Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis despre Viorica Dăncilă - „A fost parte activă la mârlăniile PSD” LIVE TEXT


Klaus Iohannis anunță că va organiza o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă, cu analiști, formatori de opinie
Klaus Iohannis anunță că va organiza o dezbatere electorală fără Viorica Dăncilă, cu analiști, formatori de opinie

Întrebare - De ați numit-o pe Viorica Dăncilă premier?

K.I. Nu am știut că este așa. Mi s-a prezentat ca fiind o persoană care a lucrat zece ani la Bruxelles. Nu o cunoșteam. Este o megadezamăgire pentru mine că, acum, pretinde că nu a fost la putere, în acea guvernare.

Acum, pot să spun că îmi pare rău, dar să arătăm că a avut o majoritate puternică. În condițiile în care nu a avut antecedente penale sau antidemocratice cunoscute mie, am considerat că poate fi numită. Nu am bănuit că va fi astfel.

Întrebare - Cum mobilizați UDMR, în condițiile în care UDMR nu a dat un semnal în favoarea dvs?

K.I. Contez pe votul lor, cred că majoritatea vor înțelege care este miza acestor alegeri. Am avut votul lor și în 2014, fără să existe o solicitare expresă.

Întrebare Care sunt vacanțele în care ați plecat? Cum arată o zi de muncă la Cotroceni?

K.I.: O săptămână normală de muncă arată diferit. De regulă începe luni și se termină vineri sau sâmbătă, ziua începe dimineața și câteodată se termină la 6 seara, câteodată la 12 noaptea. Mi-a făcut mare plăcere într-o sâmbătă sau duminică să merg la munte, să discut cu români ... Am fost plecat în total în trei vacanțe. Chiar dacă am fost plecat, am lucrat, președintele nu are dreptul la concediu, pentru că munca pe care o face nu poate fi preluată de nimeni. Și când am fost plecat, mi-am luat mapa, cu pixul, cu actele, și am lucrat pe documente. În ultimii doi ani nu am mai avut vacanțe deloc fiindcă am stat să păzesc România de PSD-iști

Întrebare ​Credeți că va va afecta lipsa de la o dezbatere?

K.I.: Nu cred. Pentru a suplini această dezbatere voi organiza eu o dezbatere care va aduce întrebări mult mai interesante și o atmosferă mult mai potrivită decât o dezbatere cu contracandidata mea, care nu va fi

De ce nu ați sancționat public abuzurile de la DNA sub Kovesi?

K.I.: Eu am considerat tot timpul că lupta anticorupție e necesară și importantă, am lăudat în fiecare an activitatea DNA și voi continua. Eu voi sprijini în continuare clar și ferm lupta anticorupție. Dacă au fost abateri, aceste lucruri nu mi se aduc mie la cunoștință, există un organism specializat, Inspecția Judiciară, care analizează aceste chestiuni, alături de CSM. Eu m-am exprimat politic pentru lupta anticorupție

Întrebare Vă considerați președintele tuturor românilor, și al celorlalți candidați?

K:I.Da. Detaliez. Eu îi respect și pe votanții mei, și pe ai altora. Iar lupta politică pe care o duc nu este împotriva votanților PSD, ci a politicienilor de la PSD. Nu sunt împotriva votanților de stânga, care își exprimă o opțiune.

Întrebare Raed Arafat ar trebui să rămână la Palatul Victoria?

K.I. Tragedia de la Colectiv m-a marcat profund. Dacă abia acum a apărut acel film (cu intervenția ISU din noaptea de la Colectiv- nr.) Ludovic Orban va face o analiză și va decide ce e de făcut.

Întrebare. De ce ar trebui să voteze cineva care în primul tur nu a votat cu dvs?

KI Cred că în România hoții trebuie să stea la pușcărie, nu în fruntea statului.

Întrebare -Care sunt problemele românilor?

KI - Am ținut linia dreaptă, am fost proeuropean, proamerican, cum nu sunt țări din preajma noastră, care sunt pro-ruse

Viață sigură, venit sigur, că trăiește într-o țară care îi respectă și protejează drepturile

România lucrului bine făcut s-a făcut, în parte, chiar vizibil. Un exemplu, românii au arătat că pot să-și spună părerea, cum a fost la protestele la care am fost și eu de față.

Întrebare - Regretati afirmatia "ghinion" despre profesorii care nu pot avea case?

K.I. Acea declarație a fost interpretată, dar între timp constat că este o sintagmă folosită într-o notă glumeață. Nu a fost intenția mea, sper că nu s-a simțit nimeni jignit.

Întrebare referitoare la acuzațiile Vioricăi Dăncilă, că are șase case.

KI. Nu este nicio vulnnerabilitate. Doamna Dăncilă este prost informată. Eu nu am nicio problemă, nici în civil, nici în penal, nu sunt șase, sunt cinci case între timp, fiindcă una a fost eliminată. Acea problemă a apărut când am apărut în politică, a fost creată de PSD. Câtă inventivitate la PSD, dacă din 2000 tot cu asta au ieșit. Sunt un om cinstit, le-am cumpărut legal și cinstit, iar acele chestiuni care s-au dezbătut în justiție sunt chestiuni de procese civile. Spunea doamna Dăncilă că sunt chestiuni de penal, eu nu am avut niciodată chestiuni penale. Nu am nimic de ascuns".

Întrebare - Care a fost cel mai bun președinte al României la 30 de ani de la Revoluție?

KI Prefer să spună românii. Ei au ștampila. Prefer să-și spună cuvântul

Întrebare - Ați vorbit cu Laura Codruța Kovesi înainte de revocare?

KI.Am vorbit de multe ori, chiar și recent, când a fost numită procuror-șef EPPO. Nu pot să spun public ce am vorbit atunci. A fost un moment greu, de care România nu a avut nevoie, dar așa a fost decizia CCR, din păcate.

Întrebare Europa Liberă. Care ar trebui să fie poziția României față de Rusia, acum, că se deschid punți în Europa:

KI.Relația cu Rusia se înscrie, în principiu, în cadrul relațiile stabilite în Consiliul European. Comportamentul Rusiei este asertiv. După anexarea Crimeii au adus tot mai multe forțe în regiune, pe flancul estic al NATO. Iar relația economică este afectată de embargoul impus de partenerii occidentali. Politica noastră este o politică care a fost stabilită în linii mari cu partenerii nostri europeni. Vom merge mai departe, ținând această linie, sperând într-o ameliorare.

Întrebare Europa Liberă - Dacă doamna Dăncilă ar fi în sală, ce ați întreba-o?

K.I.Dacă nu vi se pare arogant, nu aș întreba-o nimic.

-Atunci, ce i-ați spune electoratului PSD?

K.I. Dragă electorat PSD-ist, e bine așa? Nu, atunci votați Iohannis.

Întrebare - Care este cea mai mare realizare a acestui mandat?

K:I.: Cea mai mare e chiar ultima. Înlocuirea puterii PSD-iste cu o putere pentru români

Întrebare - ​Mai multe voci v-au reproșat lipsa de acțiune în anumite momente. V-ați temut de suspendare?

K:I: În realitate, pentru un președinte suspendarea e un joc facil și cu câștig clar. De temut, nu am avut de ce, ba chiar au fost etape în care mi-ar fi convenit pentru că ar fi luat din elanul PSD și m-ar fi ajutat. Dar în ansamblu nu cred că suspendările președinților sunt soluția decât dacă există fapte grave. La noi suspendarea e vehiculată din motive strict politicianiste probabil va trebui să ne gândim dacă lucrurile sunt bine stabilite aici. Un președinte bine așezat în funcție nu are de ce să se teamă de suspendare

Întrebare - De ce nu ați participat la nicio ședință CSM?

K.I. Respect independența justiției. Dacă la guvern am mers și am încercat cu relativ succes, este o acțiune eminamente politică. Nu accept să se amestece nimeni în treburile justiției, nici măcar eu.

Întrebare - Șeful DNA spune că instituțiile statului și SRI nu mai trimit sesizări

K.I. Cu siguranță noul ministru al Justiției va prelua problema și cred că îmi va prezenta situația.

Întrebare. Aveți căscă (în ureche - n.r.) Vă suflă cineva?

