Linkuri accesibilitate

Ion Ceban (socialiștii) și Andrei Năstase (ACUM) s-au calificat în turul al doilea pentru postul de primar al Chișinăului


Andrei Nastase, (ACUM) și Ion Ceban (socialiștii) se confruntă în turul al doilea, cu un avantaj de partea candidatului stângii
Andrei Nastase, (ACUM) și Ion Ceban (socialiștii) se confruntă în turul al doilea, cu un avantaj de partea candidatului stângii

Candidatul Partidului Socialiştilor din Republica Moldova, Ion Ceban, şi cel al Blocului electoral ACUM (DA şi PAS), Andrei Năstase, vor intra în turul al doilea al alegerilor locale pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău, potrivit rezultatelor preliminare ale alegerilor locale de duminică, prezentate de Comisia Electorală Centrală.

Alegerile locale se desfășoară în două tururi în Republica Moldova, iar legea spune că este nevoie de o prezență de 25% pentru validarea scrutinului.

Preşedintele Comisiei Electorale Centrale din Republica Moldova, Dorin Cimil, a anunţat validarea alegerilor locale desfăşurate duminică, după ce prezenţa la urne la nivel naţional a fost de 41,68%. Scrutinul a fost lipsit de incidente majore, a mai spus Dorin Cimil.

În municipiul Chişinău, prezenţa la vot după închiderea secţiilor de votare a fost de 36,05%.

ste primul test electoral după venirea la guvernare a unei coaliţii formate din socialiştii proruşi ai preşedintelui Igor Dodon şi Blocul ACUM (PAS plus PPDA), pro-european. Cele două forțe politice adversare s-au unit la nivel guvernamental cu scopul comun al „dezoligarhizării” republicii, după alungarea de la putere a controversatului lider al Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.

Centralizarea proceselor verbale din 89 din totalul celor 307 secţii de votare arată că Ion Ceban a obţinut voturile a 42,31% dintre alegători, în timp ce Andrei Năstase a beneficiat de susţinerea a 30,59% din electorat.

Pe locul al treilea al alegerilor locale de duminică se situează fostul primar al Chişinăului, Dorin Chirtoacă, care a candidat din partea Partidului Liberal şi care a obţinut 9,65% din voturi.

Andrei Năstase, care acum este ministru de interne în Guvernul condus de Maia Sandu, câștigase alegerile de primar al Chișinăului, însă scrutinul a fost anulat de instanță. El îl învinsese pe Ceban, iar motivul invocat de instanță a fost că s-ar fi făcut propagandă electorală în ziua scrutinului.

Alegătorii moldoveni au fost chemaţi să aleagă 898 de primari şi 11.580 de consilieri locali pentru un mandat de patru ani.

Ca de obicei, principala miză a acestor alegeri o reprezintă funcţia de primar general al Chişinăului. Au fost 17 candidaţi înscrişi în cursa pentru fotoliul de edil general al capitalei Republicii Moldova, dar sondajele îi dădeau favoriți pe Andrei Năstase, liderul PPDA (proeuropean), şi pe candidatul socialiştilor, Ion Ceban. Pentru rezultate finale, detalii aici

1. 600 observatori naţionali din partea a 11 organizaţii neguvernamentale au monitorizat alegerile de duminică. De asemenea, Comisia Electorală a acreditat 145 de observatori internaţionali din partea a 11 misiuni diplomatice acreditate în Republica Moldova, a 11 autorităţi electorale străine şi a 3 organizaţii neguvernamentale internaţionale.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG