Linkuri accesibilitate

Licitația 5G, amânată pentru anul viitor


Licitaţia pentru licenţele 5G va fi organizată în prima anul viitor, dacă se vor respecta unele condiţii: setul de măsuri pe securitatea reţelelor de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA şi adoptarea Hotărârii de Guvern pentru preţurile de pornire şi calendarul a taxelor

„Ne aflăm în situaţia în care nu putem să transmitem către operatori toate informaţiile necesare. Al doilea punct la fel important este că, până la finele anului, Comisia Europeană va furniza un set de măsuri legate de cerinţe de securitate a reţelelor.

Al treilea punct important e legat şi de situaţia cu care ne confruntăm, şi anume ca viitorul Guvern, care întocmeşte bugetul pe anul 2020, să aprobe taxele de licenţă şi calendarul de achitare a acestor taxe. Vorbim apoi de acea HG absolut necesară pentru a avea o licitaţie cât se poate de transparentă şi corectă. Amânăm această licitaţie pentru acordarea frecvenţelor 5G.

Noi credem că, pe un calendar cât se poate de realist şi îndeplinindu-se condiţiile de care vorbeam mai devreme, adică setul de măsuri de la Comisia Europeană, transpunerea Memorandumului cu SUA în legislaţia primară, HG-ul pentru preţuri şi calendarul de achitare a taxelor, licitaţia ar putea avea loc în prima jumătate a anului 2020”, a spus Sorin Grindeanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM), într-o conferinţă de presă, potrivit Agerpres.



Potrivit acestuia, calendarul pentru licitaţie a fost public, iar instituţia pe care o conduce şi-a respectat sarcinile.

"Calendarul pentru licitaţie a fost public, s-a terminat acea perioadă de consultare publică în care operatorii ne-au transmis observaţii pe caietul de sarcini ce ţin de partea tehnică. Cert este că noi am încercat să ne ţinem de acel calendar, dar extrem de important este că tot ceea ce a ţinut de instituţia noastră am respectat. Factori care nu ţin de noi ne-au dus în situaţia în care ne aflăm astăzi. Şi anume în urmă cu aproape două luni Guvernul României şi Guvernul SUA au semnat un Memorandum pe 5G extrem de important pe care noi îl considerăm benefic. Acel Memorandum, însă, nu ţine loc de lege. Pentru a putea fi aplicat acel Memorandum trebuie să urmeze nişte paşi de schimbare a legislaţiei primare în România. Am transmis către Guvern necesitatea de a transpune acest Memorandum în legislaţia primară, dar nu am primit niciun răspuns. ANCOM, fie că vorbim despre această licitaţie, fie că vorbim despre alte licitaţii, este o instituţie extrem de transparentă care îşi doreşte să transmită operatorilor care vin sau au venit la aceste licitaţii toate informaţiile necesare pentru a putea să organizeze o licitaţie transparentă şi să ofere celor care vor participe toate datele necesare, astfel încât să-şi poată construi un buget, oferte", a menţionat oficialul.

Miercuri, ministrul propus al Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor, Lucian Bode, a afirmat în cadrul audierilor din comisiile reunite de specialitate din Parlament, că, anul acesta, nu se va organiza licitaţia pentru licenţele 5G.

Statul intenţiona să obţină minim 580 milioane de euro din licitaţia 5G. Bugetul din acest an include venituri excepţionale de 2,1 miliarde lei din închirierea benzilor de frecvenţă 5G.


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG