Duma de Stat a Rusiei a votat o rezoluție prin care îi cere lui Vladimir Putin să recunoască „imediat” Donețk și Lugansk ca „Republici Populare” independente.
O a doua rezoluție urmează să fie trimisă ministerului de externe al Rusiei și altor structuri guvernamentale „pentru studiu și feedback”.
Viacheslav Volodin, președintele camerei inferioare, a declarat după vot că recunoașterea independenței lor „va crea premisele pentru garantarea securității și protecției locuitorilor republicilor împotriva amenințărilor externe, precum și consolidarea păcii internaționale și a stabilității regionale în conformitate cu scopurile și principiul Cartei Națiunilor Unite și va iniția procesul de recunoaștere internațională a ambelor state”.
Analiștii spun că o recunoaștere a celor două regiuni separatiste ar face inutil Acordul de la Minsk, mediat de Franța și Germania, care prevede încetarea focului între Rusia și Ucraina.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat, marți, că Rusia are încă timp să caute o soluție pașnică a tensiunilor de la granița cu Ucraina.
În conferința în care anunță detaliile reuniunii de miercuri a miniștrilor Apărării din țările NATO, acesta a spus că semnalele că Rusia ar fi dispusă să negocieze în continuare pot determina un „optimism moderat”, dar, pe de altă parte, Rusia nu a făcut pași concreți de dezamorsare a tensiunii de la granițele Ucrainei.
„Ușa NATO” rămâne deschisă, a adăugat acesta, cu referire la solicitarea Rusiei de a primi garanții că Ucraina nu va deveni niciodată membră a NATO.
De asemenea, secretarul general al NATO a salutat disponibilitatea Franței de a conduce Grupul de luptă care va fi organizat în România. Va dura însă până ce toate detaliile vor fi definitivate, a precizat acesta. El a menționat că faptul că aceste detalii nu sunt gata nu înseamnă că NATO nu reacționează optim și a menționat în acest sens sosirea forțelor SUA pe care le-a vizitat la Mihail Kogălniceanu săptămâna trecută.
Secretarul general al NATO a declarat, marți, că Donețk și Luhansk sunt parte a Ucrainei, în granițele recunoscute internațional.
Jens Stoltenberg a subliniat că recunoașterea independenței lor, așa cum cere Duma de stat, ar reprezenta o încălcare a legilor internaționale, a suveranității Ucrainei și a acordurilor de la Minsk.
„Nu știm ce se va întâmpla în următoarele zile sau săptămâni. Nu știm dacă Rusia va invada Ucraina. Dar dacă acest lucru se va întâmpla, NATO își va adapta abordările”, a spus, marți, într-o conferință de presă online, ambasadoarea SUA la NATO, Julianne Smith.
Aceasta a fost întrebată dacă există riscul unei confruntări NATO-Rusia. Deocamdată, NATO se concentrează asupra acțiunilor de descurajare a adversarului, a spus ea, inclusiv prin aducerea mai multor forțe în țările din flancul de est.
Ea a precizat că Rusia nu a transmis încă un răspuns la scrisorile formulate de SUA și NATO în urma solicitării de către Moscova a unor garanții de securitate.