Linkuri accesibilitate

Joe Biden, la ONU: Trăim un deceniu decisiv. Trebuie să lucrăm împreună mai mult ca niciodată


Președintele SUA, Joe Biden, vorbește în fața celei de a 76-a Sensiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite - 21 septembrie 2021
Președintele SUA, Joe Biden, vorbește în fața celei de a 76-a Sensiuni a Adunării Generale a Națiunilor Unite - 21 septembrie 2021

În primul său discurs adresat Organizației Națiunilor Unite, președintele SUA Joe Biden a pledat pentru cooperarea cu aliații într-un „deceniu decisiv pentru lumea noastră”.

Garanțiile sale de cooperare au fost făcute pe fondul disputei franco-americane generată de anunţul unei alianţe indo-pacifice între Statele Unite, Marea Britanie şi Australia.

De altfel, miniştrii de externe ai statelor membre ale UE, care s-au întâlnit la New York în marja sesiunii Adunării Generale anuale a ONU, „şi-au exprimat în mod clar solidaritatea faţă de Franţa”, precum şi „sprijinul clar”, a declarat presei şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell, care a condus discuţiile.

Prin vocea președintelui Joe Biden, care a susținut marți un discurs în fața Adunării Generale a ONU, SUA își dublează angajamentul de finanțare a schimbărilor climatice până în 2024.

Reafirmându-și sprijinul pentru democrație și diplomație, Biden a spus: „Trebuie să lucrăm împreună mai mult ca niciodată”.

Cea de-a 76-a Adunare Generală, care se desfășoară la New York, are loc pe pe fondul unei crize climatice și a unei pandemii care pun în pericol oameni și teritorii, deopotrivă.

Creșterea finanțărilor și preluarea conducerii

Biden a pus accent în discursul său pe cooperarea pe aceste fronturi.

„Fie că alegem să luptăm pentru viitorul nostru comun sau nu, aceasta va avea consecințe pentru generațiile viitoare. Pur și simplu, ne aflăm, în opinia mea, într-un moment de cumpănă al istoriei omenirii”, a spus Biden, citat de BBC.

Președintele SUA a promis să crească finanțările climatice pentru țările în curs de dezvoltare la 11,4 miliarde de dolari până în 2024, ceea ce înseamnă că SUA vor oferi puțin peste jumătate din angajamentul Uniunii Europene.

Țările bogate s-au angajat să ofere 100 de miliarde de dolari pe an până în 2020 pentru a ajuta națiunile mai sărace să facă față schimbărilor climatice, dar acest lucru nu a fost încă realizat.

Biden a subliniat marți că SUA „nu caută un nou război rece sau o lume divizată” pe fondul tensiunilor în curs între SUA și China.

De asemenea, el a spus că SUA sunt „gata să colaboreze cu orice națiune care intensifică și urmărește rezolvarea pașnică a provocărilor comune, chiar dacă avem dezacorduri intense în alte domenii".

Cât privește retragerea SUA din Afganistan, criticată atât în țară cât și în străinătate, Biden a menționat că „puterea militară trebuie să fie ultima noastră soluție”.

Liderii mondiali care nu l-au agreat pe fostul președinte Donald Trump, sperau la o Americă mai stabilă și mai fiabilă sub conducerea succesorului său, dar ultimele sale decizii de politică externă au adus neliniște în rândul aliaților.

Lipsa de coordonare a SUA în timpul ieșirii din Afganistan după două decenii de război a înrăutățit relația cu aliații și a complicat exponențial operațiunile de evacuare din țara preluată de talibani.

Misiunea NATO la momentul retragerii cuprindea trupe din 36 de țări, dintre care trei sferturi nu erau ale SUA.

Săptămâna trecută a fost încheiat un acord trilateral SUA-Marea-Australia, pentru a furniza Australiei submarine cu propulsie nucleară, ceea ce i-a înfuriat pe francezi, care aveau propriul lor contract de cinci ani pentru a construi submarine convenționale pentru australieni.

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a descris acordul drept „o lovitură pe la spate”, iar diplomații francezi de top din ambele țări au fost revocați.

Administrația Biden a fost, de asemenea, criticată și pentru presupusa acaparare de către SUA a vaccinurilor Covid-19 și pentru restricțiile de călătorie impuse.

De la război implacabil, la diplomație implacabilă

Numind momentul actual un „punct de inflexiune în istorie”, Joe Biden a prezentat o agendă internațională ambițioasă.

El a promis că SUA vor colabora cu toată lumea pentru a pune capăt pandemiei Covid-19, pentru a aborda schimbările climatice, pentru a apăra drepturile omului, pentru a consolida sistemul internațional și pentru a reduce inegalitatea veniturilor.

Joe Biden a atras atenția că toate aceste provocări nu pot fi rezolvate prin „forța armelor” și că e momentul să se treacă de la un „război implacabil” la „diplomație implacabilă”.

Președintele Biden a spus că nu dorește un nou Război Rece sau o lume împărțită în „blocuri rigide”, sugestie voalată către China.

La sfârșitul primului său discurs, Biden a promis că SUA vor prelua responsabilitatea rezolvării tuturor marilor provocări ale momentului.

„Vom conduce toate marile provocări ale timpului nostru, de la Covid la climă, demnitatea umană și drepturile omului, dar nu o vom face singuri", a spus el. Și a încheiat: „Vom conduce, dar cu aliații noștri, cu toți cei care cred la fel ca noi".

Acest angajament va fi testat pe măsură ce SUA continuă să construiască alianțe diplomatice concepute pentru a împiedica expansiunea chineză.

  • 16x9 Image

    Dora Vulcan

    Dora Vulcan este Senior Correspondent și s-a alăturat echipei Europa Liberă în ianuarie 2020. A intrat în presă în 1992 ca reporter de politică internă la România liberă. A devenit apoi jurnalist de investigații specializat în Justiție, preocupat de ingerința politicului în anchetele penale. În paralel, Dora a fost și stringer BBC. A scris la Revista „22” despre plagiatele din mediul universitar, a acoperit domeniul politic la Reporter Global (partener The Economist în România) și a fost editor coordonator la departamentul Social al agenției Mediafax. A fost consultant pentru filmul „De ce eu?”, despre moartea suspectă a procurorului Cristian Panait, o tragedie cu implicații politice care a marcat anii 2000.  

XS
SM
MD
LG