Linkuri accesibilitate

Jocurile Olimpice | Ce se va întâmpla cu Kamila Valieva, sportiva de 15 ani acuzată de dopaj


Patinatoarea Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost acuzată de dopaj la o zi după ce a câștigat aurul în proba de patinaj artistic. Ea urmează să afle pe 14 februarie dacă va putea patina la proba de marți.
Patinatoarea Kamila Valieva, în vârstă de 15 ani, a fost acuzată de dopaj la o zi după ce a câștigat aurul în proba de patinaj artistic. Ea urmează să afle pe 14 februarie dacă va putea patina la proba de marți.

Rusoaica Kamila Valieva, prima sportivă care a reușit un salt cvadruplu în competiţia olimpică și a cucerit medalia de aur pentru Rusia în proba pe echipe la patinaj artistic, a eșuat la un test de droguri efectuat în decembrie, a confirmat vineri Agenția Internațională de Testare.

Scandalul sportivei în vârstă de 15 ani amână în continuare acordarea medaliilor celor trei echipe câștigătoare la proba de patinaj artistic, aur pentru echipa Rusiei, argint pentru echipa SUA și bronz pentru echipa Japoniei.

„Decizia cu privire la rezultatele echipei ROC la proba de patinaj artistic pe echipe poate fi făcută doar după ce s-a luat o decizie finală asupra întregului caz”, a declarat un reprezentant al Agenției Internaționale de Testare (ITA).

Potrivit ITA, probele pentru test au fost recoltate în ziua de Crăciun, însă testul a fost efectuat abia în data de 8 februarie, la o zi după ce Kamila Valieva a condus echipa rusă de patinaj artistic la aur în competiția de la Beijing.

Comitetul Olimpic Rus a declarat că Valieva a „trecut în mod repetat teste antidoping”, în timp ce se afla deja la Beijing și că vor lua măsuri pentru a păstra medalia „câștigată pe bună dreptate” a sportivei de 15 ani.

Următoarea probă la care ar putea participa Kamila Valieva are loc marți, ea fiind favorită la aur.
Următoarea probă la care ar putea participa Kamila Valieva are loc marți, ea fiind favorită la aur.

Agenţia rusă antidoping a suspendat-o provizoriu pe patinatoare, marţi, după ce a primit rezultatele pozitive, dar Valieva a contestat decizia şi a obţinut ridicarea suspendării, ceea ce îi permite să participe în continuare la competiție.

Kamila Valieva „are dreptul să se antreneze şi să concureze fără restricţii, cu excepţia cazului în are Tribunalul de Arbitraj pentru Sport decide altfel”, au precizat reprezentanții Comitetului Olimpic Rus într-un comunicat.

Cazul a ajuns la Tribunalul de Arbitraj pentru Sport (TAS), o decizie fiind necesară înainte de următorul eveniment al sportivei, de marți, în care aceasta este favorită la aur.

TAS a anunțat că audierea accelerată în acest caz va avea loc la sfârșitul zilei de 13 februarie la Beijing, cu ușile închise. O comisie formată din trei judecători va avea ca obiectiv să comunice verdictul său tuturor părților în după-amiaza zilei de 14 februarie.

Decizia ar urma să vină cu mai puțin de 24 de ore înainte ca Valieva să se întoarcă pe gheață pentru a începe proba individuală, unde este marea favorită.

De asemenea, Agenției Mondiale Anti-Doping a anunțat că va investiga antrenorii, medicii și alți adulți din jurul sportivei.

Substanța depistată în testul antidoping

Conform agenției pentru medicamente a Uniunii Europene, trimetazidina, substanța depistată în testul anti-doping, este un agent metabolic care ajută la prevenirea atacurilor de angină pectorală și tratează simptomele vertijului, aceasta poate crește eficiența fluxului sanguin și poate îmbunătăți rezistența – ambele aspecte fiind esențiale pentru o performanță atletică de vârf, notează AP.

Agenția Anti-Doping din SUA precizează că trimetazidina a fost adăugată pe Lista Agenției Mondiale Anti-Doping (WADA) în 2014 – inițial ca un stimulent interzis doar în timpul competiției, însă, în 2015, a fost clasificat ca modulator metabolic fiind interzisă atât în timpul, cât și în afara competițiilor.

Reputația Rusiei la Jocurile Olimpice

Nu este prima dată când această substanță este asociată cu sportivi din Rusia, țară care rămâne sub sancțiuni la Jocurile Olimpice, ca urmare a unei investigații a Agenției Mondiale Anti-Doping din 2016 care a relevat că Ministerul Sportului conducea un program de dopaj pentru sportivii ruși.

În urma investigației, Rusia a primit o interdicție de doi ani de la Agenția Mondială Anti-Doping, dar o decizie a Curții de Arbitraj pentru Sport le-a permis sportivilor ruși care nu au fost implicați în schema de dopaj să participe la competiții globale în calitate de „concurenți neutri”.

Astfel, sportivii ruși concurează sub denumirea ROC. Aceștia nu pot purta steagul Rusiei sau orice alt simbol național pe uniformă, iar în cazul în care unul dintre ei câștigă aurul, în locul imnului național rus va cânta Concertul pentru pian nr. 1 al lui Ceaikovski.

XS
SM
MD
LG