Linkuri accesibilitate

Arhiepiscopul Tomisului a primit „dojană sinodală scrisă” de la Sfântul Sinod în legătură cu comportamentul său


Arhiepiscopul Tomisului a primit o atenționare cu privire la comportamentul său în ședința Sfântului Sinod al BOR, care a avut loc pe 29 februarie 2024.
Arhiepiscopul Tomisului a primit o atenționare cu privire la comportamentul său în ședința Sfântului Sinod al BOR, care a avut loc pe 29 februarie 2024.

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a primit un fel de avertisment într-o ședință de joi a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR). Înaltului prelat i s-a reproșat comportamentul său din spațiul public.

Actualizare 1 martie 2024. Biserica Ortodoxă a făcut unele clarificări cu privire la demiterea lui Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române:

„Întrucât în urma difuzării comunicatului de presă oferit ieri de Cancelaria Sfântului Sinod au apărut în spațiul public interpretări eronate referitoare la prezența în funcție a purtătorului de cuvânt al Patriarhiei Române, precizăm că domnul Vasile Bănescu ocupă în continuare funcția de purtător de cuvânt al Patriarhiei Romane în cadrul Biroului de Presă și Relații Publice al Patriarhiei, iar „reorganizarea” acestui sector nu înseamnă demiterea acestuia, ci îmbunătățirea activității acestui sector prin cooptarea și a altor specialiști în comunicare, inclusiv clerici.

Știre inițială

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a primit „dojană sinodală scrisă”de la Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române pentru acuzaţiile care i-au fost aduse - „răzvrătire, indisciplină şi presiune publică”.

Sinodul Bisericii Ortodoxe Române s-a reunit joi în şedinţă, iar unul din punctele aflate pe ordinea de zi a fost „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” de către arhiepiscopul Tomisului, Teodosie.

Principala nemulțumire a înalților prelați din BOR în privința Arhiepiscopului Teodosie a fost că acesta insistă în spațiul public ca arhiepiscopia sa să fie ridicată la rang de mitropolie.

După ședință, Cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat oficial că arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, va fi sancţionat pentru acţiunile din ultima perioadă, cu „dojană sinodală scrisă”.

Dacă va recidiva, va fi trimis în faţa Consistoriului Arhieresc Prim.

De asemenea, Sfântul Sinod a decis că părerile expuse de către purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, în contradictoriu cu IPS Teodosie, nu au avut calitatea de comunicate de presă şi anunţă că Biroul de Presă al Patriarhiei va fi reorganizat. Ceea ce înseamnă că Vasile Bănescu nu va mai fi purtotăr de cuvânt al BOR.

La începutul lunii februarie, cancelaria Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a transmis un comunicat în care afirma că „încălcarea ordinii statutare a Bisericii şi tulburarea păcii din viaţa Bisericii şi a societăţii prin acte de răzvrătire, indisciplină şi presiune publică” vor fi înscrise pe ordinea de zi a viitoarei şedinţe a Sfântului Sinod.

BOR spunea atunci că solicitarea Arhiepiscopiei Tomisului de a deveni Mitropolie a fost discutată şi respinsă în şedinţa din 4-5 martie 2003 a Sfântului Sinod al BOR, prezidată de Patriarhul Teoctist.

„În ultimii doi ani, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Teodosie a solicitat de mai multe ori Cancelariei Sfântului Sinod ca ridicarea Arhiepiscopiei Tomisului la rang de Mitropolie să fie înscrisă din nou pe ordinea de zi a Sfântului Sinod, aducând în acest sens mai multe argumente de ordin istoric, cultural şi sociologic. De fiecare dată, Cancelaria Sfântului Sinod a răspuns că, potrivit Statutului pentru organizarea şi funcţionarea Bisericii Ortodoxe Române, o mitropolie este constituită din două, trei sau mai multe eparhii, iar ierarhii acestora formează împreună un sinod mitropolitan”, precizeaza Cancelaria Sfântului Sinod.

Potrivit BOR, din Sfântul Sinod fac parte preoții din zece mitropolii și trei episcopii, dar și Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, preasfințitul Daniel, și episcopul vicar patriarhal, Varlaam Ploieşteanul.

