Linkuri accesibilitate

One-to-One | Ionuț Stanimir, BCR: „CEO-ul Erste Bank este la a patra întâlnire cu cancelarul austriac”. Câți clienți a pierdut banca


Ionuț Stanimir este directorul de marketing și comunicare al BCR, bancă deținută de grupul austriac Erste. Acesta spune că boicotul românilor la adresa companiilor cu acționariat austriac nu e o soluție și crede că România are nevoie să-și întărească diplomația.
Ionuț Stanimir este directorul de marketing și comunicare al BCR, bancă deținută de grupul austriac Erste. Acesta spune că boicotul românilor la adresa companiilor cu acționariat austriac nu e o soluție și crede că România are nevoie să-și întărească diplomația.

CEO-ul Erste este la a patra întâlnire cu cancelarul austriac și cu președintele Austriei, spune Ionuț Stanimir, directorul de marketing și comunicare al BCR, într-un interviu One-to-One. El susține că nicio companie a statului român nu s-a retras până acum de la BCR.

„Unele companii au anunțat, au făcut această intenție. Negociem. Le-am transmis foarte clar că suntem aici ca să investim, suntem aici să susținem România și desigur să lucrăm la relația noastră”, subliniază oficialul BCR.

Ionuț Stanimir admite că lumea are dreptul să fie supărată sau dezamăgită, dar crede că nu este vina companiilor cu acționariat austriac din România pentru o decizie politică luată într-un anumit context, de un anume partid din Austria.

Acesta vorbește despre lobby-ul pe care acționarii companiilor din România și investitorii trebuie să îl facă în Austria în privința intrării României în spațiul Schengen: „Este nevoie de diplomație, trebuie să construim, nu să dărâmăm. În momentul acesta, noi nu știm dacă avem o cărămidă de construcție în mână sau cade tencuiala pe noi”.

Directorul din BCR spune că România are nevoie să-și întărească diplomația: „Este foarte important ca la Viena, la Paris, la Berlin, oriunde în Europa și în lume, România să aibă ambasadori foarte buni și din punct de vedere diplomatic și din punct de vedere economic și din punctul de vedere al parteneriatelor. Trebuie să găsim căi să reintrăm în joc, în negocieri, să ne susținem cauza”.

Principalele declarații, pe scurt:

  • Despre companiile și persoanele care se retrag de la BCR: „12 în total până astăzi. 11 persoane fizice și o companie (privată). Dacă din 2,8 milioane de clienți, pleacă 12, ar trebui să vedem proporția. Companiile de stat nu s-au retras. Negociem. Relațiile comerciale cu entitățile de stat, unde există o mulțime de proceduri administrative, sunt foarte complexe”;
  • Despre anunțurile privind boicotul: „Nu este o măsură înțeleaptă, aduce nesiguranță. Companiile românești cu acționariat austriac au susținut intrarea României în Schengen, dar decizia aceasta nu depinde de noi. Finanțăm sute de milioane de euro în proiecte strategice. Într-un climat de nesiguranță, în care ne gândim la ce să nu facem, mai degrabă decât la ce să facem, pierdem cu toții”;
  • Despre boicotul de pe social media: „Pe rețelele sociale, în societate, lumea este supărată, are dreptul să fie supărată sau dezamăgită, dar nu este vina companiilor cu acționariat austriac din România pentru o decizie politică luată într-un anumit context de un anume partid din Austria. Emoția este mare, postările sunt multe”;
  • Despre lobby-ul care se face la Viena: „Nu doar președintele Erste Group a făcut acest lobby. Au fost mai mulți șefi de companii. A fost Camera de Comerț Austriacă. Au fost români care trăiesc în Austria. Pentru noi, românii, în momentul acesta, cel mai important lucru este să arătăm cât de valoroși suntem pentru Europa”;
  • Despre BCR care renunță la peste un sfert din spațiile de birouri: „Nu are legătură cu situația generată de Schengen. Suntem, pur și simplu, la fel ca toate companiile din lumea aceasta, într-un model de lucru hibrid, adică câteva zile de acasă, câteva zile de la birou, ceea ce ne face să lucrăm la optimizarea spațiilor”.
Directorul de comunicare al BCR spune câți români și-au mutat conturile la alte bănci
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:48 0:00

Europa Liberă: Domnule Stanimir, vorbim despre efectele deciziei Austriei de a respinge intrarea României în Schengen și ne uităm la anunțurile făcute de companiile subordonate Ministerului Transporturilor, care spuneau că își mută conturile de la BCR. S-a întâmplat deja lucrul acesta?

Ionuț Stanimir: Ar trebui mai întâi de toate să începem cu faptul că decizia Austriei este o decizie politică, nu este o decizie economică. De asemenea, companiile private din România, care sunt companii românești, dar au acționar austriac, cu puțina putere pe care au avut-o, au susținut intrarea României în Schengen, dar decizia aceasta nu depinde de noi.

În ceea ce privește evoluțiile ulterioare, inclusiv anunțurile legate de faptul că ar fi bine să boicotăm serviciile sau produsele companiilor austriece, nu este o măsură foarte înțeleaptă, pentru că aduce nesiguranță în piață, iar în ceea ce privește deciziile statului român, au fost mai multe declarații.

Pe de o parte, am primit un mesaj oficial că statul român nu se va angaja în acest boicot. Pe de altă parte, au existat și mesaje că anumite companii din subordinea statului vor schimba furnizorii de servicii.

Dacă aceasta se întâmplă, este o decizie a statului. Noi nu putem comenta o decizie de oportunitate sau de altă natură. Noi ne vedem de treaba noastră. Suntem angrenați în contracte cu statul, finanțăm sute de milioane de euro în proiecte strategice, noi ne vom face treaba în continuare.

Europa Liberă: Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, anunța că sunt companii din subordinea Ministerului Transporturilor care o să-și mute conturile, se vor îndrepta către o bancă românească, pentru că este mai sigur. Cât de mult v-a încurcat această declarație?

Ionuț Stanimir: Apropo de siguranță, noi suntem una dintre cele mai mari bănci din România și cred că cea mai bine capitalizată bancă din România. În momentul acesta, avem capital de la acționari de două miliarde de euro. Sunt bani ai acționarului austriac aduși în România.

Deci, din punctul de vedere al siguranței, aici nu există nicio problemă. Din punctul de vedere al mesajelor asociate emoției legate de respingerea intrării României în Schengen, acestea contribuie încă o dată la nesiguranță.

În aceste momente, este nevoie de diplomație. Este nevoie ca noi să folosim toate pârghiile pe care le avem, inclusiv acționarii companiilor din România care pot face lobby în Austria.

Vă pot spune cu multă sinceritate, CEO-ul grupului nostru de la Viena cred că se află la a patra întâlnire cu cancelarul și cu președintele Austriei. Mesajele pe care le-a transmis sunt foarte clare.

Este nevoie de diplomație, este nevoie de a construi, nu de a dărâma. În momentul acesta, noi nu știm dacă avem o cărămidă de construcție în mână sau cade tencuiala pe noi.

Europa Liberă: CNAIR, Aeroportul București, Portul Constanța și-au mutat deja conturile de la BCR sau sunt pe punctul de a face asta? V-au notificat?

Ionuț Stanimir: Nu. Există anunțuri făcute. În mod normal, noi nu comentăm despre relațiile individuale cu clienții, nu spunem nici cine vine, nici cine pleacă, decât dacă sunt de acord clienții.

Dumnealor au anunțat o serie de măsuri. În același timp, noi suntem o bancă finanțatoare în multe proiecte, situația este un pic mai complexă.

Europa Liberă: Negociază BCR cu aceste companii pentru a le convinge să rămână?

Ionuț Stanimir: Da, evident. Din primul moment în care a existat această emoție legată de companiile cu acționariat austriac în România, noi le-am spus foarte clar clienților noștri că noi suntem aici, investim în România, finanțăm, și la Viena facem tot ce ține de noi ca să susținem interesele României.

Este foarte important ca la Viena, la Paris, la Berlin, oriunde în Europa și în lume, România să aibă ambasadori foarte buni și din punct de vedere diplomatic și din punct de vedere economic și din punctul de vedere al parteneriatelor.

Nouă nu ne servesc conflictele, pentru că nu suntem într-o zonă lipsită de probleme. La granița noastră este un război. Noi trebuie să fim cât mai siguri, să avem parteneri cât mai solizi, să legăm foarte strâns toate conexiunile economice, diplomatice, culturale, de orice altă natură.

Repet, faptul că există emoție, faptul că există dezamăgire, eu însumi sunt dezamăgit. Să știți că eu am trăit patru ani în Austria. Exista o anumită reticență în momentul în care spuneam că sunt din România. Dar, când am plecat din Austria, toți colegii mei au regretat plecarea mea.

Austriacul de rând nu este împotriva României. Este un partid politic care a luat o anumită decizie. Acel partid nu se identifică cu Austria, ceea ce și pentru noi ar trebui să însemne un lucru foarte simplu.

Noi trebuie să găsim căi să reintrăm în joc, să reintrăm în negocieri, să ne susținem cauza. Nu ne vom susține niciodată cauza prin măsuri de retorsiune la nivel local.

Europa Liberă: Spuneți că acele companii din subordinea Ministerului Transporturilor nu s-au mutat încă de la BCR. Încă negociați cu ele?

Ionuț Stanimir: Unele au anunțat, au făcut această intenție. Noi, însă, nu putem comenta pe relațiile comerciale cu clienții noștri. Vă spun însă că le-am transmis foarte clar că suntem aici ca să investim, suntem aici să susținem România și desigur să lucrăm la relația noastră.

Europa Liberă: Par deschise să negocieze cu BCR?

Ionuț Stanimir: În momentul acesta, emoția sau mesajele date în public sunt una, procedurile sunt alta. Au fost niște declarații. Noi nu putem să le comentăm, doar remarcăm faptul acesta. E mai bine să asigurăm oamenii că lucrurile sunt în regulă în România, decât să semănăm nesiguranță.

Europa Liberă: Alin Șerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR, spunea că rulajul financiar al companiei prin conturile BCR este de ordinul zecilor de miliarde de lei anual, incluzând aici bugetul, plata salariilor, plata contractorilor, chiar taxa de rovinietă. Cât de mari vor fi pierderile pentru BCR dacă toate aceste companii o să plece?

Ionuț Stanimir: Noi suntem o bancă foarte mare, avem 2,8 milioane de clienți persoane fizice, probabil 150.000 de mici antreprenori și undeva până la 10.000 - 12.000 companii foarte mari.

Portofoliul nostru este foarte mare. În viața unei bănci, întotdeauna, și a noastră și a altora, vin clienți, pleacă clienți. Noi suntem foarte solizi, siguri și, indiferent dacă vor exista astfel de schimbări, noi suntem o bancă mare, o bancă sigură. Continuăm să investim aici.

De pe 18 noiembrie, când ministrul de interne austriac a făcut acele nefericite declarații, noi am acordat 540 de milioane de lei finanțări companiilor românești, care, în total, cumulează cam 15.000 de joburi.

Noi ne vedem de treabă. Încă o dată, indiferent de declarații, cine pleacă, cine vine, ne vedem de treabă. Suntem 5.300 de oameni care lucrează în România, pentru România.

Europa Liberă: Sunt foarte multe mesaje pe rețelele sociale de a boicota băncile și companiile cu capital austriac din România. Câte companii, câte persoane fizice și-au retras conturile de la BCR?

Ionuț Stanimir: Vorbim de cazuri singulare. Pe rețelele sociale, în societate, lumea este supărată, are dreptul să fie supărată sau dezamăgită, dar nu este vina companiilor cu acționariat austriac din România pentru o decizie politică luată într-un anumit context de un anume partid din Austria.

Emoția este mare, postările sunt multe, în realitate clienții noștri au încredere în noi. Afacerile sunt afaceri.

Europa Liberă: Câte companii s-au retras până acum, câte persoane fizice și-au închis conturile la BCR?

Ionuț Stanimir: Veți fi dezamăgită. Cred că vorbim de 12.

Europa Liberă: Companii sau persoane fizice?

Ionuț Stanimir: Persoane fizice, foarte, foarte puține.

Europa Liberă: Nefiind incluse aici companiile din subordinea Ministerului Transporturilor.

Ionuț Stanimir: Acelea au fost niște declarații. Relațiile comerciale cu entitățile de stat, mai ales unde există o mulțime de proceduri administrative prin care s-au contractat diverși piloni ai relației comerciale, sunt foarte complexe.

La bancă, mai ales într-un contract complex, nu poți să refinanțezi 100 de milioane de euro intrând și ieșind pe ușă.

Europa Liberă: Sunt și IMM-uri, antreprenori, care s-au retras?

Ionuț Stanimir: Nu, sunt persoane fizice și cred că o singură companie. Deci, 12 în total până astăzi, adică vorbim de foarte puțini oameni, deși emoția este mare. Noi înțelegem emoția aceasta.

Din prima clipă când am aflat vestea, am dat toate telefoanele care se puteau da și personal am vorbit cu ambasadoarea Austriei la București. I-am spus 'dezamăgirea va fi foarte mare, România are nevoie de această accedere în spațiul Schengen, probabil că este un moment care contează foarte mult pentru România, gândiți-vă foarte bine la deciziile pe care le veți lua'.

Europa Liberă: Și ce v-a spus?

Ionuț Stanimir: Un diplomat este un diplomat. Nu poate spune foarte multe.

