„Specialiștii recomandă locuitorilor Capitalei ca apa din rețeaua publică să nu fie folosită pentru băut, prepararea hranei sau în igiena personală”. Nu este scenariul unui atac chimic asupra rețelei de apă a Bucureștiului, ci recomandarea emisă de Ministerul Sănătății, la ceas de seară, după ce a constatat miercuri că nivelul de clor din apa de la robinet din câteva puncte din sectorul 5 și 6 ale Capitalei depășea limitele legale admise. Nu se știe cu cât, pentru că ministrul Sănătății, Sorina Pintea, nu a prezentat încă aceste cifre.
„Am recomandat, nu am obligat populația să nu folosească apa de la robinet nici pentru igiena personală, nici pentru consum. (...) Nu am spus nicio clipă că apa nu este potabilă. Între apă cu nivel de clor ridicat și apă potabilă există o diferență”, a explicat joi, într-o manieră contradictorie, Sorina Pintea.
Întrebată de ce a lansat acest avertisment către bucureșteni, dacă nu exista niciun pericol pentru sănătatea populației, nici pe termen scurt, nici pe termen lung, ci doar miros și gust deranjant al apei pentru o scurtă perioadă de timp, Sorina Pintea s-a apărat spunând că a primit personal, pe telefon, fotografii cu reacții fiziologice de la oameni care suferă de astm sau de boli rare.
„Eu nu cred că a fost o alarmare, pentru că au postat cetățeni poze cu reacțiile pe rețelele de socializare”, a mai spus ministrul Sănătății.
Cu toate acestea, Sorina Pintea a continuat să insiste în a îndemna populația Bucureștiului să consume apa de la robinet „cu prudență”, chiar și joi după-amiază, când a anunțat că toate probele prelevate din rețeaua de apă publică a Capitalei au ieșit conforme, iar clorul se afla în limite normale.
La insistențele jurnaliștilor de a explica cum se consumă apa cu prudență, ministrul a replicat: „Cuvântul prudență este foarte clar. Prudență, pentru că mai sunt încă niște rezultate de laborator care trebuie să iasă”. Este vorba despre analizele privind prezența unor eventuale metale rare în apă, dar și analizele microbiologice (care, în mod logic dacă ar fi existat prea mult clor în apă, nu ar trebui să fie o grijă).
Întrebată dacă este la curent cu recomandările privind clorul din apa de băut, Sorina Pintea a negat. Totuși, fiind solicitată să spună ce recomandă populației în continuare, ministrul Sănătății a spus: „Eu personal? Multă grijă. (...) Eu de regulă nu beau apă de la robinet”.
Cât de periculos este clorul în apa de băut?
„Și zahărul, dacă mâncați prea mult, e periculos. Clorul e utilizat pentru dezinfectare și din ce m-am uitat și am înțeles, la Apa Nova au analize pentru așa ceva. Și au limita maximă admisibilă”, a explicat pentru Europa Liberă academicianul Mircea Andruh, doctor în chimie.
Clorul este folosit peste tot în lume pentru dezinfectarea apei din rețelele publice. În România, legea stabilește că nivelul clorului în apa de băut este admis în limitele 0,1-0,5 miligrame la litru.
Conform Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), clorul „este cel mai des folosit dezinfectant și oxidant în tratarea apei de băut”, iar valorile cele mai comune găsite în apa tratată în acest fel pentru consum sunt cuprinse între 0,2 și 1 miligram pe litru, deci dublu față de cele admise legal în România. Valoarea maximă admisă de OMS este de 5 miligrame de clor la litru, limită la care „cei mai mulți oameni pot simți gustul clorului”.
„Nu au fost observate efecte adverse la oamenii și animalele expuși la clorul din apa de băut”, mai arată OMS.
Compania Apa Nova a susținut, într-un comunicat de presă, că aceste valori nu au fost depășite miercuri seară, așa cum susține Ministerul Sănătății. În schimb, a recunoscut că din cauza unei poluări cu amoniu pe râul Argeș, a recurs la adăugarea suplimentară de clor în tratarea apei. „Efectul creşterii dozei de clor a condus la apariţia disconfortului organoleptic (gust şi miros) în câteva puncte din sectoarele 5 şi 6”, a arătat Apa Nova.
De unde a plecat scandalul: Apa Nova a încercat să controleze comunicarea, Sorina Pintea a ținut să comunice cu orice preț
Ministrul Sănătății Sorina Pintea a prezentat joi un fel de „film” al întregului scandal. După ce pe mai multe conturi de Facebook au apărut miercuri plângeri ale cetățenilor din sectorul 5 și 6 că apa de la robinet miroase înțepător, Direcția de Sănătate Publică București (DSP) a prelevat probe de apă și a descoperit că în 5 astfel de probe nivelul de clor maxim admis era depășit (nu se știe cu cât, deocamdată).
DSP a comunicat acest lucru companiei Apa Nova, care însă a contrazis analizele instituției de stat. Conform Sorinei Pintea, între Apa Nova și DSP există un protocol din 2016, care prevede că orice comunicare către mass media se face de comun acord. În cazul de față, date fiind divergențele de la analize, Apa Nova nu ar fi fost de acord să comunice că valorile de clor sunt depășite, iar DSP dorea să facă acest lucru. Astfel că a apelat la Ministerul Sănătății. Care s-a grăbit să comunice, dar fără să prezinte date.
„Am recomandat prudență, este normal ca fiecare să ia decizia sa. Populația trebuia să ia decizii în cunoștință de cauză. A fost o poluare cu amoniu, trebuia tratată într-adevăr cu mai mult clor, dar trebuia informată populația”, a susținut Sorina Pintea.
Miza: o „pisică moartă” în curtea Gabrielei Firea. Primarul a ridicat miza, la SRI și CSAT
Care este miza? Putem constatata doar efectele și situația de fapt. În plin scandal legat de Guvernul României, care nu a prezentat nici în ultima zi a lunii ianuarie bugetul de stat, atenția publică s-a mutat radical, undeva în apropierea Primăriei București, cea care gestionează contractul de concesiune cu Apanova, compania franceză de distribuție a apei. Adică în curtea primarului Gabriela Firea, care până ieri a contestat dur Guvernul, împreună cu Robert Negoiță, primarul sectorului 3, pentru că dă prea puțini bani localităților din țară. Cei doi se află și așa în dizgrația liderului PSD Liviu Dragnea.
Gabriela Firea a plusat și ea în acest meci, contribuind la isteria de moment:
„Am procedat la a scrie o scrisoare către președintele României, domnul Klaus Iohannis, președintele CSAT și către directorul general al Serviciului Român de Informații, cu rugămintea de a elucida, de a clarifica această situație controversată din București (...) Și cine a greșit sau a dezinformat populația să plătească”.
Luni, autoritățile vor avea rezultatele finale ale tuturor analizelor dispuse miercuri pe apa suspectată de supraîncărcare cu clor.