Linkuri accesibilitate

La ce să ne așteptăm din partea Uniunii Europene în 2025?


Uniunea Europeană va avea un an complicat. Multe dintre direcțiile sale vor depinde de ce va face noua administrație americană, condusă de Donald Trump.
Uniunea Europeană va avea un an complicat. Multe dintre direcțiile sale vor depinde de ce va face noua administrație americană, condusă de Donald Trump.

O mare parte din ceea ce se va întâmpla în Uniunea Europeană în 2025 va depinde de viitoarea președinție americană a lui Donald Trump. În discuțiile pe care le-am avut cu oficialii UE în ultimele săptămâni, toți au spus că așteaptă învestirea sa de pe 20 ianuarie pentru a vedea ce provocări ar putea aduce noua administrație americană.

Cu toate acestea, există câteva aspecte specifice pentru care se pregătesc. Unul dintre acestea este tariful de import. Oficialii sunt convinși că promisiunea din campanie a lui Trump referitoare la un tarif universal pentru importuri între 10 și 20% va fi implementată, însă va putea fi gestionată – chiar dacă există temeri că anumite produse vor fi vizate de taxe și mai mari.

Un alt aspect specific este presiunea pentru creșterea cheltuielilor de apărare, viitorul președinte sugerând recent că 5% din produsul intern brut (PIB) ar trebui să fie dedicat armatei, în condițiile în care majoritatea membrilor europeni ai NATO abia sunt pe punctul de a depăși vechea țintă, de 2% .

În privința Ucrainei, UE pare în pană de idei

Viitorul Ucrainei va fi în centrul atenției, mai ales dacă va exista un fel de acord de pace sau de încetare a focului în 2025. Din nou, acestea depind de Trump. Pentru UE, obiectivul este de a-și asigura cel puțin un loc la masă – ceea ce este departe de a fi o certitudine.

În ceea ce privește Ucraina, UE pare să acționeze de pe margine. Uitați-vă la cea mai recentă propunere a președintelui ucrainean Volodimir Zelenski de a utiliza miliardele din activele rusești înghețate în Occident pentru a le oferi Ucrainei pentru a cumpăra arme americane.

UE ar avea puțin de câștigat de pe urma unui astfel de acord. În primul rând, banii ar intra în cuferele SUA și nu în cele europene și, în al doilea rând – deoarece majoritatea banilor ruși se află în UE – ar înseamna că o astfel de mișcare ar putea submina zona euro ca loc sigur în care țările terțe pot face afaceri.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denys Shmyhal și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pozează alături de alți oficiali înainte de începerea summitului Ucraina-UE. Kiev, 2 februarie 2023.
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, prim-ministrul Denys Shmyhal și președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, pozează alături de alți oficiali înainte de începerea summitului Ucraina-UE. Kiev, 2 februarie 2023.

UE a utilizat aceste active înghețate drept garanție pentru ultimul împrumut acordat Ucrainei de către G7, care va acoperi cheltuielile Kievului cel puțin în 2025. Dar, pentru moment, în ceea ce privește ideile și inițiativele, Europa nu este pregătită să meargă mai departe.

În căutarea consensului privind sancțiunile împotriva Rusiei

UE va continua să lovească Rusia prin sancțiuni. În timpul președinției de șase luni a Ungariei la Consiliul Uniunii Europene, în a doua jumătate a anului trecut, Bruxelles-ul a adoptat cele mai dure măsuri

Acum, cu Polonia la conducere, mult mai dură față de Moscova, există speranțe la Bruxelles ca un nou pachet să fie gata pentru a treia aniversare a invaziei la scară largă a Ucrainei, pe 24 februarie.

Idei precum vizarea industriilor rusești de gaze naturale lichefiate (GNL) și nucleare vor fi cu siguranță promovate de unii membri, dar este puțin probabil să primească undă verde de la toate cele 27 de state membre.

Ungaria nu a aprobat încă prelungirea cu șase luni a actualelor sancțiuni economice ale UE împotriva Rusiei. Termenul limită este 31 ianuarie și, potrivit diplomaților cu care am vorbit, care nu au voie să vorbească în mod oficial, Budapesta a cerut ca blocul să ia decizia după inaugurarea lui Trump.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de premierul maghiar Viktor Orban.
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, alături de premierul maghiar Viktor Orban.

Nu este clar ce dorește Ungaria – probabil cel mai pro-rus stat din UE – în schimbul aprobării acestei decizii, și anume dacă ar dori ca sancțiunile să fie atenuate sau dacă Budapesta și-ar dori acces la fondurile UE care au fost înghețate din cauza rezultatelor sale slabe în privința democrației.

Diplomații UE sunt deja îngrijorați de faptul că această problemă se prelungește până în ultima săptămână din ianuarie. S-ar putea să nu fie rezolvată până la 27 ianuarie, când miniștrii de externe ai UE se vor reuni la Bruxelles.

Extinderea UE este în mare parte suspendată

În ceea ce privește extinderea UE în 2025, este probabil să se ia o decizie istorică de deschidere a câtorva dintre cele 33 de capitole ale extinderii UE – domeniile politice cheie pe care țările candidate trebuie să le alinieze la standardele UE – în timpul președinției poloneze. Dar nu este vorba de o afacere încheiată.

Pentru a convinge toate statele membre – inclusiv scepticii precum Ungaria și Slovacia, care critică din ce în ce mai mult planurile Kievului de integrare în UE – este probabil ca Serbia să deschidă noi capitole de extindere pentru prima dată de la invazia Rusiei în 2022.

Statele baltice, Polonia și Țările de Jos ar trebui să accepte acest lucru cu dinții strânși, deoarece sunt deranjate de apropierea Belgradului de Rusia și de bilanțul democratic al Serbiei.

Ceea ce este aproape sigur este că aderarea Georgiei la UE va rămâne înghețată. Încă nu există o poziție comună a UE cu privire la situația din Tbilisi, care, sub conducerea guvernului controlat de Visul Georgian, a fost acuzat de regres democratic. Deși nu există un consens în ceea ce privește sancțiunile împotriva persoanelor asociate cu partidul de guvernământ, precum cele impuse de SUA, există o măsură simbolică de suspendare a liberalizării vizelor pentru deținătorii de pașapoarte diplomatice.

Probabil că nu va exista o presiune pentru repetarea controversatelor alegeri parlamentare din octombrie 2024, care au fost criticate pe scară largă ca nefiind nici libere, nici corecte.

Ca dovadă în acest sens, a se vedea declarația atent formulată a miniștrilor de externe nordico-baltici, de obicei tranșanți, de pe 29 decembrie, când președintele demisionar Salome Zurabishvili a părăsit funcția: „Georgia are nevoie urgentă de o cale de ieșire din criză și de restabilirea încrederii publice în instituțiile sale democratice. Îndemnăm autoritățile georgiene să ia măsuri imediate în această direcție, inclusiv prin punerea în aplicare a recomandărilor electorale ale OSCE și prin luarea în considerare a posibilității unor noi alegeri pe baza acestor recomandări”.

În prezent, la Bruxelles se simte că Georgia se va afla într-o poziție similară cu cea a Turciei – în mod oficial candidată la UE, dar cu calea spre aderare practic înghețată.

Serbia și Kosovo rămân în dezacord

Printre țările din Balcanii de Vest care speră la aderarea la UE, Albania își va continua ritmul rapid de aderare, deschizând mai multe capitole de negociere în plus față de cele șapte pe care le-a deschis deja în a doua jumătate a anului 2024.

Macedonia de Nord și Bosnia și Herțegovina vor rămâne probabil blocate din cauza lipsei de reforme, în timp ce Muntenegru, care și-a deschis deja toate capitolele, va spera să închidă unele în 2025.

Până în prezent, Muntenegru a reușit să închidă aproximativ o cincime din capitolele sale, iar la Bruxelles există multă bunăvoință pentru ca această țară să devină statul membru cu numărul 28 până la sfârșitul deceniului – doar pentru a demonstra că extinderile UE încă mai pot avea loc.

Nu degeaba noul comisar european pentru extindere, Marta Kos, va face probabil din Podgorica prima sa destinație de călătorie în regiune la începutul acestui an. Ceea ce rămâne esențial pentru regiune, ca întotdeauna, este procesul de normalizare a relațiilor dintre Belgrad și Pristina.

Vor exista încercări de a resuscita din nou aceste discuții la cel mai înalt nivel după alegerile parlamentare din Kosovo din 9 februarie, care probabil îl vor readuce la putere pe prim-ministrul în exercițiu Albin Kurti.

Noua șefă a politicii externe a UE, Kaja Kallas, va efectua primul său turneu în Balcanii de Vest, probabil după alegerile din Kosovo. Având în vedere că Kurti și președintele sârb Alexander Vucic au arătat până acum puțin interes pentru ca negocierile să fie un succes, Kallas va avea mult de lucru. Ea va fi ajutată de un diplomat danez de carieră și fost reprezentant special al UE în Bosnia și Herțegovina, Peter Sorensen, care va supraveghea dialogul – la fel cum a făcut fostul ministru slovac de externe Miroslav Lajcak cu predecesorul lui Kallas, Josep Borrell, în ultimii cinci ani.

Populiștii, în marș

Partidele și politicienii populiști ar putea câștiga teren în UE în 2025. Germania începe anul cu un vot parlamentar pe 23 februarie. În timp ce o mare coaliție formată din Uniunea Creștin-Democrată de centru-dreapta și Partidul Social-Democrat de centru-stânga este cel mai probabil rezultat, partidul de extremă-dreapta Alternativa pentru Germania este posibil să se claseze pe locul al doilea, cu aproximativ 20% din voturi – ceea ce ar reprezenta cel mai mare scor obținut vreodată la nivel național.

În Franța, guvernul șchiopătează cu sprijinul tacit al extremei drepte până când vor putea fi convocate noi alegeri anticipate, în iulie. Guvernele din Spania și Țările de Jos sunt șubrede și ar putea cădea în acest an. Mai la est, populistul miliardar ceh Andrej Babis are șanse să câștige alegerile din octombrie, apropiind politic Praga de Ungaria și Slovacia.

Iar în Austria, Partidul Libertății, de extremă dreapta, a fost însărcinat recent să formeze un guvern pentru prima dată în istorie, ceea ce ar putea alinia Viena la un bloc populist central-european în creștere.

Polonia este un caz aparte și există un argument potrivit căruia liderul său, pro-occidentalul Donald Tusk, este în prezent cel mai puternic politician din UE – ajutat de faptul că țara sa deține președinția UE, se bucură de relații calde cu Washingtonul și este cel mai mare cheltuitor militar din NATO în termeni de procent din PIB.

Dar chiar și Varșovia este distrasă de alegeri – un scrutin prezidențial pe 18 mai și un potențial al doilea tur pe 1 iunie. Primarul Varșoviei, Rafal Trzaskowski, aliat al lui Tusk, este primul favorit și, dacă va câștiga, va consolida puterea lui Tusk în țară. Candidatul partidului conservator Lege și Justiție, Karol Nawrocki, se va lupta cu siguranță pentru a fi ales – iar această bătălie va consuma țara în primăvară.

Europa Liberă România e pe Google News. Abonați-vă AICI.

XS
SM
MD
LG