Linkuri accesibilitate

Joe Biden despre asaltul de la Capitoliu: o insurecție armată menită să răstoarne rezultatul alegerilor


Președintele SUA, Joe Biden, despre asaltul de la Capitoliu
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:22 0:00

Președintele Joe Biden a participat, joi, la evenimente de marcare a evenimentelor din 6 ianuarie 2021, pe care le-a descris drept un atac asupra democrației americane.

SUA marchează un an de la asaltul asupra Capitoliului. Președintele Joe Biden și vicepreședintele Kamala Harris au avut discursuri pe acest subiect, iar la Capitol Hill au fost planificate evenimente pentru a comemora ziua, inclusiv o rugăciune cu membrii Camerei și Senatului.

În declarațiile prin care a marcat un an de la insurecția de la Capitoliu, în urma căreia cinci persoane au murit și alte câteva sute au fost rănite, Joe Biden a spus că a urmărit „minciunile” răspândite de fostul președinte și lipsa oricărui demers din partea acestuia pentru a opri atacul care s-a desfășurat sub ochii întregii lumi.

„Am văzut cu ochii noștri revoltați asaltul asupra acestor săli, ridicând literalmente spânzurătoare pentru a-l spânzura pe vicepreședintele Statelor Unite ale Americii. Ce nu am văzut? Nu am văzut un președinte, care tocmai adunase mulțimea pentru a ataca [Capitoliul], cum stătea în sufrageria sa privată de lângă biroul Oval de la Casa Albă, uitându-se la televizor fără să facă nimic ore întregi, în timp ce poliția era agresată, erau puse vieți în pericol și capitala națiunii aflată sub asediu”, a spus Biden.

„Acesta nu era un grup de turiști. Aceasta a fost o insurecție armată. Ei nu căutau să susțină voința poporului. Căutau să nege voința oamenilor”, a continuat președintele referindu-se la o remarcă a reprezentantului republican Andrew Clyde, care a susținut despre manifestanți că s-ar fi aflat într-o „vizită turistică normală”.

Toți americanii au văzut evenimentele din acea zi: o mulțime care a spart geamuri, a atacat ofițerii și a încălcat Capitoliul, a spus Biden.

Americanii - a spus el - trebuie să înfrunte adevărul despre revolta de la Capitoliu din 6 ianuarie 2021 pentru a putea merge mai departe.

„Nu este vorba de a fi blocat în trecut. Este vorba de faptul că trebuie să te asiguri că trecutul nu este îngropat. Este singura cale de urmat. Așa fac națiunile mari. Ele nu îngroapă adevărul. Se confruntă cu el”, a spus președintele SUA.

Biden a spus că Trump - căruia nu i-a rostit, însă, numele - a conceput și a răspândit minciuni „pentru profit și putere” și a descris cum un „fost președinte” stătea în „sala de mese privată de lângă Biroul Oval de la Casa Albă, urmărind totul la televizor și nefăcând nimic ore întregi, în timp ce poliția era atacată, mai multe vieți puse în pericol, iar Capitoliul națiunii sub asediu. "

„Iată adevărul: un fost președinte al Statelor Unite ale Americii a creat și răspândit o rețea de minciuni despre alegerile din 2020. A făcut acest lucru pentru că prețuiește puterea mai mult decât respectarea principiilor. Pentru că își vede interesul ca fiind mai important decât interesul țării sale. Și pentru că ego-ul lui contează mai mult pentru el decât democrația noastră sau Constituția noastră. Nu poate accepta că a pierdut, deși asta este ceea ce 93 de senatori ai Statelor Unite, propriul său procuror general, propriul său vicepreședinte, guvernatori și stat au recunoscut. Oficialii din fiecare stat au spus cu toții că a pierdut”, a spus Biden.

Joe Biden, la evenimentele dedicate comemorării asaltului asupra Capitoliului.
Joe Biden, la evenimentele dedicate comemorării asaltului asupra Capitoliului.

„Așa ați făcut 81 de milioane dintre voi când ați votat pentru o nouă cale de urmat. El a făcut ceea ce niciun președinte din istoria Americii, din istoria acestei țări, nu a făcut vreodată: a refuzat să accepte rezultatele alegerilor și voința poporului american”, a spus Biden, care și-a susținut discursul chiar în Capitoliu, spațiu destinat discursurilor despre starea națiunii.

Biden spune că un atac precum cel din 6 ianuarie, când „democrația a fost atacată, pur și simplu atacată”, nu trebuie să se mai repete niciodată.

„Pentru prima dată în istoria noastră, un președinte nu doar pierduse alegerile, ci a încercat să împiedice transferul pașnic al puterii în timp ce o mulțime violentă a pătruns în Capitoliu. Dar ei au eșuat. Au eșuat. Și în această zi de amintire, noi trebuie să ne asigurăm că un astfel de atac nu se va mai întâmpla niciodată, niciodată.”

