Linkuri accesibilitate

Justițiarul bulgar care vânează și umilește migranți. Autoritățile se fac că nu îl văd


Dinko Valev, proprietarul unui depozit pentru camioane și autobuze, pozează pe unul dintre vehicule sale militare vechi în orașul Yambol, la aproximativ 240 de kilometri de Sofia.
Dinko Valev, proprietarul unui depozit pentru camioane și autobuze, pozează pe unul dintre vehicule sale militare vechi în orașul Yambol, la aproximativ 240 de kilometri de Sofia.

Un bărbat corpolent, chel, într-o vestă reflectorizantă, etalează o pușcă în timp ce un grup de bărbați stau întinși cu fața în jos la pământ. Îi înjură și le spune să nu mai vină în Bulgaria.

Înregistrarea făcută în luna noiembrie a fost distribuită masiv pe rețelele de socializare și paginile de internet din Bulgaria. Bărbatul, Dinko Valev, este un luptător semiprofesionist și celebru „vânător” de migranți din Yambol, un oraș aflat la doar 50 de kilometri de granița Bulgariei cu Turcia.

Valev a devenit cunoscut în 2016, când au apărut relatări atât în Bulgaria, cât și în străinătate despre patrulele sale: grupuri care circulau cu ATV-uri pentru a prinde migranți. Într-unul dintre cele mai cunoscute videoclipuri ale sale, Valev, acum în vârstă de 30 de ani, a fost văzut insultând un grup de bărbați sirieni întinși la pământ. Bărbații, a spus Valev, veniseră în țara sa pentru a ucide bulgarii „ca pe niște câini”.

La câteva ore după ce a fost lansat cel mai recent videoclip al lui Valev, Ministerul de Interne al Bulgariei a transmis că „ofițerii de poliție de frontieră din Elhovo (un oraș din provincia Yambol) au reținut 20 de imigranți ilegali”. Comunicatul nu face vreo referire la Valev sau la rolul său în reținerea migranților, un detaliu care a ridicat încă o dată întrebări cu privire la sprijinul oficial bulgar pentru grupurile de justițiari anti-migranți apărute în Bulgaria în ultimii ani.

În ultimul deceniu, mii de migranți, mulți dintre ei din Turcia și din Siria devastată de război, au sosit în Bulgaria, folosind-o adesea ca punct de acces către țările mai bogate și, de multe ori, mai primitoare din Uniunea Europeană. Sentimentele negative față de migranți au crescut odată cu fluxul de peste graniță de la mijlocul anilor 2010. În 2019, un sondaj Gallup arăta că Bulgaria era una dintre țările cel mai puțin prietenoase față de migranți.

„De data asta i-am găsit fără să încerc măcar”, spune Valev în cel mai recent videoclip al său, înainte de a întoarce camera către grupul de bărbați întinși cu fața în jos la pământ.

Dinko Valev claimed to be making a "citizen's arrest."
Dinko Valev claimed to be making a "citizen's arrest."

Într-o declarației pentru Europa Liberă Bulgaria, Valev spune că migranții pe care i-a reținut erau 20 de persoane din Afganistan, pe care le-a văzut întâmplător. În noiembrie, temându-se de un aflux de migranți din cauza crizei din Afganistan, Bulgaria a mobilizat 350 de militari la granițele sale cu Turcia și Grecia.

„Scoți pușca din portbagaj și le spui: ’Opriți, opriți-vă, opriți-vă!’ și se opresc”, spune Valev. „Doi au trecut drumul. I-am văzut, am strigat. Am luat pușca. Am coborât pe o potecă și s-au oprit. S-au oprit. Nu i-am lovit și nu i-am hărțuit".

Potrivit lui Valev, care folosește în mare parte Facebook pentru a-și distribui videoclipurile, el a sunat apoi la numărul național de urgență, i-a forțat pe bărbați să se întindă și a rămas acolo până la sosirea poliției. Tot ce a făcut, a spus el, a fost „un arest cetățenesc”.

Ce au voie să facă justițiarii?

Valev și asociații săi formează doar unul dintre multele grupuri de justițiari sau grupuri paramilitare apărute în ultimii ani în Bulgaria, pentru a o „apăra” în fața valului de migranți. Alimentate de teorii conspiraționiste despre o „invazie islamică” și un amestec virulent de ideologii pro-ruse și de extremă dreapta, grupuri precum Uniunea Militară Vasil Levski și Mișcarea Națională Bulgară Shipka operează la granița de 269 de kilometri a Bulgariei cu Turcia. O mare parte a acestei frontiere este acum fortificată cu un gard de sârmă ghimpată.

„Justițiarii" poartă adesea uniforme militare și se întâlnesc pentru exerciții iar unii dintre ei își „documentează" activitățile pe platformele de socializare.

Membrii Uniunii Militare Vasil Levski și ai Mișcării Naționale Shipka au început să patruleze la graniță în 2016.
Membrii Uniunii Militare Vasil Levski și ai Mișcării Naționale Shipka au început să patruleze la graniță în 2016.

În trecut, autoritățile bulgare au fost acuzate de grupurile de apărare a drepturilor omului că îi încurajează pe justițiari.

În 2016, premierul de atunci, Boiko Borisov, care a condus țara timp de un deceniu, spunea că „orice ajutor pentru poliție, pentru poliția de frontieră și pentru stat este binevenit. Le-am mulțumit [justițiarilor]...[și ] l-am trimis pe directorul Poliției de frontieră să se întâlnească cu ei pentru a-și putea coordona informațiile”, spunea acesta. După critici pe scară largă, Borisov a dat înapoi și a spus că „cetățenii nu ar trebui să-și depășească drepturile”.

Dacă nu îi încurajează direct pe justițiari, autoritățile bulgare au fost deseori acuzate că ignoră acțiunile acestora. Deși Valev a fost arestat de poliție de mai multe ori, de două ori pentru că a bătut pe cineva și o dată pentru că a încercat să transporte o placă memorială peste granița dintre Bulgaria și Macedonia de Nord, el nu a fost niciodată acuzat oficial.

După cel mai recent videoclip al său, o declarație de pe site-ul Ministerului de Interne nu a menționat rolul acestuia în prinderea migranților. „O echipă de poliție de frontieră a identificat 20 de străini, bărbați. Aceștia nu aveau acte de identitate, pretinzând că sunt din Afganistan. Imigranții ilegali au fost reținuți la secția de poliție Elhovo", se arată în comunicat.

Biroul de presă al Poliției de frontieră a confirmat pentru RFE/RL că bărbații au fost reținuți în zona Elhovo, dar insistă că autoritățile nu văzuseră videoclipul postat de Valev apărut pe rețelele de socializare. Abia după ce RFE/RL a trimis Poliției de frontieră și videoclipul, reprezentanții instituției au recunoscut că Valev se afla la fața locului.

Încalcă „vânătorii” de migranți legea?

Indiferent dacă autoritățile bulgare colaborează sau nu cu Valev, legalitatea acțiunilor vânătorilor de migranți a fost pusă sub semnul întrebării.

Potrivit avocatului Greta Ganeva din Sofia, „oricine poate face o arestare cetățenească pentru a preveni o încălcare a legii”, dar nu poate folosi o armă. „Întrebările sunt: cum a aflat acest bărbat că cei de pe drum sunt străini [și] de unde a știut că ar fi încălcat legea? Acest lucru se poate întâmpla numai după verificarea documentelor, iar el nu are dreptul să le verifice”, spune Ganeva.

Migranții din Malko Tarnovo stau la pământ în timpul unei operațiuni speciale a poliției la granița bulgaro-turcă pe 24 septembrie.
Migranții din Malko Tarnovo stau la pământ în timpul unei operațiuni speciale a poliției la granița bulgaro-turcă pe 24 septembrie.

Nu este clar nici ce tip de armă poartă Valev. El a declarat la RFE/RL că pușca lui ar fi înregistrată și că are permis de port-armă pentru că are o „companie mare” și transportă adesea sume importante de bani. „Nu folosesc întotdeauna companii specializate pentru transportul banilor. Poliția m-a verificat. Totul este în regulă cu arma mea", a spus el.

Dar, în același interviu acordat RFE/RL, Valev a spus și că ar purta, de fapt, o pușcă cu aer comprimat. Pentru avocatul Ganeva Ganeva aceasta este o distincție importantă. „Armele de vânătoare pot fi purtate, dar există anumite cerințe”, a spus ea. „Trebuie să fie într-un toc și cu dispozitiv de blocare”. Puștile cu aer comprimat sunt într-o categorie diferită și nu există restricții similare pentru purtarea lor, a adăugat aceasta.

Potrivit unui răspuns scris către RFE/RL de la Ministerul de Interne al Bulgariei, „în videoclipul publicat pe rețelele de socializare, Valev are o pușcă cu aer comprimat înregistrată legal, după cum au constatat ofițerii sosiți la fața locului”.

În 2017, Valev a reușit să achiziționeze arme mai puternice și au existat relatări că și-ar fi cumpărat și un elicopter militar. Nu era clar, însă, de unde provenea acesta sau dacă elicopterul era operațional.

„Bulgaria are nevoie de oameni ca mine: bulgari demni, dornici să-și apere patria”, a declarat Valev pentru BBC în martie 2016, la scurt timp după ce a devenit cunoscut.

La acea vreme, majoritatea bulgarilor au fost de acord. Într-un sondaj efectuat la scurt timp după aceea de televiziunea BNT, 84% dintre cei care au răspuns au afirmat că justițiarii ar trebui să fie recunoscuți și sprijiniți de guvern.

Articol de Genka Shikerova, Europa Liberă Bulgaria și Luke Allnutt, RFE/RL. Traducere de Carmen Valică
XS
SM
MD
LG