Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis: Acțiuni și discursuri populiste și extremiste tulbură viața societăților noastre


Președintele Klaus Iohannis
Președintele Klaus Iohannis

Președintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj cu ocazia Zilei Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului în care îndeamnă la vigilență și la respingerea încercărilor de glorificare a regimurilor totalitare.

Șeful Statului arată că, în vremurile noastre, ne confruntăm cu acțiuni și discursuri populiste și extremiste care tulbură viața societăților noastre.

„În vremurile pe care le trăim, acțiuni și discursuri populiste și extremiste tulbură viața societăților noastre. În fața acestor acte sordide, avem obligația să rămânem vigilenți și să respingem energic și ferm orice încercare de glorificare a regimurilor totalitare și de creare de noi mituri sau versiuni istorice menite să vulnerabilizeze sistemul de valori europene", subliniază președintele Iohannis.

În fața acestor provocări, șeful statului invită la unitate și solidaritate pentru protejarea democrației și a drepturilor și libertăților fundamentale.

„Ne confruntăm cu provocări excepționale, care ne cheamă să acționăm în unitate și solidaritate. Este nevoie de un efort comun pentru a garanta și proteja democrația, statul de drept, drepturile și libertățile fundamentale, precum și demnitatea umană", afirmă șeful statului.

Un pericol aparte este reprezentat de politicienii care nu au înțeles mesajele trecutului.

„Trecutul nu mai poate fi schimbat, dar viitorul depinde de fiecare dintre noi. Politicienii care refuză din nou să asculte vocea poporului demonstrează că nu au înțeles că victoria împotriva regimurilor totalitare și dictatoriale a fost plătită cu prețul vieții multora care au luptat cu dedicație și curaj pentru libertatea noastră", precizează președintele.

El adresează un mesaj aparte tinerilor care „trebuie să cunoască ororile, represiunile în masă, crimele și suferințele pe care, cu bună știință, le-au provocat regimurile totalitare, sub diferite forme".

„Noi trebuie să respectăm datoria sacră de a onora și prețui amintirea și sacrificiul victimelor inocente. Amintindu-le, nu le onorăm doar memoria, ci ne apărăm viitorul în fața răului!", conchide președintele Iohannis.

Un mesaj aparte a transmis și premierul Ludovic Orban care a atras atenția asupra încercărilor unor formațiuni politice de factură post comunistă de a bloca democrația sau de a schimba direcția aleasă de români.

„Conștientizarea răului făcut de orice regim totalitar și nedemocratic este o condiție esențială pentru ca greșelile trecutului să nu se mai repete vreodată. Din păcate, asistăm și astăzi la încercări ale unor formațiuni politice de factură post comunistă de a bloca democrația sau de a schimba direcția aleasă de români. Resping orice încercare a unor grupuri de interese politice de a reînvia metode de manipulare care amintesc de anii de dictatură”, a arătat Ludovic Orban.

Ziua de 23 august, ziua Pactului Ribbentrop-Molotov, a fost stabilită de Parlamentul European, printr-o Declarație din anul 2008, ca Ziua Europeană de Comemorare a Victimelor Nazismului și Comunismului. Totodată, în anul 2011, Parlamentul României, prin Legea nr. 198, a declarat ziua de 23 august Ziua Comemorării Victimelor Fascismului și Comunismului.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG