Linkuri accesibilitate

Jens Stoltenberg: Amânarea unei decizii a SUA pentru sprijinul acordat Ucrainei are deja impact


Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, speră că SUA va lua cât de curând decizia finală pentru sprijinirea Ucrainei cu ajutoare militare în valoare de încă 61 de miliarde de dolari.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, speră că SUA va lua cât de curând decizia finală pentru sprijinirea Ucrainei cu ajutoare militare în valoare de încă 61 de miliarde de dolari.

Faptul că SUA nu au luat încă o decizie finală pentru aprobarea pachetului de ajutor militar pentru Ucraina, de peste 60 de miliarde de dolari, afectează fluxul sprijinului acordat de NATO Kievului, a subliniat joi secretarul general al alianței, Jens Stoltenberg.

În conferința de presă de după întâlnirea sa cu miniștrii Apărării din NATO, de la Bruxelles, Jens Stoltenberg a spus că susținerea în continuare a Ucrainei este agreată de majoritatea politicienilor din SUA.

El a adăugat că pe asta se bazează când speră că și Camera Reprezentanților, controlată de republicani, va vota pentru acordarea unui nou pachet de ajutor militar, în valoare de peste 60 de miliarde de dolari, Ucrainei.

Până în prezent, SUA a sprijinit Ucraina cu 75 de miliarde de dolari, reprezentând ajutoare militare, financiare și umanitare, în timp ce sprijinul total la nivel de alianță este de 100 de miliarde de dolari.

„Aștept ca Congresul SUA să aprobe pentru că e o majoritate care susține sprijinirea Ucrainei, sper că această majoritate va fi reflectată într-o formă sau alta în decizie. Am avut întâlniri cu numeroși politicieni și mi-au confirmat suportul pentru Ucraina. Am avut și o declarație comună cu purtătorul de cuvânt al Camerei Reprezentanților în care am spus că Putin nu trebuie să câștige”, a declarat Jens Stoltenberg.

El a adăugat că nu poate garanta că decizia Camerei Reprezentanților va fi favorabilă aprobării pachetului de ajutor militar, dar speră că va fi astfel, „bazat pe mesaje, pe realitatea politică și pe ideea de a nu-l lăsa pe Putin să câștige.”

„Dacă Putin va câștiga, e un mesaj atât pentru el cât și pentru Xi (Xi Jinping, președintele Chinei, n.r.) că atunci când folosesc forță militară obțin ceea ce vreau. Ceea ce se întâmplă astăzi în Ucraina se poate întâmpla mâine în Taiwan”, a spus secretarul general al NATO.

El a mai menționat că faptul că SUA nu a luat încă o decizie finală afectează deja fluxul ajutorului destinat Ucrainei.

„Până la un punct asta poate fi compensat de ceilalți aliați și aliații din Europa și din Canada cresc nivelul, fac mai mult și dacă luăm în calcul tot ajutorul, militar, economic și umanitar fac acordă mai mult sprijin decât SUA, dar SUA fiind principalul aliat e vital să continuă să acorde sprijin și de aceea sper că vor lua o decizie cât mai curând posibil”, a menționat Stoltenberg.

El a adăugat că speră că SUA vor rămâne un aliat de forță al NATO, din trei motive: e în interesul securității naționale, există un sprijin bi-partizan în SUA pentru alianță; în al treilea rând, critica din SUA cu privire la NATO se referă la faptul că aliații europeni și Canada nu cheltuie destul.

Europa și Canada investesc aproape 400 de miliarde de euro în apărare

Situația s-a schimbat însă, iar aliații NATO din Europa, dar și Canada vor crește sunstanțial, inclusiv anul acesta, investițiile în apărare, a spus secretarul general al alianței nord-atlantice.

Aliații NATO din Europa vor investi în 2024 total de 380 de miliarde de euro în apărare, ceea ce va urca procentul de fonduri alocate apărării la 2% din Produsul Intern Brut din rândul țărilor europene membre ale alianței nord-atlantice.

„Până la finalul anului, investițiile aliaților și ale Canadei în apărare vor ajunge la 600 de miliarde de dolari, începând din 2014.”

Pe de altă parte, Stoltenberg a subliniat că producția de muniție în rândul țărilor aliate trebuie să se accelereze, dat fiind conflictul în desfășurare din Ucraina.

„Trebuie să ne asigurăm stocurile și să continuăm să susținem Ucraina, iar pentru asta trebuie să trecem de la ritmul lent de producție de pe timp de pace la ritmul rapid de producție cerut de conflict. Pentru asta, producătorii au nevoie de contracte semnate”, a spus secretarul general al NATO.

„Doar în ultimele luni, NATO a semnat contracte de 10 miliarde de dolari. Asta ajută Ucraina, face NATO mai puternică și asigură joburi de nivel înalt în Europa și America de Nord.”

În ultimele zile, Canada, Finlanda și Norvegia, au anunțat pachete noi de ajutor pentru Ucraina, constând în echipamente F 16 și de apărare aeriană.

De asemenea, un grup de aliați doresc să trimită 1 milion de drone către Ucraina, în timp ce 20 de aliați doresc formarea unei alianțe a minelor de adâncime, are să facă teritoriul ucrainean mai sigur.

Jens Stoltenberg a mai anunțat, tot joi, că în Polonia va fi deschis un centru de pregătire și analiză NATO, pentru forțele de luptă ucrainene.

  • 16x9 Image

    Ovidiu Cornea

    Ovidiu Cornea lucrează în presă de peste 16 ani. A activat ca reporter și redactor în presa scrisă și online din Cluj - inclusiv corespondent național. În ultimii ani a lucrat în radio. A fost invitat cu regularitate în diverse emisiuni TV, locale și regionale.

    Îi place munca de teren, dar și dezbaterea temelor cu miză comunitară, socială. Articolele sale pe teme din domeniile Educație, Mediu, Inovație, au fost premiate în 2021 la Gala Premiilor Profesioniștilor din Presă Cluj, jurizate de jurnaliști notorii la nivel național.

    Este licențiat în Jurnalism, cu master în Sociologie și Asistență Socială.

XS
SM
MD
LG