Linkuri accesibilitate

Joe Biden l-a numit „ticălos nebun” pe Putin și l-a criticat pe Trump pentru comparația cu Navalnîi


Președintele SUA, Joe Biden, vorbea despre schimbările climatice atunci când a făcut referire la președintele rus Vladimir Putin.
Președintele SUA, Joe Biden, vorbea despre schimbările climatice atunci când a făcut referire la președintele rus Vladimir Putin.

Joe Biden a folosit miercuri o expresie extremă de dură la adresa președintelui rus Vladimir Putin. Președintele american participa la un eveniment de campanie în San Francisco din statul California. De asemenea, Biden l-a luat la țintă pe Donald Trump, care s-a comparat cu Alexei Navalnîi.

„Ameninţarea existenţială este reprezentată de schimbările climatice. Mai este şi ticălosul ăla nebun de Putin, mai sunt şi alţii, şi trebuie să ne facem mereu griji cu privire la războiul nuclear, dar ameninţarea existenţială pentru omenire sunt schimbările climatice”, a declarat preşedintele american Joe Biden, într-un scurt discurs la care a participat un mic grup de jurnalişti.

Expresia exactă în limba engleză folosită de Joe Biden a inclus abrevierea „SOB”, o prescurtare de la „son of a bitch”, o insultă care poate fi tradusă „fiu de cățea”, dar poate avea și sensuri precum „ticălos” sau „nenorocit”.

Kremlinul a reacționat joi dimineață la remarca președintelui american, despre care a spus că nu poate să-l afecteze pe Vladimir Putin.

Înjurătura „nu le face cinste celor care utilizează un astfel de vocabular” și a fost o încercare nereuşită a preşedintelui Biden de a părea „un cowboy de la Hollywood”, a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

Preşedintele american îl numise deja în trecut pe omologul său rus „măcelar” şi „criminal de război”.

Vineri, el a promis că va anunţa sancţiuni „majore” împotriva Rusiei ca răspuns la moartea lui Alexei Navalnîi și a doi ani de la startul invaziei pe scară largă împotriva Ucrainei.

De asemenea, în fața donatorilor democrați, Joe Biden a spus că a fost uimit de recentele comentarii făcute de fostul preşedinte Donald Trump, care va fi, cel mai probabil, adversarul său la alegerile prezidențiale din noiembrie.

Democratul în vârstă de 81 de ani candidează în cursa internă pentru un al doilea mandat și este văzut ca fiind favoritul Partidului Democrat.

Într-un interviu pentru Fox News, Donald Trump a comparat problemele sale juridice cu persecuția opozantului rus Alexei Navalnîi, care a murit în închisoare săptămâna trecută.

În replică, Joe Biden a criticat comparațiile de persecuție politică ale lui Donald Trump.

„Dacă aş fi spus aşa ceva în faţa voastră acum 10 sau 15 ani, aţi fi crezut cu toţii că ar trebui să fiu internat cu forţa”, a declarat Joe Biden.

Știre scrisă cu sprijinul relatărilor RFE/RL, Reuters și News.ro.
  • 16x9 Image

    George Costiță

    A intrat ca Senior Correspondent în echipa Europei Libere în ianuarie 2022, după zece ani în care a scris despre cele mai importante evenimente interne și externe ale zilei în două redacții de televiziune din București și a colaborat cu o platformă de investigații. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din Iași și a câștigat experiență încă din anii studenției, colaborând cu revistele locale.

XS
SM
MD
LG