Problemele cu Justiția ale Înalt Prea Sfințitului Teodosie

  • În septembrie 2009, Teodosie a fost cercetat pentru luare de mită. În iulie 2009, a fost audiat la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie într-un dosar deschis în urma unei investigaţii jurnalistice privind înscrierea la Facultatea de Teologie de la Universitatea „Ovidius" din Constanţa. În cadrul investigației jurnalistice, el ar fi luat mită de la un reporter ca să îl ajute să se înscrie la Teologie.
  • În perioada 2010 – 2016, Teodosie și complicii ar fi folosit şi prezentat declaraţii false în relaţia cu Agenția pentru Plăți în Agricultură (APIA), pentru a primi fonduri europene, spune Direcția Națională Anticorupție. În documentele prezentate la APIA, Teodosie și complicii săi ar fi declarat că folosesc 300 de hectare de suprafeţe agricole de la Nazarcea/judeţul Constanţa, deși din anul 2010 nu mai exista nicio cultură pe acele terenuri, susțin procurorii anticorupție. Ancheta procurorilor a mai arătat că au fost obţinute ilegal fonduri europene în sumă totală de 1.392.964 de lei. Pe 14 februarie 2020, ÎPS Teodosie a fost achitat de instanță. Chiar procurorii DNA au cerut condamnarea sa cu suspendare după ce inițial ceruseră pedeapsa maximă.
  • În ianuarie 2016, Hotnews a scris că, printre coordonatorii lucrărilor mai multor pușcăriași, care au beneficiat grație acestor lucrări de reducerea pedepselor, se află și Teodosie.
  • În mai 2020, în pandemia de Covid, ÎPS Teodosie a repetat slujba de Înviere, pe care nu a putut-o ține de Paști din cauza stării de urgență, și a făcut-o cu public. Arhiepiscopia Tomisului a organizat propria sa slujbă de Înviere în noaptea de 26 spre 27 mai 2020 pentru a înlătura „neajunsul” creat de starea de urgență din cauza căreia „credincioșii nu au putut participa în comuniune deplină cu clerul la această slujbă.” Lumina a fost împărțită de preoți fără măști, iar oamenii s-au înghesuit să-și aprindă lumânările „direct de la Înaltul”.
  • Tot în mai 2020, în plină pandemie de Covid, a împărtășit mai mulți copii cu aceeași linguriță, deși Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române decisese că până la 1 iunie nu se va face împărtășanie în grup. BOR a admis atunci împărtășania individuală, tocmai pentru că Biserica nu acceptă folosirea în timpul acestui ritual a paharului și linguriței de unică folosință, considerate obiecte sacre.
  • În iulie 2020, a organizat o slujbă cu zeci de oameni înghesuiți într-o mănăstire din Suceava, județul cu cele mai multe cazuri de Covid la acel moment.
  • În mai 2021, documente oficiale, dar și sursele din învățământul academic teologic ortodox consultate de PressOne, au arătat încălcări grave ale legislației universitare și ale eticii academice produse la Școala Doctorală de Teologie de la Universitatea „Ovidius”, unele constatate oficial de Consiliul Național de Atestare a Titlurilor, Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU). Cel puțin 15 de teze de doctorat au fost invalidate de CNATDCU imediat după susținerea publică începând cu 2016. Dintre cele 15 de teze invalidate, nouă au fost coordonate de ÎPS Teodosie. Patru coordonatori, printre care și ÎPS Teodosie, aveau în îndrumare peste 20 de doctoranzi, fapt ce încalcă prevederile interne ale Universității „Ovidius”, care a stabilit o limită maximă de 20 de doctoranzi coordonați simultan.
  • În octombrie 2021 a lansat atacuri dure la adresa campaniei de vaccinare anti-Covid și și-a îndemnat credincioșii să nu accepte vaccinarea. A fost amendat de cinci ori în pandemia de Covid pentru că nu a respectat deciziile de carantinare, iar instanța i-a anulat toate amenzile.
  • În februarie 2022, i-a luat apărarea lui Vladimir Putin, pe care l-a lăudat că este cel mai mare ctitor de biserici de la muntele Atos şi Ierusalim și că a făcut multe jertfe şi nu trebuie judecat ca un răufăcător. În februarie 2022, Rusia a invadat total, neprovocat și nedeclarat Ucraina.
  • În august 2022, un autoturism în care se afla Teodosie a fost oprit pe Autostrada 2 pentru că circula cu 235 de kilometri pe oră. Viteza maximă legală pe autostradă este de 130 kilometri pe oră. Șoferul a primit o amendă de 2.900 de lei și suspendarea permisului 120 de zile.
  • În ianuarie 2023, arhiepiscopul Tomisului, ÎPS Teodosie, a câștigat un proces cu Universitatea „Ovidius” din Constanța și s-a întors la catedră, unde nu mai putea preda ca profesor titular după ce Senatul universității i-a respins cererea pentru că avea vârsta de pensionare.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG