Linkuri accesibilitate

Gărzile iraniene interzic dispozitivele de comunicații după atacurile asupra Hezbollah


Dispozitivele deține de mii de membrii Hezbolahh au explodat provocând mii de victime.
Dispozitivele deține de mii de membrii Hezbolahh au explodat provocând mii de victime.

Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran a ordonat tuturor membrilor să nu mai folosească dispozitive de comunicare, după ce mii de pagere și walkie-talkie folosite de aliații săi Hezbollah din Liban au explodat în atacuri mortale săptămâna trecută, au declarat doi înalți oficiali iranieni de securitate pentru Reuters. 

Unul dintre oficialii de securitate a declarat că Corpul Gărzilor Revoluționare din Iran desfășoară o operațiune la scară largă pentru a inspecta toate dispozitivele, nu doar echipamentele de comunicații. El a spus că majoritatea acestor dispozitive au fost fabricate fie în Iran, fie importate din China și Rusia, relatează Reuters.

Iranul a fost îngrijorat de infiltrarea agenților israelieni, inclusiv a iranienilor afiliați Israelului, și a început deja o anchetă amănunțită asupra personalului, vizând membrii de rang mediu și înalt ai Corpul Gărzilor Revoluționare, a adăugat oficialul, care a refuzat să-și decline identitatea.
„Acest lucru include controlul conturilor lor bancare atât în Iran, cât și în străinătate, precum și istoricul călătoriilor lor și al familiilor lor”, a spus oficialul de securitate.

Ministerele iraniene de Externe, Apărare și Interne nu au fost imediat disponibile pentru a răspunde comentariilor făcute de oficialii de securitate către Reuters.

Într-un atac coordonat, marțea trecută, pagerele deținute de membrii Hezbollah au explodat. Miercuri, sute de walkie-talkie ale Hezbollah au explodat. În atacuri au murit 39 de persoane și au fost rănite alte peste 3.000.

Libanul și Hezbollah spun că Israelul a fost în spatele atacurilor. Israelul nu a negat și nici nu a confirmat implicarea.

Oficialul de securitate iranian a refuzat să ofere detalii despre modul în care comunică Corpul Gărzilor Revoluționare, care are 190.000 de angajați.

„Deocamdată, folosim criptarea end-to-end în sistemele de mesagerie”, a spus el.

Potrivit aceluiași oficial, există o îngrijorare larg răspândită în rândul instituției aflate la guvernare în Iran. Oficialii Corpul Gărzilor Revoluționare au contactat Hezbollah pentru evaluări tehnice, iar câteva exemple de dispozitive explodate au fost trimise la Teheran pentru examinare de către experții iranieni.

Un alt oficial iranian a spus că principala preocupare a Republicii Islamice este protecția instalațiilor nucleare și de rachete ale țării, în special a celor subterane.

„Dar de anul trecut, măsurile de securitate la acele locuri au crescut semnificativ”, a spus el.

„Nu au existat niciodată, niciodată, măsuri de securitate atât de stricte și măsuri extreme ca în prezent”, a adăugat el, sugerând că securitatea a crescut semnificativ peste nivelurile anterioare după exploziile de pagere din Liban.


Armata iraniană folosește o gamă largă de dispozitive de comunicare criptate, inclusiv walkie-talkie, pentru comunicații sigure, a declarat prima sursă iraniană.

În timp ce modelele și mărcile specifice ar putea varia, echipamentele de comunicații militare iraniene au fost adesea dezvoltate pe plan intern sau provenite de la o combinație de furnizori locali și străini, a spus el.

Înființată după Revoluția Islamică din 1979 pentru a proteja sistemul de conducere clerical, Corpul Gărzilor Revoluționare are propria sa forță terestră, navală și forță aeriană care supraveghează armele strategice ale Iranului.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG