Linkuri accesibilitate

Klaus Iohannis, la învestirea guvernului Orban: „Românii s-au săturat de PSD. Este o victorie mare, dar una de etapă”


Klaus Iohannis spune că s-a încheiat o guvernare toxică de trei ani a PSD

Cabinetul de 16 miniștri ai guvernului Ludovic Orban au depus jurământul în fața președintelui Klaus Iohannis. Acesta le-a spus că au în față un mandat scurt și greu, dar că speră să poată repara ce a stricat PSD. Orban a vorbit despre două minuni: o opoziție unită și învestirea unui guvern de 20%.

„Va fi un mandat ceva mai scurt, dar prin compensare va fi mai greu”, a glumit președintele Klaus Iohannis, după ce miniștrii cabinetului Ludovic Orban au depus jurământul, la Palatul Cotroceni.

Iohannis i-a felicitat pe Orban și PNL pentru că au reușit „un lucru incredibil”: „Să convingeți partidele din opoziție ca împreună să constituiți o nouă majoritate în Parlamentul României, înlocuind majoritatea toxică din jurul PSD. (...) Este o realizare foarte mare. Este un exercițiu autentic democratic, un guvern a fost înlăturat prin majoritatea din parlament, un nou guvern a fost investit printr-o nouă majoritate parlamentară”.

Președintele Iohannis i-a felicitat pe parlamentarii din toate partidele care au votat pentru Guvernul Orban: „Ați făcut un lucru foarte înțelept. Ați lăsat deoparte micul, meschinul aranjament politic într-un moment în care România a fost într-o criză guvernamentală”.

„Se termină astfel guvernarea pesedistă care în diferite variante a durat aproape 3 ani. Guverne toxice pentru România, care au stricat foarte multe proiecte ale României. (...) România putea să fie mult mai departe, putea să aibă mai multe autostrăzi, școli, spitale, fonduri europene, proiecte pentru români. În ultimii 30 de ani, România nu s-a dezvoltat mai mult și mai bine din cauza PSD. Această schimbare care s-a finalizat azi cu succes este încununarea unei lupte de uzură dusă în ultimii 3 ani de mine împreună cu Opoziția parlamentară”, a mai spus Klaus Iohannis.

Președintele a subliniat că schimbarea produsă luni prin votul Parlamentului vine ca un „succes indus de voința populară”. El a explicat că la alegerile europarlamentare, majoritatea românilor au votat diferit decât au făcut-o la alegerile parlamentare din 2016. Opțiunea lor s-a văzut și la referendumul pentru justiție, a mai spus președintele:

„Au votat pentru România modernă, europeană, care va fi repusă din această seară în funcțiune. (...) Românii s-au săturat de PSD. Începe un mandat nou, greu dar care poate să aducă foarte multe satisfacții pentru partidele care se implică și pentru români. Chiar dacă e un guvern monocolor, minoritar, eu vă doresc să găsiți sprijinul în Parament pentru a vă pune în practică proiectele și pentru a stopa dezastrul lăsat în urmă de guvernele PSD. Mă tem de ce vor găsi noii minștri în ministere”.

Președintele și-a încheiat discursul, spunând că astăzi a avut loc o „victorie importantă, mare”, dar care „este totuși numai o victorie de etapă”.

„Minunile” lui Orban în Parlament

Noul premier Ludovic Orban a vorbit și el la Palatul Cotroceni, asigurându-l pe președintele Klaus Iohannis că de acum are în Guvernul României „un partener de încredere, care este gata să se alăture eforturilor dvs pentru punerea în practică a viziunii de dezvoltare a României”.

Orban a vorbit despre două minuni care s-au petrecut luni.

„Suntem după o minune. Șapte formațiuni politice și grupuri parlamentare au reușit să se unească, să pună punct unei guvernări care a făcut rău României și care a revoltat majoritatea românilor și a produs niște efecte foarte greu de corectat. A doua minune este învestirea acestui guvern. În Parlament, PNL deține cam 20% și astăzi am obținut votul de învestitură. Le mulțumesc partenerilor serioși, care au fost alături de noi în efortul de a opri PSD să mai facă rău României și să dea un guvern legitim”, a spus Ludovic Orban.

Premierul le-a mulțumit partidelor care au susținut guvernul și a adresat zâmbind „o mulțumire specială” parlamentarilor din Pro România, care „s-au aflat într-o situație dificilă”. Cel puțin 6 parlamentari din partidul condus de Victor Ponta, în frunte cu prim-vicepreședinții Daniel Constantin și Sorin Cîmpeanu, au votat pentru guvernul Orban, nesocotind decizia anunțată public de Ponta, ca Pro România să nu vină la vot.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG