vestul Europei.

Când a intrat în Uniunea Europeană, în 2007, românii aveau o putere de cumpărare de 44% din media Uniunii Europene, relatează Știrile ProTV.

În prezent, România a ajuns la aproape 80% din puterea de cumpărare medie din Uniunea Europeană, chiar dacă se află încă la numai 60% din puterea de cumpărare a Germaniei, potrivit unui Raport al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Progresul nu e vizibil doar în cazul României, mai arată raportul BERD, ci este valabil pentru toate cele 10 țări din regiunea Europei Centrale și de Est.

Christian Năsulea, profesor de economie mondială, spune pentru Știrile ProTV că evoluția României în materie de putere de cumpărare este una extraordinară:

„Aderarea la UE, participarea la piața unică au reprezentat un avantaj imens, care ne-a permis să recuperăm o mare parte din decalajul istoric. Aproximativ 60% din îmbunătățirea nivelului de trai se corelează cu apartenența la UE.”

România s-a dezvoltat însă cu mari decalaje. Bucureștiul are o putere de cumpărare de două ori și jumătate mai mare decât media națională, mai arată raportul BERD.

Deși puterea de cumpărare a românilor este la 60% din puterea de cumpărare a germanilor, România stă mai bine decât Grecia, de exemplu, spune pentru Știrile ProTV vicepreședintele Asociației Analiștilor Financiari, Adrian Codîrlașu

„Un salariu mediu în România cumpără mai mult aici decât cumpără un salariu mediu în Grecia, deși acel salariu din Grecia, ca valoare, e mai mare decât în România. Acum suntem cumva la nivelul Ungariei ca nivel de trai.”

Motoarele de dezvoltare a economiilor Europei Centrale și de Est în ultimii 20 de ani au fost fondurile europene și investițiile străine. Acestea au făcut ca ritmul de creștere a economiilor est-europene să îl depășească pe cel al economiilor occidentale, evoluții care au dus la reducerea decalajelor est-vest.

Fondul Monetar Internațional estimează chiar că, la finele acestui deceniu, Slovenia ar putea depăși Italia la puterea de cumpărare a populației.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Adrian Ardelean

    S-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2023. A intrat în presă în 2002 și s-a format că jurnalist la BBC World Service Romania. A lucrat mai apoi atât pentru posturi de radio și televiziune naționale ca Europa FM, Digi24, cât și pentru posturi de radio și televiziune regionale ca Transilvania LIVE, Radio Romania Cluj sau EBS Radio Cluj. Experiența lui include producerea și prezentarea de emisiuni live, jurnale de știri, dar și realizarea de analize, reportaje și documentare pe subiecte ce țin de actualitatea în economie, administrație și societate.

XS
SM
MD
LG