Linkuri accesibilitate

Lansarea lui Iohannis la Timișoara: Ce nu s-a văzut cu ochiul liber


Klaus Iohannis printre liberali

Klaus Iohannis, președinte în exercițiu, a ales Timișoara pentru lansarea campaniei prezidențiale pentru al doilea mandat. Era de așteptat: este anul Revoluției, anul în care se încheie al treilea deceniu postdecembrist.Toate discursurile liderilor PNL – de la Ludovic Orban, care a fost și cel mai vehement împotriva celor care „ascund” adevărul despre Revoluție, dar și despre mineriade, despre 10 august etc., la Alina Gorghiu, senator de Timiș, la Rareș Bogdan și Raluca Turcan, până la Klaus Iohannis au omagiat „orașul libertății”.

Filialele PNL din Timiș, Arad, Caraș-Severin și-au suflecat mânecile și au pus de-o Adunare Regională a filialelor PNL din vestul României, la care timișorenii au avut cel mai mult de lucru. Au închiriat Sala Olimpia – o sală de sporturi destul de anostă – pe care au făcut-o să strălucească sprijinindu-se pe tehnologie: lasere, tehnică video și audio, efecte. Din banii de campanie, s-a precizat, nu din fondurile primăriei. Sectorul de comunicare a difuzat o cifră impresionantă de de delegați, 3500. Sala are sub 2000 de locuri pe scaune și în niciun caz 1500 de locuri în picioare. L-am întrebat pe viceprimar care e cifra corectă. Vreo 1000 de delegați au rămas afară și au urmărit evenimentul pe un ecran exterior, deci ar fi cam 3000 în total. Cum vremea a fost splendidă, au avut noroc. În sală aerul a devenit, spre final, sufocant. În rest, organizare bună, fără sincope, spre fericirea primarului Nicolae Robu.

Războiul de 30 de ani

Discursurile au reușit, ca niciodată, să entuziasmeze sala într-atât încât scandările au venit uneori de la sine, fără dirijor. Și fluierăturile admirative la fel. Domnul Klaus Iohannis și-a scos la vedere zâmbetul electoral („Nu-i așa că arată a vedetă”, comentau în spate doamnele liberale copleșite de statura președintelui) și totodată vocabularul de beligeranță, declarând că „războiul cu PSD nu s-a încheiat”, fiindcă „adevăratul stat paralel este chiar PSD ... paralel cu interesele românilor”. Dealtfel, mai toate discursurile s-au construit pe ideea de luptă și de victorie. Un steag tricolor nou-nouț, cu o gaură decupată geometric, a fost fluturat energic de revoluționarul Lucian Căldăraru, consilier municipal PNL. Rareș Bogdan, care, în contrast cu emfaza de la televiziune, are capacitatea de a entuziasma săli pline, a dat din casă câteva cifre pe care publicul și presa nu le-au văzut încă în sondaje: creștere de 4% și 50% cotă de încredere în favoarea lui Iohannis, și 35% procent pentru PNL. Invitația la modestie, prudența de a nu zice prea devreme „Mihaela, dragostea mea” (o săgeată aruncată spre fostul prezidențiabil Geoană), evitarea aroganței de care s-au îmbolnăvit pe rând mai toți politicienii ajunși la putere, a fost o temă recurentă pentru majoritatea vorbitorilor.

Nimic despre USR-PLUS. Nici depsre USL

Deși campania pentru prezidențiale înseamnă o competiție între cel mai bine plasați candidați, totuși în lansarea de la Timișoara nu s-a vorbit decât despre Viorica Dăncilă. Nu de bine, dar totuși s-a vorbit. Nimic despre Dan Barna și USR-PLUS, care în județul Timiș a devansat PNL la europarlamentare, obținând 32,34% față de 28,19% procentul PNL. Cu atât mai puțin și-a făcut loc în amintirea liberalilor perioada alinaței cu PSD, un partid fără noroc în dragoste în Banat (la europarlametare abia a obțnut 13, 68% în Timiș), în ceea ce s-a numit USL. Niciun regret, nicio amintire. În campania de acum, actualul președintele dă impresia că aleargă singur: relaxat, picior peste picior, ușor agasat de prea multele ridicări în picioare, savurează ovațiile cu aerul că așa trebuie. Din când în când, avertizează mimic că vorbitorul a depășit timpul, fiindcă un timer plasat în fața tribunei indică scurgerea timpului. Dar nici președintele nu s-a putut încadra cu exactitate nemțească și a mai vorbit vreo patru minute după ce ecranul timer-ului s-a înroșit. Participarea masivă, atât de simpatizanți cât și de membri sosiți cu autocarele din județele învecinate, se leagă de aerul tare al puterii adus de recentele puncte marcate: la referendum, la europarlamentare și la moțiune. Elocința președintelui s-a sprijinit pe felul cum a țesut limbajul colocvial cu mesajele de campanie:„Au început cu justiția, ei gașca de penali, au început să înșurubeze neamuri și pretenari în învățământ, în sănătate și nu s-au mai oprit” sau „Ați văzut fețele lor la moțiune? Îngropăciune, nu alta…” sunt doar două mostre. În fața Sălii Olimpia, Arnold Schwartzenegger își arată mușchii în șirul de statui care imită bronzul. Și în campanie, se întâmplă la fel, competitorii își arată mușchii și, adesea, colții.

Dress cod(e): galben

Dincolo de indicațiile regizoral-organizatorice care au cerut să domine culorile partidului, galben/albastru, doamnele liberale s-au străduit să impună anului culoarea zilei: galben muștar. În taioare, bluze de mătase, șaluri. Evident, fără mici și bere, acestea fiind recuzita PSD. Participanții au primit doar sticluțe cu apă. La terminarea evenimentului, sute de oameni au rămas pe loc în așteptarea președintelui, pentru o poză. Domnișoarele îl așteptau și pe Robert Sigărtău, moderatorul întrunirii și băiat frumos, dar nici poza alături de Rareș Bogdan nu era de ratat. Ca la toate evenimentele partidelor, tinere intens botoxate, pe tocuri amețitor de înalte, și-au făcut apariția, captând privirile. Liberalii de Arad s-au așezat pentru fotografia de grup cu președintele: toți bărbații cu funcții în față, în frunte cu Ghiță Falcă, fost primar, azi europarlamentar și cu președintele C.J.Arad, iar doamnele toate în spate sau în margine. Dealtfel, s-a urmat modelul de pe scena finală, unde președintele a fost deîndată flancat de domni, în timp ce doamnele Turcan, Gorghiu și alte liberale de frunte, au fost împinse în spate. Fiindcă președintele nu s-a arătat, arădenii, reșițenii și simpatizanții s-au mulțumit cu Ludovic Orban, dispus să zâmbească fotoreporterilor de ocazie. Cei mai răbdători au avut parte de un selfie cu Iohannis la o oră după terminarea evenimentului, când președintele a ieșit, în fine, din clădire. În sală au rămas sute de sticle de plastic aruncate pe sub scaune, pancarte rupte cu mesajele „Apărăm democrația” și „Iohannis președinte”, hârtii cu duiumul. România „normală”.

Facebook Forum

Vrei să primești știrile zilei pe e-mail?

XS
SM
MD
LG