KI. ​Aici nu, aici nu ... cred că ... Mă bănuți de așa ceva? Că fără copiuță nu merge? Nu cred că mă bănuți de așa ceva.

Ați spus că i-ați mai dat PSD-ului o șansă

K.I.: M-am învățat minte, dar nu cred că PSD în viitorul previzibil va mai dispune de majoritate în Parlament. Am spus că nu voi mai desemna premier de la PSD. Așa a fost situația parlamentară atunci. Eu am asumat atunci, între timp am recunoscut că m-am înșelat, PSD nu a asumat jocul democratic și a fost sancționat foarte dur.

Întrebare despre Marțea neagră din guvernul Victor Ponta (vara lui 2012)

K.I. A fost o încercare penibilă a părții PSD-iste de a da o amnistie și grațiere. Atunci, nu s-a transformat într-o marți neagră pentru România, pentru că PNL a intervenit și în eficient nu s-a întâmplat nimic în Parlament.

-Suspendarea președintelui din 2012 a fost democratică?

KI: Țin să vă amintesc că la vremea respectivă am spus din postura de independent politic că suspendarea a fost o prostie și o inutilitate. Că a fost o lovitură de stat nu am crezut, că au fost slabi. Suspendarea în sine nu poate fi considerată un act nedemocratic. Eram primar în Sibiu, am devenit nepopular în USL când le-am spus colegilor că e o prostie.

Întrebare - De ce nu participați la o dezbatere cu V.Dăncilă, căreia îi reproșați o atitudine antinedemocratică, când și Victor Ponta avea același comportament?

K.I. Da, dar nu l-am invocat. Sunt oripilat de felul în care PSD și doamna Dăncilă au guvernat în ultimii trei ani și de aceea nu voi participa la o dezbatere cu dumneaei

Întrebare - Cum comentați declarația președintelui francez, Emmanuel Macron, potrivit căruia NATO e în moarte cerebrală?

KI. Este o afirmație foarte puternică, dar ne vom întâlni în decembrie în cadrul NATO, la nivel de șef de stat, și vom discuta despre cum vom putea să facem să funcționeze mai bine.

Klaus Iohannis a explicat într-o conferință de presă motivele pentru care nu acceptă o dezbatere cu Viorica Dăncilă, afirmând că nu vrea să legitimeze PSD, din cauză că Dăncilă a fost „parte activă” a asaltului PSD și a guvernării „împotriva românilor. Principalele declarații ale lui Klaus Iohannis

  • O înfrângere a PSD-ului, cu cel mai prost scor electoral în primul tur în ultimii 30 de ani. PSD ne-a adus pe toți într-o stare de disperare. Au încercat să acapareze toate instituțiile sistemului public. Și-au instalat pilele și rudele peste tot.
  • Românii le-au dat câteva lecții PSD-iștilor. Suntem în curs de realizare a României normale, sloganul său electoral. Primul mare pas s-a făcut la alegerile europarlamentare, când i s-a pus „stop” asaltului asupra Justiției. Au urmat instalarea guvernului Orban și primul tur al alegerilor.
  • Am dovedit că pot să coagulez forțele de dreapta, pro-democratice și am reușit să aduc schimbarea
  • Am adunat toate forțele politice pentru securitate
  • De ce nu accept o dezbatere cu candidata PSD-ului. Doamna Vasilica Viorica Dăncilă, fost premier, dat jos prin moțiune de cezură, a fost activă la „mârlăniile PSD”, a fost parte activă în a guverna împotriva românilor.
  • Este reprezentanta unui partid nedemocratic, nereformat și mimează acum că este un candidat democrat și se așteaptă să fie tratată democratic. Nu accept o dezbatere cu această persoană. Nu pot legitima o dezbatere cu candidata acestui partid. Eu vreau o Românie fără PSD, care să nu fie în structurile de conducere

Mulțumesc românilor care au venit în număr mare la vot. O mulțumire specială pentru diasporă, care a votat în condiții considerabil mai bune de vot. O mulțumire personală pentru românii care m-au votat pe mine.

Guvernul Orban a avut o organizare impecabilă a alegerilor.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG