Linkuri accesibilitate

Irlanda. Naționaliștii cer să intre în Guvern după succesul la alegeri


Numărarea voturilor la alegerile naționale din Irlanda, într-o secție din Cork

Liderii Sinn Fein, partidul naționalist de stânga din Irlanda, au cerut să facă parte din viitorul guvern, după ce sondajele de la urne, la alegerile parlamentare desfăşurate sâmbătă, îl indică în preferințele alegătorilor și aproape la egalitate cu celelalte două principale partide irlandeze de centru-dreapta, Fine Gael, aflat la putere, și Fianna Fail, partid de opoziție, care au dominat până acum scena politică.

Un sondaj la ieşirea de la urne plasa Sinn Fein pe primul loc, cu circa 24% din voturi, în timp ce un alt sondaj arăta că toate cele trei partide politice se află la puţin peste 22%, au transmis agențiile de știri.

Sinn Fein, considerat în trecut ramura politică a fostei Armate Republicane Irlandeze (IRA), aproape şi-a dublat procentele faţă de rezultatele obținute la alegerile din 2016. Preşedinta partidului, Mary Lou McDonald, a spus că alegerile de sâmbătă sunt o ''revoluţie'' la urne, potrivit Reuters.

„Cred că este corect să spunem că aceste alegeri au fost istorice. Este o revoluție la urne ”, a declarat McDonald.

Partidul naționalist Sinn Fein militează pentru reunificarea Irlandei cu Irlanda de Nord, provincie britanică, și dorește organizarea unui referendum în acest sens.

Mary Lou McDonald a spus că Sinn Fein va discuta cu toate părțile pentru formarea unui guvern și că va lua în calcul inclusiv să formeze singur gurvenul.

Premierul în exerciţiu, Leo Varadkar, a afirmat însă că o coaliţie între partidul său de centru-dreapta, Fine Gael, şi naţionaliştii din Sinn Fein nu este o opţiune viabilă, deoarece au viziuni diferite, în special în privința modului în care trebuie condusă economia, și că „o căsătorie forțată nu va duce la un guvern bun”, potrivit BBC.

Micheal Martin, liderul celeilalte formațiuni de dreapta, Fianna Fail, nu a exclus să lucreze cu Sinn Fein, dar a spus că „există încă incompatibilități semnificative”.

În lipsa unei majorităţi clare, vor exista negocieri pentru formarea unei coaliţii, proces în care partidele mici şi independenţii pot juca un rol decisiv.

În 2016, negocierile pentru formarea guvernului au durat 10 săptămâni.

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

Multimedia

Campionatul mondial al câinilor de salvare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:54 0:00
XS
SM
MD
LG