Președintele Statelor Unite nu a oferit detalii cu privire la noul pachet de sancțiuni, marți, în timp ce vorbea cu jurnaliștii înaintea unei călătorii în California.
Însă, consilierul pentru securitate naţională al Casei Albe, Jake Sullivan, a menționat ulterior că cele mai recente sancţiuni împotriva Rusiei vor viza elemente precum bazele de apărare şi industriale ale ţării, alături de surse de venit pentru economie.
Pachetul va „trage Rusia la răspundere pentru ceea ce i s-a întâmplat lui Navalnîi” şi pentru acţiunile Moscovei pe parcursul războiului din Ucraina, a declarat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby.
Un oficial american de rang înalt a declarat că un pachet de sancţiuni fusese deja planificat pentru a marca cei doi ani de război, dar Washingtonul va reconfigura acum măsurile şi le va completa cu unele noi ca răspuns la moartea lui Navalnîi.
Subsecretarul Trezoreriei pentru terorism şi informaţii financiare, Brian Nelson, va discuta despre sancţiunile legate de moartea lui Navalnîi în timpul călătoriei pe care o va face în Europa în această săptămână, au declarat două surse care sunt la curent cu acest subiect.
Nelson, care se va afla în Germania, Belgia şi Franţa, discută, de asemenea, despre autoritatea Washingtonului de a-i viza pe cei care finanţează eforturile de producţie de război ale Rusiei, chiar dacă aceştia se află în ţări terţe, a declarat Trezoreria.
Trezoreria a precizat într-un comunicat că SUA „îi urmăresc asiduu pe cei care încearcă să se sustragă sancţiunilor”.
Statele Unite au emis deja o serie de sancţiuni după invazia Rusiei în Ucraina la 24 februarie 2022, inclusiv împotriva liderului rus Vladimir Putin, a unor oficiali şi a unor bănci.
Washingtonul a impus anterior sancţiuni în legătură cu otrăvirea şi încarcerarea lui Navalnîi în 2020, vizând persoane legate de Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) şi alţi oficiali.
Alexei Navalnîi, cel mai înverşunat critic intern al lui Putin, a murit brusc vineri după o plimbare în colonia penală „Lupul polar”, situată dincolo de Cercul Arctic, unde îşi ispăşea o pedeapsă de 30 de ani închisoare, potrivit serviciul penitenciar rus.
Purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională, John Kirby, a declarat că Statele Unite fac presiuni asupra Rusiei pentru „transparenţă totală” cu privire la modul în care Navalnîi a murit vinerea trecută.
„Oricare ar fi povestea pe care guvernul rus decide să o spună lumii, este clar că preşedintele Putin şi guvernul său sunt responsabili pentru moartea lui Navalnîi”, a spus Kirby.
Ambasada SUA la Moscova a încercat să afle mai multe informaţii despre moartea lui Navalnîi, dar „este dificil să ajungi la un punct în care să poţi avea încredere în ceea ce ar spune ruşii despre moartea sa”, a completat purtătorul de cuvânt al Casei Albe pentru securitate naţională.