Linkuri accesibilitate

Iohannis o respinge din nou pe Olguța Vasilescu, dar nu spune nimic despre Kovesi-procuror șef european


Romania - Președintele Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni, București, 4 ianuarie 2019
Romania - Președintele Klaus Iohannis, Palatul Cotroceni, București, 4 ianuarie 2019

Președintele Klaus Iohannis a respins-o pentru a patra oară pe Lia Olguța Vasilescu pentru funcția de ministru al Dezvoltării, susținând, în scrisoarea adresată premierului Viorica Dăncilă, că aceasta nu are pregătirea ”de specialitate necesară” funcției.

Războiul pe care președintele îl poartă cu guvernul Dăncilă și, implicit, cu Liviu Dragnea, durează deja de peste trei luni și deocamdată nu se întrevede o rezolvare a blocajului. Liderii PSD amenință cu sesizarea Curții Constituționale și chiar cu suspendarea președintelui din funcție, dar șansele unor astfel de demersuri sunt neclare. La rândul ei, Olguța Vasilescu a spus că îi va face plângere penală președintelui pentru ”abuz în serviciu”.

Iohannis nu dă însă semne că ar fi dispus să cedeze. Dacă ne uităm la reproșurile pe care i le aduce Olguței Vasilescu în scrisoarea trimisă premierului, ar putea fi vorba despre preocuparea ca un domeniu atât de sensibil cum este cel al Dezvoltării, minister prin care trec foarte mulți bani, să fie gestionat de o persoană competentă.

” Constat că doamna Lia-Olguța Vasilescu nu are experiența în materie necesară promovării și gestionării politicilor publice guvernamentale la nivel național în domeniul complex al dezvoltării regionale și administrației publice”.

La acestea, președintele mai adaugă natura conflictuală, lipsa de dialog și de transparență de care a dat aceasta dovadă în calitate de ministru al muncii. ”La conturarea acestui profil se adaugă declarațiile controversate, atacurile la persoană virulente, limbajul folosit în comunicările publice, presiunile asupra justiției, reținute inclusiv de către Consiliul Superior al Magistraturii”, spune șeful statului.

Cu jalba la curte

Probabil disputa se va tranșa tot la Curtea Constituțională, care a ajuns un fel de ”Înaltă Poartă”, cum le plăcea liderilor PSD să spună despre Comisia europeană. Problema e că deja Curtea s-a mai pronunțat în 2018 în această chestiune: președintele poate refuza un ministru de câte ori vrea pe motive de legalitate și doar o singură dată din motive de oportunitate. În motivare CCR a mai precizat însă și că premierul ”nu poate indica a doua oară aceeaşi persoană pentru aceeaşi funcţie, la acelaşi minister“.

Cum PSD nu a respectat condiția pusă de Curte, iar președintele a respins-o o dată pe Vasilescu pe motive de legalitate și acum cu argumente ce țin mai degrabă de oportunitate, s-a intrat într-un blocaj. De fapt, nici PSD nu e clar lămurit ce va mai putea contesta la Curtea Constituțională, Eugen Nicolicea spune că e vorba de un alt conflict constituțional între guvern și președinte, în timp ce Florin Iordache avansează ideea unei contestări prin care Iohannis să fie obligat să dea un raspuns într-un termen rezonabil de timp, circa o săptămână.

Strategie electorală?

Este un joc de șoarecele și pisica din care nu e clar ce urmărește de fapt președintele, dacă refuzul este un demers cu tentă electorală, ținând seama că s-a intrat în anul alegerilor, sau are alte obiective.

Analistul Valeriu Turcan, fost consilier prezidențial al lui Traian Băsescu, a declarat pentru Europa Liberă că Iohannis nu se adresează doar propriului electorat, ci și celui PSD, care e nemulțumit de prestația guvernului, iar unii lideri ai partidului știu bine că dacă Olguta Vasilescu va ajunge ”călare pe miliardele de la Dezvoltare, asta înseamnă că în PSD se constituie un mare centru de putere și că banii se vor duce numai către anumite zone ale partidului”.

”Cred că e un punct asupra căruia electoratul consideră că nu trebuie cedat, că au fost prea multe cedări care au dus la un guvern de o calitate foarte slabă. Când mă refer la electorat nu am vedere în mod special electoratul președintelui, cred că sunt foarte mulți reprezentanți ai PSD și ALDE care sunt ferm convinși că acesta este unul dintre cele mai slabe guverne din istoria României. De aceea nu cred că prezența Olguței Vasilescu la ministerul Dezvoltării este relevantă doar pentru jocul politic putere-opoziție, ci și pentru jocurile interne din PSD”.

Pe de altă parte, e clar că președintele încearcă ”să-și construiască o imagine anti-PSD” susține sociologul Andrei Țăranu. ”Președintele a rămas în conștiința multora prin faptul că a numit trei guverne PSD și, în special, guvernul Dăncilă. Încearcă să dea impresia că poate să lupte cu guvernul Dăncilă blocându-l pe anumite ministere. Ar trebui să aibă argumente legale pentru că la un moment dat ar putea să fie destul de complicat să facă la infinit jocul ăsta”, spune Andrei Țăranu pentru Europa Liberă.

Despre Kovesi-procuror șef european, nicio șoaptă

Dacă șeful statului încearcă, într-adevăr, să-și construiască o imagine de luptător cu PSD, cu Dăncilă și, mai ales, cu Dragnea, atunci era poate de așteptat să ia atitudine și față de cazul Kovesi- procuror șef european. În contextul anunțului făcut de ministrul Toader că va încerca să blocheze pe toate căile numirea acesteia, poate se impunea ca președintele să aibă o reacție, știut fiind că subiectul este unul extrem de sensibil pentru propriul său electorat. Sigur, pe de o parte ar fi putea fi vorba tot de un gest politic, cu implicații electorale, dar pe de alta, de unul care ar fi un semnal pentru țările UE că România nu-și abandonează, la nivel de stat, candidatul pentru această funcție importantă.

”Ar fi fost bună o reacție, întrebarea este dacă președintele își dorește acest lucru, pentru că e clar că în momentul acesta Codruța Kovesi capitalizează imagine din toate punctele de vedere, inclusiv politică. La un moment dat a existat o perspectivă că doamna Kovesi ar putea să fie o posibilă contracandidată a lui Iohannis. Deci e greu de spus în ce măsură Iohannis ar vrea să-i faciliteze această creștere de imagine”, declară pentru Europa Liberă Andrei Țăranu.

În contextul candidaturii lui Kovesi la postul de procuror șef european, trebuie reamintit că președintelui i s-a reproșat la vremea respectivă că nu s-a opus mai eficient revocării lui Kovesi din funcție și că nu s-ar fi luptat suficient pentru a împiedica restaurația în justiție. Cu toate acestea, consideră Andrei Țăranu, președintele Iohannis nu are motive de îngrijorare și nici o presiune să intre în campania electorală. Beneficiază de un coeficient foarte ridicat de încredere, așa cum arată sondajul comandat de PNL și realizat pe un eșantion de peste 25.000 de persoane, și este creditat cu 47% la alegerile prezidențiale.

XS
SM
MD
LG