Linkuri accesibilitate

Administrația Prezidențială spune că nu știa de „azilele groazei”


Președintele Klaus Iohannis, președintele PSD, Marcel Ciolacu, si ministrul Familiei, Gabriela Firea, la Palatul Cotroceni, 26 februarie 2020.

Administrația Prezidențială afirmă, într-un răspuns pentru Europa Liberă, că nu a primit sesizări cu privire la situația din „azilele groazei”, cele trei centre private anchetate acum de procurorii DIICOT.

Este vorba despre centrele rezidențiale pentru bătrâni și persoane cu dizabilități controlate de Ștefan Godei și de Cristina Dumitra. Cei doi sunt acuzați că erau liderii unor grupări infracționale care dețineau cele trei azile.

„Vă informăm că Administrația Prezidențială nu a fost sesizată cu privire la situația din centrele rezidențiale pentru bătrâni și persoane cu dizabilități „Sfântul Gabriel cel Viteaz” și „Casa Cora” din orașul Voluntari, respectiv „Armonia” din comuna Afumați, de către organizații non-guvernamentale sau alte instituții ale statului”, se arată în răspunsul primit de Europa Liberă.

Procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) acuză conducerea celor trei azile și pe o parte dintre angajați că i-au spus pe cei care îi aveau în grijă la tratamente inumane.

Referatul de arestare vorbește despre înfometare, violențe, batjocură, sedarea pacienților, stropirea hainelor cu insecticide nedestinate comerțului și exploatare financiară.

Noi documente publicate luni de Centrul de Investigații Media (CIM) și de Buletin de București arată că instituții cu atribuții în domeniu au început să fie sesizate despre situația din „azilele groazei” încă din 2021.

De asemenea, un document al Centrului pentru Resurse Juridice (CRJ), publicat miercuri de G4Media, arată că fostul premier Nicolae Ciucă a fost sesizat în februarie 2023 despre „azilele groazei” din Ilfov.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit marți despre vârstnicii și persoanele cu dizabilități tratate inuman în cele trei centre private din județul Ilfov.

Cazul reprezintă o „ruşine naţională” şi toţi cei vinovaţi, de la angajaţi la instituţii de control şi chiar politicieni trebuie să răspundă, a spus preşedintele.

Şeful statului a acuzat că, deşi România are o „puzderie” de instituţii şi agenţii de control, este „greu de imaginat” ca autorităţile să nu fi ştiut de condiţiile inumane, mai ales că au existat sesizări din partea vecinilor acestor centre.

Nu a dorit să se pronunțe însă pe cine vede responsabil din punct de vedere politic.

Prima demisie la vârf este cea a ministrului Muncii, Marius Budăi. Nu există nicio informație că ministrul Familiei, Gabriela Firea, ar intenționa să își dea demisia de oanoare, după ce anchetele jurnalistice au arătat că apropiați sau rude ale sale au avut legătură cu aceste azile.

  • 16x9 Image

    George Costiță

    George Costiță a intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după o experiență de zece ani la Digi24 și Aleph News. Absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași, a lucrat la edițiile online ale celor două redacții, pe zona de știri și evenimente la zi.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Momentul în care Dumitru Buzatu este oprit de către DNA
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:17 0:00
XS
SM
MD
LG