El a lăudat forțele de ordine care au salvat „statul de drept”. „Democrația noastră a rezistat. Noi, oamenii, am îndurat. Noi, oamenii, am biruit", a spus Biden.

De ce nu menționează numele lui Trump, legat de insurecția de la Capitoliu

Deși Joe Biden s-a referit cu insistență la acțiunile fostului președinte Donald Trump din 6 ianuarie 2021 și din zilele care au precedat insurecția de la Capitoliul SUA, nu i-a rostit niciodată numele. S-a referit de fiecare dată la „fostul președinte”, dar nu a spus „Trump”.

Deși Biden nu a menționat numele lui Trump, Biden a făcut referire la „fostul președinte” de 16 ori în discursul său, inclusiv în replici în care îl acuză că „a pierdut”, „a eșuat” și a „mințit”.

De asemenea, a detaliat cu precizie acțiunile lui Trump din timpul insurecției, dar nu i-a rostit numele.

Președintele Biden a explicat și de ce nu a invocat numele lui Trump legat de atacul asupra Capitoliului.

„Nu este vorba despre mine, nu este vorba dacă eu sunt președinte sau ea [Kamala Harris] este vicepreședinte. Este vorba despre sistem și despre cineva care decide să se pună deasupra tuturor. Nu am vrut să o transform într-o bătălie politică contemporană între mine și fostul președinte. Este mult dincolo de asta.”

Biden: Te vindeci când „recunoști dimensiunea rănii”

Președintele Biden a vorbit reporterilor după discursul său care a marcat un an de la insurecția din Capitoliu din 6 ianuarie 2021 despre vindecare și recunoașterea durerii.

„Vindecarea începe atunci când recunoști dimensiunea rănii. (...) Trebuie să o înfrunți. Asta fac națiunile mari. Ele se confruntă cu adevărul și merg mai departe”, a spus el despre asaltul de la Capitoliu, un atentat asupra democrației dat de susținătorii fostului președinte, care au atacat Capitoliul mobilizați de acuzațiile nedovedite ale Trump, potrivit cărora alegerile ar fi fost fraudate.

Cele „trei mari minciuni” ale lui Trump

Biden a spus că fostul președinte Donald Trump încearcă să rescrie istoria susținând prima „mare minciună”: că insurecția a avut loc de fapt în ziua alegerilor.

„Alegerile din 2020 au fost cea mai mare demonstrație de democrație din istoria acestei țări. La acele alegere au votat mai mulți decât s-a votat vreodată în toată istoria Americii. Peste 150 de milioane de americani au mers la urne și au votat în acea zi – într-un an de pandemie, unii expunându-se unui risc mare pentru viața lor. Ar trebui să fie aplaudați, nu atacați", a spus Biden.

„Fostul președinte și susținătorii au decis că singura modalitate prin care să câștige este să suprime votul și să ne submineze alegerile. Este greșit. Este nedemocratic. Și, sincer, nu este american”, a spus Biden.

Susținători ai lui Donald Trump, în Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021
Susținători ai lui Donald Trump, în Capitoliu, pe 6 ianuarie 2021

Biden a spus că a doua „mare minciună” spusă de fostul președinte și aliații săi este că nu se poate avea încredere în rezultatele alegerilor din 2020.

„Să vorbim clar despre ceea ce s-a întâmplat în 2020. Chiar înainte de votul din primul scrutin, fostul președinte a semănat preventiv îndoieli cu privire la rezultatele alegerilor. Și-a construit minciuna de-a lungul mai multor luni fără să se bazeze pe vreo dovadă. El a căutat doar o scuză, un pretext, pentru a acoperi adevărul”, a spus Biden.

„Nu este doar un fost președinte. Este un fost președinte învins, învins cu o marjă de peste 7 milioane de voturi ale voastre. Alegeri complete, libere și corecte. Pur și simplu nu există dovezi că rezultatele alegerilor au fost incorecte", a continuat el.

Biden a spus că a treia „mare minciună” a lui Trump și a susținătorilor săi este că atacatorii de la Capitoliu sunt patrioți.

„Așa v-ați gândit și voi când v-ați uitat la gloata care jefuia Capitoliul, distrugea proprietăți, își facea nevoile pe holuri și vânând membri ai Congresului, că sunt patrioți? Nu, în opinia mea. Pentru mine, adevărații patrioți au fost cele peste 150 de milioane de americani care și-au exprimat în mod pașnic votul la urne”, a spus el.

Biden: „Trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi”

Biden a spus că poporul și parlamentarii americani trebuie să decidă ce fel de națiune vor fi.

„În acest moment, trebuie să decidem ce fel de națiune vom fi. Vom fi o națiune care acceptă violența politică ca normă? O să fim o națiune în care vom permite oficialilor să răstoarne legalitatea și voința exprimată a poporului? Vom fi o națiune care nu trăiește în lumina adevărului, ci în umbra minciunii? Nu ne putem permite să fim acest tip de națiune. Calea de urmat este să recunoaștem adevărul, să trăim prin el”, a spus Biden.

Criticându-i pe republicani pentru că îl susțin pe fostul președinte Trump în vehicularea unor afirmații fără temei despre frauda electorală, el a spus:

„Unii bărbați și femei curajoși din Partidul Republican se opun, încercând să susțină principiul acelui partid. Prea mulți, însă, transformă acel partid în altceva. Se pare că nu mai doresc să fie partidul lui Lincoln, Eisenhower, Reagan, Bush. Oricare ar fi celelalte dezacorduri ale mele cu republicanii pentru a sprijini statul de drept și nu domnia unui singur om, voi căuta întotdeauna să lucrez împreună cu ei. Pentru a găsi soluții comune acolo unde este posibil, pentru că avem o credință comună în democrație, atunci orice este posibil. Orice."

„Suntem într-o luptă pentru sufletul Americii”

Președintele Biden și-a încheiat discursul de marcare a unui an de la atacul Capitoliului într-o notă plină de speranță, spunând că 6 ianuarie „nu marchează sfârșitul democrației, ci începutul unei renașteri a libertății și a fair-play-ului”.

„Nu vă înșelați: durerea și cicatricile din acea zi sunt profunde”, a spus președintele, adăugând: „Suntem într-o luptă pentru sufletul Americii. O bătălie pe care, prin harul lui Dumnezeu, cu bunătatea și harul și măreția acestei națiuni, o vom câștiga”.

„Știu cât de dificilă este democrația, care sunt amenințările cu care se confruntă America. Știu, de asemenea, că zilele noastre cele mai întunecate pot duce la lumină și speranță”, a continuat Biden.

„Acum, haideți să facem un pas, să scriem următorul capitol din istoria Americii, căci 6 ianuarie nu marchează sfârșitul democrației, ci începutul unei renașteri a libertății și a fair-play-ului (...). Voi apăra această națiune, nu voi permite nimănui să înfigă un pumnal în gâtul democrației. Ne vom asigura că voința poporului este auzită, ca votul să prevaleze, nu violența, și că puterea va fi întotdeauna transferată pașnic”, a continuat președintele.

„Cred că puterea președinției și scopul ei este de a uni această națiune, nu de a o dezbina. Să ne ridice, nu să ne despartă. Este vorba despre noi, nu despre mine. Adânc în inima Americii arde o flacără încă de acum aproape 250 de ani, a libertăţii, libertăţii şi egalităţii”, a concluzionat Biden.​

***

Mai mulți protestatari, susținători de-ai fostului președinte Donald Trump, au luat cu asalt Capitoliul pe 6 ianuarie 2021 în timpul unei sesiuni comune a Congresului, care urma să certifice victoria în alegerile prezidențiale a lui Joe Biden.

Evenimentul a fost precedat de o serie de ieșiri publice ale lui Donald Trump și ale susținătorilor acestuia, conform căruia alegerile prezidențiale din 2020 ar fi fost fraudate.

În dimineața dinaintea revoltei, Trump și-a încurajat susținătorii să „lupte din răsputeri” pentru „a lua țara înapoi”.

Asaltul de la Capitoliu s-a soldat cu moartea a cinci persoane, printre care un ofițer de Poliție, și rănirea altor câteva zeci. Sute de protestatari au fost arestați după eveniment.

Pe 13 ianuarie, Camera Reprezentanților a declanșat procedura de inculpare a lui Donald Trump pentru instigare la insurecție. Procesul fostului președinte a început pe 9 februarie. În timpul procedurii, apărătorii lui Trump au numit demersul „un act neconstituțional de răzbunare politică”.

Pe 13 februarie, Senatul l-a achitat pe Trump, în urma unui vot politic.

Șapte senatori republicani, o premieră pentru formațiunea ce pare acaparată de Donald Trump, au votat împotriva fostului președinte.

Procedura judiciară privind asaltul de la Capitoliu nu s-a încheiat.

Mai mulți apropiați de-ai lui Donald Trump sunt vizați de anchetă. Steve Bannon, fostul său consilier, a fost inculpat în noiembrie pentru sfidarea Congresului după ce a refuzat să depună mărturie despre evenimentele din ianuarie.

La mijlocul lunii decembrie, Camera Reprezentanților din SUA a votat recomandarea inculpării lui Mark Meadows, fostul șef de personal de la Casa Albă, după ce acesta a refuzat să coopereze cu comisia responsabilă pentru investigarea asaltului din 6 ianuarie de la Capitoliu.

Peste 140 de protestatari de atunci sunt judecați în prezent. Alții au fost condamnați deja, primind pedepse cu executare.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG