Linkuri accesibilitate

Președintele Iohannis despre greva profesorilor: S-au găsit soluții pentru o parte din solicitări


Președintele Klaus Iohannis, despre greva profesorilor: S-au găsit soluții pentru unele revendicări ale profesorilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:35 0:00

Președintele Klaus Iohannis, despre greva profesorilor: S-au găsit soluții pentru unele revendicări ale profesorilor

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că solicitările profesorilor aflați pentru a treia zi în grevă „sunt legitime şi uşor de înţeles”, însă doar pentru unele dintre cerințele greviștilor s-au găsit soluţii.

Şeful statului a adăugat că lucrurile nu pot fi rezolvate de azi pe mâine, însă „chestiunea rămâne în atenţia coaliţiei [de guvernare] şi există această promisiune fermă de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu soluţii pozitive şi pentru angajaţii din educaţie”.

Declarațiile au fost făcut la conferința de presă comună cu președintele Republicii Federale Germania, Frank-Walter Steinmeier, aflat în vizită la București.

Promisiunile vor fi onorate

„Greva din învățământ este o temă serioasă. Și sunt foarte bucuros că, în afară de faptul legile Educației au fost adoptate în Parlament, chestiune care este notabilă, în sensul că de multă vreme legi ale Educației nu au mai fost adoptate în procedură ordinară, în afară de acestea, solicitările profesorilor sunt în bună parte legitime, ușor de înțeles”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele a mai declarat că speră ca greva să se termine amiabil.

„Cred că toată lumea a văzut disponibilitatea guvernului, a premierului, a ministrei Educației, doamna [Ligia] Deca de a sprijini aceste revendicări. S-au găsit soluții de rezolva o parte din aceste solicitări. Aceste promisiuni vor fi onorate, indiferent cum se duc negocierile. Ce a promis guvernul că este posibil, va face”, a spus Klaus Iohannis la Cotroceni.

În final, președintele le-a transmis sindicaliștilor că „o negociere se întâmplă în așa fel încât părțile implicate se întâlnesc undeva la mijloc”.

„Este greu de imaginat că toate solitările vor fi satisfăcute de azi de mâine. Dar chestiunea rămâne în atenția coaliției și există această promisiune de a lucra pe legea salarizării unice, care sigur că va veni cu soluții pozitive și pentru angajații din Educație”, a declarat Klaus Iohannis.

Sindicatele l-au invitat pe premierul Ciucă la o ședintță comună

Reprezentanții sindicatelor au spus că nu sunt mulțumiți de propunerile de până acum venite din partea Guvernului. Preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) Simion Hăncescu a declarat că nu este exclusă o prelungire a grevei pe mai multe săptămâni.

Premierul Nicolae Ciucă a precizat că miercuri după amiază va avea o nouă întâlnire cu sindicatele din educaţie şi crede că împreună vor conveni asupra unei soluţii.

Peste 100.000 de cadre didactice din România au intrat în grevă generală de luni, nemulțumite de salariile mici din sistemul de învățământ.

  • 16x9 Image

    Andreea Ofițeru

    Andreea Ofițeru s-a alăturat echipei Europa Liberă România în ianuarie 2021, ca Senior Correspondent. Lucrează în presă din 2001, iar primele articole le-a publicat în România Liberă. Aici a scris pe teme legate de protecția copiilor, educație, mediu și social. De-a lungul timpului, a mai lucrat în redacțiile Adevărul, Digi24, Gândul, HotNews.ro, unde a documentat subiecte legate de învățământul din România și de actualitate. 

    A scris știri, interviuri, reportaje și anchete. A participat la mai multe proiecte printre care și conceperea primului supliment dedicat exclusiv subiectelor despre școală: Educație&Școală.  

    A fost bursieră Voice Of America/Washington DC, într-un program dedicat jurnaliștilor din Europa de Est.

XS
SM
MD
LG