Ionuț Stanimir (BCR) vorbește despre întâlnirile CEO-ului Erste cu cancelarul austriac
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:56 0:00

Europa Liberă: Spuneați că CEO-ul Erste este la a patra întâlnire cu cancelarul austriac.

Ionuț Stanimir: Da, cu cancelarul și cu președintele Austriei. Au existat mai multe întâlniri.

Europa Liberă: Care e mesajul pe care l-a primit?

Ionuț Stanimir: Mesajul este unul referitor la stabilitate și diplomație, mai întâi de toate. În al doilea rând, poziția și influența Austriei în această zonă a Europei au fost pozitiv percepute până de curând.

Odată cu această decizie, există niște consecințe și practic s-au transmis mesaje legate de cum putem construi împreună, de ce este bine să fie susținută accederea României în Schengen și bineînțeles factorul reputațional.

Europa Liberă: Ați primit semnale că Austria se va răzgândi în curând în privința României?

Ionuț Stanimir: Cred că este un pic cam mult pentru mine să comentez asupra acestui fapt, că se va răzgândi. Cu siguranță, eforturile făcute nu au fost neobservate.

Gândiți-vă că nu doar președintele Erste Group a făcut acest lobby. Au fost mai mulți șefi de companii. A fost Camera de Comerț Austriacă. Au fost români care trăiesc în Austria. Mai degrabă, vorbim de o mobilizare destul de substanțială și, de altfel, foarte bună.

Pentru noi, românii, în momentul acesta, cel mai important lucru este să construim toate podurile posibile, apoi să arătăm cât de valoroși suntem noi pentru Europa, pentru spațiul Schengen, și să arătăm că aceste conexiuni economice sunt, de fapt, cheia către ceea ce ne dorim cu toții, pace și prosperitate.

Europa Liberă: Despre subiectul la care se referea cancelarul austriac, atunci când vorbea despre companii austriece care sunt în România și care au suferit în ultimul an presiuni uriașe pentru a facilita un anumit vot, au existat sau nu presiuni la adresa BCR privind votul pentru Schengen?

Ionuț Stanimir: Am spus foarte clar: nu. Noi suntem o bancă românească cu tradiție, o bancă solidă, bine capitalizată și avem relații comerciale de la Satu-Mare la Mangalia și de la Botoșani la Caraș-Severin. Nu am observat aceste presiuni. Relațiile noastre comerciale merg foarte bine. Nici nu credem că este cazul.

Europa Liberă: Există temeri că BCR ar putea suferi pierderi mari în urma acestei situații generate de intrarea României în spațiul Schengen?

Ionuț Stanimir: Nu. Pentru noi, singurul punct de îngrijorare este în ce măsură dăm un mesaj de siguranță sau nesiguranță. Referitor la relațiile noastre comerciale, noi, de zece ani de zile, suntem într-un proces de construcție care ne-a făcut să investim, ne-a făcut să facem educație financiară, ne-a făcut să sprijinim start-up-uri în tehnologie.

Vedem foarte mult potențial, am lucrat la acest potențial. Grija noastră nu se referă la propriul nostru profit. Mai degrabă, se referă la modul în care putem să construim pentru viitor. BCR este o bancă foarte sigură, foarte profitabilă.

Europa Liberă: Poate exista risc de concedieri în rândul angajaților BCR?

Ionuț Stanimir: Nu, nu vorbim de așa ceva. Repet, dacă din 2,8 milioane de clienți pleacă 12, ar trebui să vedem proporția.

Europa Liberă: Cum interpretați mesajele pe care o parte dintre autoritățile din România le-au dat, să nu mergem la schi în Austria sau să retragem conturile de la băncile cu capital austriac?

Ionuț Stanimir: Hai să vedem dacă asta ne ajută la ceva. Sunt foarte mulți oameni care au dorit să-și exprime nemulțumirea, dar, în realitate, problema este alta.

Problema este că noi ar trebui să fim în stare să ne susținem cazul nu doar în fața Austriei, pentru că a existat, de asemenea, un veto și din partea Olandei, și au mai existat în trecut reticențe față de România din partea altor state, deci, noi ar trebui să ne susținem cazul cât mai bine peste tot unde putem.

Ce înseamnă cât mai bine? Măsurile pe care le luăm, modul cum merge economia, ce fac românii noștri care merg în afară, în ce investim împreună cu partenerii noștri străini, care sunt oportunitățile pentru Europa ce pot fi servite sau construite în România.

Ar trebui să întoarcem masa un pic și nu să întrebăm ce au ei cu noi, ci ce putem face noi împreună cu ei, oricare ar fi ei.

În fond si la urma urmei, România, Europa, Schengen, nu înseamnă doar politică și nu înseamnă doar economie și nu înseamnă doar Erasmus, nu înseamnă doar cultură, înseamnă toate acestea la un loc.

Europa Liberă: Profit.ro anunță că BCR renunță la peste un sfert din spațiile de birouri dedicate celor 2.000 de angajați din sediile centrale. BCR avea un contract de închiriere până în 2025. Are legătură cu situația generată de Schengen?

Ionuț Stanimir: Nu, deloc. Suntem, pur și simplu, la fel ca toate companiile din lumea aceasta, într-un model de lucru hibrid, adică câteva zile de acasă, câteva zile de la birou, ceea ce ne face să lucrăm la optimizarea spațiilor.

Ionuț Stanimir, director de comunicare la BCR, despre cine va pierde în cazul boicotului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

Europa Liberă: CEO-ul Erste Group Bank spunea că regretă rezultatul votului din Consiliul JAI. Făcea apel la liderii politici să-și asume responsabilitatea pentru a găsi o soluție. Ce le transmiteți clienților BCR care poate vor continua să vină să-și închidă conturile la BCR?

Ionuț Stanimir: Erste Group este o bancă cu 200 de ani de experiență în această zonă. În România a intrat în 2006 și se vor face în curând 20 de ani.

Discuția despre Schengen nu este, însă, din noiembrie sau din octombrie anul acesta, este o discuție foarte lungă.

Noi vom continua să ne facem treaba. Vom continua să susținem România acolo, la Viena, așa cum am făcut-o și în trecut. În criza financiară precedentă, a existat un acord al băncilor, la Viena, ca să-și mențină expunerile în România, astfel încât statul român să se poată baza pe finanțare sigură.

Am făcut-o atunci, o vom face când va fi nevoie. Suntem un partener serios, solid, mare. Vrem să construim, să investim. Discuția despre Schengen este una punctuală. Este emoțională în acest moment.

Privim, însă, lucrurile un pic în perspectivă, în sensul următor. Întotdeauna, pariul investiției Erste în România a fost că România va recupera decalajul față de Europa și asta s-a întâmplat treptat, treptat.

Poate noi, care suntem la fața locului, nu vedem așa cum îl vede cineva din afară, și se va întâmpla și în continuare, pentru că în România sunt câteva resurse strategice. Există o industrie IT foarte puternică, există o industrie de energie regenerabilă foarte puternică, sunt priorități strategice ale Uniunii Europene.

Din punctul acesta de vedere, noi suntem aici să construim și să investim. Dacă România va intra în Schengen în februarie, în martie, în mai sau în octombrie anul viitor, este o altă discuție.

Cred că ar trebui să o separăm și să o privim cu mult pragmatism. Ce ne dorim noi de la Europa, să înțelegem ce dorește Europa de la noi și, mai ales, cum să facem aceste lucruri.

Europa Liberă: Europarlamentarul liberal Rareș Bogdan cerea companiilor de stat românești să-și închidă conturile pe care le au la băncile austriece din țară în urma comportamentului „sfidător, revoltător, agresiv și nesimțit al Austriei” la adresa României. O presiune ar trebui să existe, totuși, în privința Austriei, pentru a o determina să se răzgândească?

Ionuț Stanimir: Nu aceasta este varianta. În Austria, partidul care a condus această discuție nu reprezintă toată Austria. Este o anumită conjunctură și partidul acela este doar o parte a establishment-ului politic.

Dar, din punctul acesta de vedere, ar trebui să facem diferența între partidul conservator austriac, care a susținut această poziție, și Austria per ansamblu.

Austria, prin investitorii străini, a susținut cauza României și înainte și după decizie. Sunt niște prieteni și niște ambasadori pe care noi ar trebui să-i folosim.

Europa Liberă: Dacă tot mai multe companii își vor închide conturile la băncile cu capital austriac în România, cine va pierde mai mult? Pierde Austria sau pierde România?

Ionuț Stanimir: Într-un climat de nesiguranță, în care ne gândim la ce să nu facem, mai degrabă decât la ce să facem, pierdem cu toții.

  • 16x9 Image

    Adriana Nedelea

    Adriana Nedelea este jurnalistă și trainer dicție. Lucrează în presă de aproape 18 ani. Numai în televiziune are o experiență de peste 12 ani, în redacțiile Digi24 și Realitatea TV. În prezent, colaborează cu Europa Liberă România pentru realizarea de interviuri pe teme de actualitate. 

    A absolvit masterul Terapia logopedică în procesele de comunicare, Facultatea de Psihologie, Universitatea București. Este licențiată în Jurnalism și Științele Comunicării.

XS
SM
MD
LG