Linkuri accesibilitate

Iohannis. Dacă moțiunea trece, „tot pe Orban îl voi propune premier”


Președintele Iohannis spune că tot pe premierul Orban îl va propune premier dacă moțiunea trece, iar dacă nu, el spune că are un plan de rezervă pentru a putea declanșa anticipatele
Președintele Iohannis spune că tot pe premierul Orban îl va propune premier dacă moțiunea trece, iar dacă nu, el spune că are un plan de rezervă pentru a putea declanșa anticipatele

Președintele Klaus Iohannis spune că „întotdeauna există un plan B” pentru declanșarea anticipatelor, în cazul în care moțiunea de cenzură a PSD nu va trece iar premierul Ludovic Orban va refuza să-și dea demisia.

Întrebat cu privire la șansele declanșării alegerilor anticipate, după ce au trecut deja trei săptămâni de când a anunțat că a stabilit cu premierul că va merge pe varianta lor, Iohannis a spus că așteaptă să vadă ce va decide parlamentul în această săptămână, când este convocată o sesiune extraordinară.

Președintele Iohannis a evitat să spună ce șanse dă moțiunii de cenzură anunțate de PSD până la sfârșitul acestei săptămâni, pentru ca guvernul să se apropie de obiectivul anunțat al declanșării alegerilor anticipate.

Asta vom vedea. Povestea cu moțiunea o auzim de când a anunțat guvernul că dorește să își angajeze răspunderea. Să vedem practic”, a spus președintele Klaus Iohannis, într-o declarație de presă făcută luni, la Cotroceni, după ce a decoarat mai multe instituții și persoane victime ale Holocaustului sau care s-au dedicat cercetării sale.

În cazul în care moțiunea de cenzură va trece, propunerea sa de premier va fi tot Ludovic Orban: ​Da, și de data aceasta, și de data viitoare, tot pe domnul Ludovic Orban îl voi propune premier”, a spus președintele Iohannis.

El a dat asigurări că „întotdeauna există un plan B” pentru ca anticipatele să poată fi declanșate și în cazul în care moțiunea de cenzură inițiată de PSD nu va trece și chiar dacă premierul ar refuza să-și dea demisia.​

„Fiți asigurat că întotdeauna există un plan B”, a spus Klaus Iohannis, fără a oferi și alte detalii.

El a refuzat să comenteze presupusele calcule pe care și le-ar face parlamentarii PNL, ca moțiunea să nu treacă, și posibilitatea ca guvernul să-și asume răspunderea și pe alte proiecte, pentru a determina PSD să depună o altă moțiune, spunând că e apanajul guvernului să spună cum va proceda.

Premierul Ludovic Orban a anunțat pe 16 ianuarie că guvernul său își va asuma răspunderea în parlament pentru modificarea legislației electorale în vederea modificării alegerii primarilor în două tururi de scrutin și nu într-unul singur, cum este acum. În replică, Marcel Ciolacu a anunțat imediat că partidul său va profita de oportunitatea pe care i-o oferă asumarea răspunderii și că va introduce moțiune de cenzură. La scurt timp, liderii UDMR au anunțat că vor susține demersul PSD chiar dacă partidul lor nu-și propune să intre la guvernare.

Citește și:

Klaus Iohannis cere sesiune extraordinară pentru asumarea pe alegerea primarilor în două tururi. PSD discută moțiunea „cu toată lumea”

XS
SM
MD
LG