Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat, marți, în conferința de presă cu cancelarul Germaniei, Olaf Scholz, că „a aflat” despre votul din Duma de Stat cu privire la recunoașterea independenței regiunilor separatiste din estul Ucrainei. „Parlamentarii exprimă poziția poporului rus, care are compasiune față oamenii din Donbas”, a spus el, cu referire la populația de etnie rusă care trăiește aici.
Rezoluția ar fi fost votată nu doar a partidului său, Rusia Unită, ci și de parlamentari ai opoziției. „Trebuie să facem tot ce putem pentru cei din Donbas, dar primul pas e să valorificăm oportunitățile din cadrul Acordului de la Minsk”, a adăugat Vladimir Putin.
Convorbire Blinken-Lavrov
Secretarul de stat al SUA , Antony Blinken, a vorbit la telefon cu ministrul rus de externe Serghei Lavrov, marți dimineață, potrivit unui înalt oficial al Departamentului de Stat, citat de CNN.
Conversația are loc pe fondul anunțului făcut de Moscova că și-ar retrage o parte din trupele de la granița cu Ucraina. Dar oficialii americani spun că vor crede asta doar când vor vedea dovezi.
„Ceea ce este important este că încercăm să verificăm [informațiile] pentru că am mai văzut alte situații în trecut în care Rusia a pretins că se detensionează și, de fapt, faptele de pe teren nu au dovedit că este adevărat”, a declarat ambasadorul SUA, Julianne Smith, reprezentant permanent al SUA la NATO.
Până în această dimineață, SUA încă nu au primit un răspuns scris de la Rusia cu privire la Ucraina, după ce SUA și NATO au dat Rusiei un răspuns scris în urmă cu aproape trei săptămâni.
Putin se simte amenințat de operațiunile Occidentului de descurajare a Rusiei
Președintele rus Vladimir Putin a numit descurajarea occidentală a Rusiei o „amenințare directă și imediată”, spunând încă o dată că Statele Unite și Organizația Tratatului Atlanticului de Nord nu au satisfăcut preocupările de securitate ale Rusiei.
Vorbind la o conferință de presă cu cancelarul german Olaf Scholz, Putin a declarat: „Considerăm descurajarea Rusiei prin forță ca pe o amenințare directă și imediată la adresa securității naționale, pe care acordurile legale ale proiectelor de proiecte prezentate de noi sunt menite să o elimine”.
Atac cibernetic în Ucraina
Sunt vizate serviciile a două bănci, PrivatBank și OshadBank, și pagina ministerului ucrainean al Apărării, transmite BBC.
Responsabilă de atacul cibernetic ar fi Rusia, spune Centrul ucrainean pentru securitate cibernetică.
Ucraina a mai fost ținta unui astfel de atac pe 14 ianuarie.