Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis îi cere demisia șefului DIICOT, pentru ancheta de la Caracal


Ancheta de la Caracal trezește mai multe semne de întrebare decât clarificări, crede Iohannis.
Ancheta de la Caracal trezește mai multe semne de întrebare decât clarificări, crede Iohannis.

Președintele Klaus Iohannis a vorbit despre „conducerea DIICOT, instituție a cărei implicare în cazul Caracal ar fi trebuit să aducă un plus de profesionalism și de credibilitate. Sub conducerea dlui Felix Bănilă, acest lucru nu s-a întâmplat, iar acest lucru continuă să ridice semne majore de întrebare. Îi cer dlui Felix Bănilă să își înainteze demisia din funcția de procuror șef al DIICOT. Este imperativ ca greșelile să fie asumate”.

„Instituții ale statului au grave probleme de credibilitate din cauza politizării excesive”, a mai spus Iohannis.

Conform statutului magistraților, președintele nu îl poate revoca din funcție pe șeful DIICOT, decât dacă acest lucru este propus de ministrul Justiției sau de adunarea generală a procurorilor DIICOT.

Iohannis a amintit că se împlinesc două luni de la „tragedia îngrozitoare de la Caracal, care a zguduit România” și că atunci a convocat CSAT. „Am indicat explicit măsurile urgente care trebuie luate de guvern și am cerut acțiuni clare”, a spus Iohannis, care a arătat că acest lucru nu s-a întâmplat și că acțiunile autorităților au ridicat mai mult „suspiciuni”.

Klaus Iohannis a condamnat modul în care autoritățile au abordat în ultima săptămână ancheta de la Caracal și cel al fetiței ucise în județul Dâmbovița: „În condițiile în care oamenii au așteptarea legitimă de a fi apărați, este revoltător modul în care, în ultima săptămână, unele instituții publice au reacționat atât în ceea ce privește ancheta de la Caracal, cât și în ceea ce privește ancheta legată de cumplitul caz din Dâmbovița. În ambele cazuri, am văzut reacții întârziate, gesturi publice de-a dreptul scandaloase care denotă lipsa de preocupare pentru victime și pentru familiile victimelor. Ce s-a întâmplat în ultimele zile cu una dintre familiile victimelor de la Caracal este un exemplu de „așa nu!”. Este extrem de grav că cei care conduc instituții ale statului român girează astfel de comportamente, prin care potențialii infractori sunt tratați cu blândețe, cu mănuși, iar victimele sunt tratate cu duritate și cu agresivitate”.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG