Linkuri accesibilitate

Kosovo nu renunță la decizia de interzicere a dinarului sârbesc dar promite o tranziție ușoară la euro


Oficialii kosovari spun că analizează mai multe opțiuni în implementarea deciziei controversate de a restricționa toate tranzacțiile în numerar oriunde în țară de la 1 februarie
Oficialii kosovari spun că analizează mai multe opțiuni în implementarea deciziei controversate de a restricționa toate tranzacțiile în numerar oriunde în țară de la 1 februarie

Oficialii din Kosovo nu renunță la decizia de a restricționa tranzacțiile în numerar în dinarul sârbesc de la 1 februarie.

În Kosovo, de la 1 februarie, în tranzacțiile de plată în numerar va putea fi utilizată doar moneda euro.

Banca Centrală din Kosovo a aprobat un regulament, care va intra în vigoare de la 1 februarie, și care stabilește că euro este singura monedă care poate fi utilizată în operațiunile de plată în numerar și în sistemul de plăți din Kosovo.

Alte monede decât euro pot fi păstrate doar în formă fizică sau în conturi bancare, utilizate pentru plăți internaționale și tranzacții valutare, dar nu pot fi folosite în tranzații de plată în numerar.

În Kosovo, cu populație albaneză, dinarul sârbesc este utilizat pentru plăți în toate localitățile cu majoritate sârbă, iar salariile, pensiile, prestațiile sociale și alocațiile pentru copii ale angajaților instituțiilor cu capital sârbesc din țară sunt, de asemenea, plătite în dinari.

Așadar, odată cu intrarea în vigoare a regulamentului, se va pune capăt utilizării dinarului sârbesc în această țară.

Autoritățile din Kosovo au promis, însă, că vor da etnicilor sârbi timp să se adapteze la noul regim valutar.

Națiunile occidentale au cerut suspendarea deciziei, pentru a permite o „perioadă suficientă” de tranziție și pentru o comunicare publică clară și eficientă pentru municipalitățile cu etnici sârbi.

Acestea au aproximativ 120.000 de etnici sârbi care, timp de două decenii, au continuat să folosească dinarul sârbesc.

După o întâlnire la nivel înalt cu oficialii kosovari, care a avut loc pe 31 ianuarie, viceprim-ministrul Besnik Bislimi a declarat că va fi asigurată o „tranziție ușoară” pentru a atenua tensiunile legate de transferul la euro.

„Începând de la 1 februarie, nu vom implementa imediat măsuri punitive. Cu toate acestea, vom investi timp în informarea cetățenilor sârbi" cu privire la interdicție, a adăugat Bislimi.

El nu a oferit un interval de timp pentru implementarea măsurilor punative și nici nu a oferit detalii despre modul în care se va derula campania de informare.

Președintele kosovar Vjosa Osmani a declarat reporterilor în cursul aceleiași zile că sunt luate în considerare „mai multe opțiuni” privind „implementarea practică” a mișcării, care a fost mandatată de banca centrală.

Chiar dacă nu este membru al Uniunii Europene sau al zonei sale monetare, Kosovo a adoptat unilateral euro în 2002 pentru a contribui la stabilizarea monetară a țării și pentru a reduce costurile de tranzacție în interiorul și în afara țării.

Belgradul, care nu a recunoscut niciodată independența Kosovo, autodeclarată în 2008, plătește în dinari mulți etnici sârbi din Kosovo care lucrează în instituțiile sale. Mulți dintre ei primesc pensiile și alocațiile pentru copii în dinari.

În 10 din cele 38 de municipalități din Kosovo, unde sârbii reprezintă majoritatea, aceștia pot face plăți în dinari sau pot retrage dinari de la bancomatele băncilor cu sediul în Serbia.

Partidul sârb dominant din Kosovo, Serbian List, care are legături cu naţionaliştii sârbi radicali de la Belgrad, i-a acuzat pe factorii de decizie kosovari că încearcă să realizeze „expulzarea sârbilor fără folosirea armelor”.

Acesta a spus că interzicerea dinarului sârbesc amenință „supraviețuirea fizică a poporului sârb”.

Dar Bashkim Nurboja, președintele consiliului de administrație al Băncii Centrale a Kosovo, a declarat pentru Serviciul balcanic al RFE/Rl că banca are „obligația legală” de a reglementa sistemul financiar, în special o problemă precum moneda, care „a rămas nereglementată de foarte mult timp."

„Acest lucru nu împiedică pe nimeni să accepte bani din orice țară. Înseamnă că un cetățean, indiferent în ce monedă are venitul, merge la bancă și deschide un cont bancar și acceptă banii. Expeditorul îi trimite, destinatarul îi acceptă. Pe drum, banii sunt convertiți în monedă euro”, a spus el.

„Schimbul valutar poate fi făcut în Republica Kosovo numai prin instituții care sunt autorizate de Banca Centrală a Kosovo și oferă acest serviciu”, se arată în regulament.

Dinarii au fost acceptați și plătiți în mod obișnuit de Bank Postanske Stedionica, NLB Komercijalna Bank și Post of Serbia, o întreprindere publică sârbă.

XS
SM
MD
LG