Linkuri accesibilitate

Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.
Președintele rus Vladimir Putin și președintele belarus Alexander Lukașenko au urmărit de la Moscova exercițiile militare pe care cele două țări le-au făcut împreună.

Rusia și Belarus prelungesc exercițiile militare comune. OSCE se va întruni în sesiune extraordinară

Rusia a mobilizat între 169.000 și 190.000 de soldați în apropiere de granița cu Ucraina și efectuează exerciții în Belarus și în Marea Neagră. Oficialii SUA au declarat că o operațiune militară majoră este iminentă și că ar putea începe „în orice moment”.

14:59 15.2.2022

Secretarul general al NATO a declarat, marți, că Donețk și Luhansk sunt parte a Ucrainei, în granițele recunoscute internațional.

Jens Stoltenberg a subliniat că recunoașterea independenței lor, așa cum cere Duma de stat, ar reprezenta o încălcare a legilor internaționale, a suveranității Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.

14:08 15.2.2022

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că Rusia are încă timp să caute o soluție pașnică a tensiunilor de la granița cu Ucraina.

În conferința în care anunță detaliile reuniunii de miercuri a miniștrilor Apărării din țările NATO, acesta a spus că semnalele că Rusia ar fi dispusă să negocieze în continuare pot determina un „optimism moderat”, dar, pe de altă parte, Rusia nu a făcut pași concreți de dezamorsare a tensiunii de la granițele Ucrainei.

„Ușa NATO” rămâne deschisă, a adăugat acesta, cu referire la solicitarea Rusiei de a primi garanții că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO.


De asemenea, secretarul general al NATO a salutat disponibilitatea Franței de a conduce Grupul de luptă care va fi organizat în România. Va dura însă până ce toate detaliile vor fi definitivate, a precizat acesta. El a menționat că faptul că aceste detalii nu sunt gata nu înseamnă că NATO nu reacționează optim și a menționat în acest sens sosirea forțelor SUA pe care le-a vizitat la Mihail Kogălniceanu săptămâna trecută.

13:07 15.2.2022

Duma de Stat a Rusiei a votat o rezoluție prin care îi cere lui Vladimir Putin să recunoască „imediat” Donețk și Lugansk ca „Republici Populare” independente.

O a doua rezoluție urmează să fie trimisă ministerului de externe al Rusiei și altor structuri guvernamentale „pentru studiu și feedback”.

Viacheslav Volodin, președintele camerei inferioare, a declarat după vot că recunoașterea independenței lor „va crea premisele pentru garantarea securității și protecției locuitorilor republicilor împotriva amenințărilor externe, precum și consolidarea păcii internaționale și a stabilității regionale în conformitate cu scopurile și principiul Cartei Națiunilor Unite și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor state”.

Analiștii spun că o recunoaștere a celor două regiuni separatiste ar face inutil Acordul de la Minsk, mediat de Franța și Germania, care prevede încetarea focului între Rusia și Ucraina.

13:05 15.2.2022

A început reuniunea dintre Vladimir Putin și Olaf Scholz.

Din păcate, vom dedica o parte semnificativă a timpului nostru problemelor legate de situația din Europa și de securitate”, a spus președintele Rusiei la începutul discuției.

Încarcă mai mult

XS
SM
MD
LG