Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis instalează cu ceremonii miniștrii Guvernului Orban: „Este cazul să reparăm ce a stricat PSD”


Klaus Iohannis participă, în ultima săptămână de campanie prezidențială, la instalarea mai multor miniștri liberali. Ținta discursului, atac la adresa guvernării PSD
Klaus Iohannis participă, în ultima săptămână de campanie prezidențială, la instalarea mai multor miniștri liberali. Ținta discursului, atac la adresa guvernării PSD

Președintele Klaus Iohannis participă marți la ceremoniile de preluare a mandatelor de ministru de către Bogdan Aurescu (Ministerul Afacerilor Externe), Marcel Vela (Ministerul Afacerilor Interne), Nicolae Ciucă (Ministerul Apărării Naționale) şi Cătălin Predoiu (Ministerul Justiției).

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis i-a spus lui Cătălin Predoiu, al preluarea mandatului de ministru al Justiției, că are o sarcină dificilă în această calitate pentru că legile Justiţiei „au fost masacrate de fosta majoritate toxică pesedistă din Parlament”, dar că este „bine că s-a schimbat această majoritate”.

„Trebuie reluată discuţia aşa cum trebuia făcută de la început, împreună cu profesioniştii din sistem, împreună cu forurile cu care suntem parteneri - GRECO, Comisia Europeană, împreună cu politicienii de bună credinţă, iar acolo unde se găseşte că modificările au fost bune, să fie lăsate, iar acolo unde se găseşte că au fost eronate, să fie corectate”, a mai spus șeful statului, citat de Agerpres.

Klaus Iohannis i-a mai transmis lui Cătălin Predoiu că trebuie să vină cu o „gândire” în domeniul Codurilor penale, care să fie puse în acord cu deciziile Curţii Constituţionale: „În acelaşi fel, domnule ministru, vă revine sarcina să veniţi cu o gândire în domeniul Codurilor, fiindcă aici, este clar, se aşteaptă o punere de acord a Codurilor cu anumite decizii ale Curţii Constituţionale. Bine că s-a oprit asaltul pesedist asupra Codurilor. Ar fi fost o reală catastrofă naţională dacă ar fi continuat acest asalt.”

Noul ministru al justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis tuturor procurorilor să ia în considerare înscrierea în procesul de selecție al viitorilor șefi de parchete: „Nu este doar o opțiune, nu este doar un drept, eu îi rog să o privească și ca pe o obligație. Dacă ești bine pregătit, dacă îți pasă de cetățeni, dacă îți pasă de lege, dacă așa cum spuneam anterior, ești bântuit de acest spirit al dreptății, ești obligat să iei în considerare măcar să te înscrii”. Referitor la blocajul din CSM pe numirea Adinei Florea la conducerea Secției de investigare a infracțiunilor din justiție (SIIJ), Predoiu a spus că Ana Birchall a avut o poziție bună pe acest subiect.

****

UPDATE: „Ministerul Apărării și dumneavoastră toți aveți o sarcină specială, o sarcină foarte grea pe care împreună trebuie să o îndeplinim cu excelență. Securitatea națională trebuie garantată cu orice preț. Repet, cu orice preț, știți bine. Noi, toți împreună, dumneavoastră, cu conducerea Ministerului, cu Guvernul și cu mine trebuie să garantăm românilor securitatea națională. Securitatea națională nu este negociabilă și nu are culoare politică”, a spus șeful statului la preluarea mandatului de ministru al Apărării de către Nicolae Ciucă.

Klaus Iohannis a mai punctat faptul că Nicolae Ciucă este un bun cunoscător al problemelor din Ministerul Apărării și din domeniul securității naționale.

****

UPDATE: „Eliminați incompetenții, pilele care au ajuns în diferite structuri de comandă și de conducere”, a fost mesajul transmis de președintele Klaus Iohannis la ceremonia de preluare a mandatului de ministru de Interne de către Marcel Vela.

Klaus Iohannis a mai afirmat că noul ministru al Afacerilor Interne ar trebui să „reabiliteze” în ochii românilor instituția pe care o conduce și să asigure că prima preocupare este „siguranța cetățeanului”.

„Domnule ministru, aveți în structurile Ministerului și în instituțiile pe care le aveți în subordine, mii și mii de adevărați specialiști și profesioniști. Dați-le o șansă. Dați o șansă Politiției Române, Jandarmeriei, pompierilor, tuturor stucturilor din MAE, să își recapete demnitatea în fața românilor, să arate că avem profesioniști și dacă îi lăsm să facă treaba știu ce să facă. Reabilitați-vă în ochii românilor, și asigurați siguranța cetățeanului să fie prima preocupare. Eliminați incompetenții, pilele care au ajuns în diferite structuri de comandă și de conducere. Redați o șansă adevăraților profesioniști, pentru că aveți mulți și veți vedea că veți recâștiga demintatea, respectul românilor”, a spus Klaus Iohannis.

La preluarea mandatului, Marcel Vela a spus că își dorește ca toți angajații MAI să fie „în slujba poporului cu zero politizare, maximă profesionalizare, cu declararea unui război total împotriva fenomenului criminogen infractorilor clanurilor interlope și a tuturor acelora care pun în pericol siguranța viața și bunurile românilor”.

****

Șeful statului a afirmat marți, la ceremonia de preluare a mandatului de ministru al Afacerilor Externe de către Bogdan Aurescu, că, după mulți ani în care „politica externă a fost afectată de guvernări eșuate”, România trebuie să își refacă imaginea în fața partenerilor externi, iar sarcina noii guvernări este de a repara tot ce a stricat PSD.

„Este cazul să reparăm ce au stricat pesediștii, este cazul să refacem încrederea partenerilor noștri în România, în politica externă a României. Convingerea mea fermă este că România trebuie să aibă o politică externă solidă, de succes, de încredere, indiferent de cine guvernează la un moment dat țara noastră. Acest lucru acum începe să redevină posibil. După mulți ani în care politica externă a fost afectată de guvernări eșuate, am ajuns într-o zonă în care putem să fim optimiști că Președintele și Guvernul României vor colabora loial, așa cum este scris în Constituția României”, a spus Klaus Iohannis.

Președintele României a mai punctat că Parteneriatul Strategic cu Statele Unite și rolul României în UE și NATO sunt prioritățile României în materie de politică externă.

„Politica externă a României se bazează pe Parteneriatul Strategic cu Statele Unite ale Americii, pe rolul României în NATO, pe locul și rolul României în Uniunea Europeană, se bazează pe consolidarea, întărirea și extinderea parteneriatelor strategice pe care le avem, vizează o bună profilare a României în plan global, întărirea poziției României și întărirea încrederii pe care încă o avem din partea tuturor statelor cu care avem relații”, a adăugat Iohannis.

La rândul său, Bogdan Aurescu a declarat, la preluarea mandatului, că una dintre prioritățile imediate este solicitarea de urgență a unui raport referitor la stadiul pregătirii alegerilor prezidențiale din străinătate, în contextul în care procesul va începe la doar trei zile de la instalarea noului Guvern.

În funcție de aceste evaluări, vom vedea dacă și ce se mai poate face în limitele competențelor Ministerului și la nivel de Guvern în acest stadiu foarte apropiat de momentul alegerilor, ținând seama de constrângerile prevederilor legale care reglementează această problematică", a explicat Bogdan Aurescu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG